Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

30 MIN | Enkel

Gratinerade sardiner    

På 30-talet blev konservburken populär i de svenska köken. I dåtidens kokböcker fanns många tips på hur man lagar mat på 15 minuter. Med några få ingredienser; sardiner, tomater, persilja och lagrad ost blir denna gratinerade förrätt precis så snabb och enkel att tillaga – och överraskande god!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 250°C.
  2. Skålla, skala, dela och kärna ur tomaterna. Hacka tomatköttet grovt. Hacka persiljan.
  3. Fräs tomathacket i smöret. Strö på persiljan och smaka av med salt och peppar.
  4. Smörj ett ugnssäkert fat med smör. Bred ut hälften av tomaterna på fatet. Lägg på sardinerna och resten av tomaterna. 
  5. Till gratinering: Riv osten, strö på den och klicka över smöret.
  6. Gratinera i övre delen av ugnen 5-8 minuter.
  7. Till servering: Servera sardinerna med bröd.

För alla

Fri från ägg men innehåller mjölkprotein.
Gör glutenfri: välj glutenfritt bröd.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 4 tomater
  • 1/2 dl hackad persilja
  • 2 msk smör
  • salt och peppar
  • 2 askar sardiner i olja, skinn och benfria (à 120 g)
Till gratinering
  • 4 msk riven lagrad ost
  • 1 msk smör
Till servering
  • bröd
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 1510 kJ / 361 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept