Söndagspreppen!

Somriga smaker

Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för stundande veckan förberedda. Denna gång blir det bland annat paj med lax och rödbetor, rostad potatissallad, och lax carbonara.
Tips: här hittar du alla våra söndagspreppar!

Preppa veckan med oss!

Konceptet söndagspreppen är enkelt – på söndagen lagar du en större sats av en handfull recept som blir grunden till fyra måltider. Innan du ska äta svänger du sedan snabbt ihop den färdiga grunden med ytterligare några ingredienser och har lunchen eller middagen klar på ett kick.

  • Veckans meny

    Söndag: Lax med rostad färskpotatis, rödbetor och picklad gurka
    Måndag: Paj med rödbetor, getost och lax
    Tisdag: Lax carbonara
    Onsdag: Rostad potatissallad med fetaost, picklad gurka och pepparrotsdressing

Förbered det här:

  • Färskpotatis i ugn

    Färskpotatis i ugn

    2 måltider för 4 personer

    Ingrediense
    1 ½ kg färskpotatis
    2 msk olivolja
    1 tsk salt
    ½ tsk svartpeppar

    Gör så här
    1. Sätt ugnen på 225°C. Tvätta eller skrubba potatisen. Halvera om de är stora och lägg på en plåt. Blanda med olja, salt och peppar. Ställ in i mitten av ugnen ca 20 minuter tills de fått fin färg och är mjuka.

     

  • Rostade rödbetor med rosmarin

    Rostade rödbetor med rosmarin

    2 måltider för 4 personer

    Ingredienser
    1 ½ kg rödbetor
    2 msk olivolja
    1 tsk torkad rosmarin eller 2 msk färsk hackad
    1 tsk salt
    2 krm svartpeppar

    Gör så här
    1. Sätt ugnen på 200°C. Skala rödbetorna och skär i klyftor. Blanda med olja och kryddor på en plåt. Ställ in i mitten av ugnen ca 40 minuter tills de är mjuka.

  • Laxfilé i ugn med citron

    Laxfilé i ugn med citron

    3 måltider för 4 personer

    Ingredienser
    ca 1,2 kg färsk laxfilé utan skinn
    1 msk finrivet citronskal
    1 ½ tsk salt
    1 tsk svartpeppar
    2 msk olja

    Gör så här
    1. Sätt ugnen på 175°C. Lägg laxen i en smord ugnsform. Ringla över olja och strö över salt, peppar och citronskal. Ställ in i ugnen ca 25 minuter tills laxen är klar.

     

  • Dillpicklad gurka

    Dillpicklad gurka

    2 måltider för 4 personer

    Ingredienser
    1 gurka
    ½ dl ättiksprit 12 %
    1 dl strösocker
    2 dl vatten
    1 msk hackad dill

    Gör så här
    1. Skiva gurkan och lägg i en burk. Rör ihop ättika, socker, vatten och dill. Blanda med gurkan. Förvara i kylen.

     

Laga det här:

  • Lax med rostad färskpotatis, rödbetor och picklad gurka

    Lax med rostad färskpotatis, rödbetor och picklad gurka

    Redan färdigt
    500 g laxfilé i ugn med citron
    500 g färskpotatis i ugn
    500 g rostade rödbetor med rosmarin
    1/2 sats dillpicklad gurka
    Tillsätt
    2 dl gräddfil

    Gör så här
    1. Servera laxen med den rostade potatisen, rödbetorna och picklad gurka.
    2. Toppa med gräddfil.

  • Paj med rödbetor, getost och lax

    Paj med rödbetor, getost och lax

    Redan färdigt
    500 g rostade rödbetor med rosmarin
    350 g laxfilé i ugn med citron

    Tillsätt
    1 förp kyld pajdeg (à 250 g)
    65 g bladspenat
    200 g getost
    3 ägg
    3 dl mjölk
    1/2 tsk salt
    2 krm svartpeppar
    65 g blandsallad
    2 msk rostade pinjenötter

    Gör så här
    1. Sätt ugnen på 200°C. Rulla ut degen i en pajform (ca 26 cm i diameter). Nagga botten, förgrädda pajskalet 5–10 minuter.
    2. Fördela rostade rödbetorna och spenat i pajskalet. Bryt laxen i bitar och smula getosten och strö över. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar. Häll över fyllningen.
    3. Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter tills pajen har stannat och fått fin färg. Servera med en grönsallad och strö gärna över pinjenötter.

