Från pasta till pita
Månadens meny bjuder på rätter som bönstroganoff, pastagratäng och köttbullar i pitabröd.
Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för stundande veckan förberedda. Denna gång blir det bland annat paj med lax och rödbetor, rostad potatissallad, och lax carbonara.
Tips: här hittar du alla våra söndagspreppar!
Konceptet söndagspreppen är enkelt – på söndagen lagar du en större sats av en handfull recept som blir grunden till fyra måltider. Innan du ska äta svänger du sedan snabbt ihop den färdiga grunden med ytterligare några ingredienser och har lunchen eller middagen klar på ett kick.
Söndag: Lax med rostad färskpotatis, rödbetor och picklad gurka
Måndag: Paj med rödbetor, getost och lax
Tisdag: Lax carbonara
Onsdag: Rostad potatissallad med fetaost, picklad gurka och pepparrotsdressing
2 måltider för 4 personer
Ingrediense
1 ½ kg färskpotatis
2 msk olivolja
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
Gör så här
1. Sätt ugnen på 225°C. Tvätta eller skrubba potatisen. Halvera om de är stora och lägg på en plåt. Blanda med olja, salt och peppar. Ställ in i mitten av ugnen ca 20 minuter tills de fått fin färg och är mjuka.
2 måltider för 4 personer
Ingredienser
1 ½ kg rödbetor
2 msk olivolja
1 tsk torkad rosmarin eller 2 msk färsk hackad
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200°C. Skala rödbetorna och skär i klyftor. Blanda med olja och kryddor på en plåt. Ställ in i mitten av ugnen ca 40 minuter tills de är mjuka.
3 måltider för 4 personer
Ingredienser
ca 1,2 kg färsk laxfilé utan skinn
1 msk finrivet citronskal
1 ½ tsk salt
1 tsk svartpeppar
2 msk olja
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175°C. Lägg laxen i en smord ugnsform. Ringla över olja och strö över salt, peppar och citronskal. Ställ in i ugnen ca 25 minuter tills laxen är klar.
2 måltider för 4 personer
Ingredienser
1 gurka
½ dl ättiksprit 12 %
1 dl strösocker
2 dl vatten
1 msk hackad dill
Gör så här
1. Skiva gurkan och lägg i en burk. Rör ihop ättika, socker, vatten och dill. Blanda med gurkan. Förvara i kylen.
Redan färdigt
500 g laxfilé i ugn med citron
500 g färskpotatis i ugn
500 g rostade rödbetor med rosmarin
1/2 sats dillpicklad gurka
Tillsätt
2 dl gräddfil
Gör så här
1. Servera laxen med den rostade potatisen, rödbetorna och picklad gurka.
2. Toppa med gräddfil.
Redan färdigt
500 g rostade rödbetor med rosmarin
350 g laxfilé i ugn med citron
Tillsätt
1 förp kyld pajdeg (à 250 g)
65 g bladspenat
200 g getost
3 ägg
3 dl mjölk
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
65 g blandsallad
2 msk rostade pinjenötter
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200°C. Rulla ut degen i en pajform (ca 26 cm i diameter). Nagga botten, förgrädda pajskalet 5–10 minuter.
2. Fördela rostade rödbetorna och spenat i pajskalet. Bryt laxen i bitar och smula getosten och strö över. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar. Häll över fyllningen.
3. Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter tills pajen har stannat och fått fin färg. Servera med en grönsallad och strö gärna över pinjenötter.
Redan färdigt
350 g laxfilé i ugn med citron
Tillsätt
4 port spaghetti
150 g salladsärtor
350 g ugnsbakad lax (se länk)
3 äggulor
1 dl finriven parmesan ( extra till servering)
1 dl vispgrädde eller crème fraiche
1 riven vitlöksklyfta
1/2 msk finrivet citronskal
2 msk hackad dill
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 dl frysta tinade ärtor
Gör så här
1. Koka spaghettin enligt anvisning på förpackningen. Häll av och spar 1 dl av kokvattnet (för 4 port).
2. Strimla salladsärtorna. Bryt laxen i bitar.
3. Vispa ihop äggulor, parmesan, grädde eller crème fraiche, vitlök, citronskal, dill, salt och peppar. Blanda med spaghettin och kokvattnet, värm till en krämig carbonana.
4. Vänd ner salladsärtor, ärter och lax. Toppa med lite riven parmesan.
Redan färdigt
1 kg färskpotatis i ugn 1/2 sats dillpicklad gurka
Tillsätt
2 dl crème fraiche eller matyoghurt
ca 2 - 3 msk finriven pepparrot
1 krm salt
1 rödlök
1 knippe rädisor (à ca 300 g)
2 msk olivolja
1 tsk flingsalt
2 krm svartpeppar
150 g fetaost
färsk dill
Gör så här
1. Rör ihop crème fraiche, pepparrot och salt till en dressingen.
2. Skala och skiva löken tunt. Ansa, skölj och halvera rädisorna.
3. Blanda färskpotatisen med rödlök, rädisor, olja, flingsalt och peppar. Toppa med fetaost, dillpicklad gurka och dekorera med färsk dill.
Söndagspreppen är en återkommande artikelserie i Buffé och på ica.se där vi visar hur du med några enkla steg får både en härlig söndagsmiddag och grunden till tre måltider för veckan som kommer – vare sig det är till middag eller matlåda.
Skapa, sortera, dela och samarbete med vår digitala inköpslista för mat. I inköpslistan kan du dessutom scanna produkter både för att lägga till i inköpslistan men även för att checka av när du handlar i butik. Självklart kan du lägga till ingredienser direkt från recept, lägga till erbjudanden och skapa påminnelser också. Listan kan göras lång, kom igång redan nu!
Månadens meny bjuder på rätter som bönstroganoff, pastagratäng och köttbullar i pitabröd.
Denna meny bjuder på enkel sommarmat med inkokt lax, sallad Nicoise, gnocchi och fisksoppa.
Den som investerar lite tid i köket på att göra ett ordentligt storkok kommer tacka sig själv i framtiden. Frys in i lagom stora matlådor och ta fram vid behov. Perfekt som lunch, eller som snabb och enkel middag när tiden är knapp. Sparar både tid och pengar!
Månadens meny är anpassad för hela barnfamiljen med rätter som mättar både små och stora munnar.
Vi bjuder på fakta och tips om hallon och såklart massor av goda recept med hallon.
Funderar du på vad du ska laga till midsommar? Här tipsar vi om goda midsommarrecept!
Rabarber spritz, gravad lax med löjromskräm, grillad flankstek och jordgubbstårta.