  • Lax carbonara

    Lax carbonara

    Redan färdigt
    350 g laxfilé i ugn med citron

    Tillsätt
    4 port spaghetti
    150 g salladsärtor
    350 g ugnsbakad lax (se länk)
    3 äggulor
    1 dl finriven parmesan ( extra till servering)
    1 dl vispgrädde eller crème fraiche
    1 riven vitlöksklyfta
    1/2 msk finrivet citronskal
    2 msk hackad dill
    1/2 tsk salt
    2 krm svartpeppar
    2 dl frysta tinade ärtor

    Gör så här
    1. Koka spaghettin enligt anvisning på förpackningen. Häll av och spar 1 dl av kokvattnet (för 4 port).
    2. Strimla salladsärtorna. Bryt laxen i bitar.
    3. Vispa ihop äggulor, parmesan, grädde eller crème fraiche, vitlök, citronskal, dill, salt och peppar. Blanda med spaghettin och kokvattnet, värm till en krämig carbonana.
    4. Vänd ner salladsärtor, ärter och lax. Toppa med lite riven parmesan.

  • Rostad potatissallad med fetaost och pepparrotsdressing

    Rostad potatissallad med fetaost och pepparrotsdressing

    Redan färdigt
    1 kg färskpotatis i ugn 1/2 sats dillpicklad gurka

    Tillsätt
    2 dl crème fraiche eller matyoghurt
    ca 2 - 3 msk finriven pepparrot
    1 krm salt
    1 rödlök
    1 knippe rädisor (à ca 300 g)
    2 msk olivolja
    1 tsk flingsalt
    2 krm svartpeppar
    150 g fetaost
    färsk dill

    Gör så här
    1. Rör ihop crème fraiche, pepparrot och salt till en dressingen.
    2. Skala och skiva löken tunt. Ansa, skölj och halvera rädisorna.
    3. Blanda färskpotatisen med rödlök, rädisor, olja, flingsalt och peppar. Toppa med fetaost, dillpicklad gurka och dekorera med färsk dill.

FAQ

Söndagspreppen är en återkommande artikelserie i Buffé och på ica.se där vi visar hur du med några enkla steg får både en härlig söndagsmiddag och grunden till tre måltider för veckan som kommer  – vare sig det är till middag eller matlåda. 

Inköpslistan

Inköpslistan - din digitala kompis

Skapa, sortera, dela och samarbete med vår digitala inköpslista för mat. I inköpslistan kan du dessutom scanna produkter både för att lägga till i inköpslistan men även för att checka av när du handlar i butik. Självklart kan du lägga till ingredienser direkt från recept, lägga till erbjudanden och skapa påminnelser också. Listan kan göras lång, kom igång redan nu!

Upptäck inköpslistan

Artiklar (1536)

Söndagspreppen:

Från pasta till pita

Månadens meny bjuder på rätter som bönstroganoff, pastagratäng och köttbullar i pitabröd.

Söndagspreppen:

Mat för kräsna barn

Månadens meny är anpassad för hela barnfamiljen med rätter som mättar både små och stora munnar.

Bli matsmart!

Recept för storkok

Den som investerar lite tid i köket på att göra ett ordentligt storkok kommer tacka sig själv i framtiden. Frys in i lagom stora matlådor och ta fram vid behov. Perfekt som lunch, eller som snabb och enkel middag när tiden är knapp. Sparar både tid och pengar!

God morgon!

Sommarfrukost

Goda, somriga frukostrecept för lata morgnar.

Glad midsommar!

En härlig midsommarmeny

Rabarber spritz, gravad lax med löjromskräm, grillad flankstek och jordgubbstårta.