Vad är skillnaden på socker och sötningsmedel?
Äntligen kan du lära dig skillnaden på socker och sötningsmedel.
Socker finns i många olika sorter, färger, smaker och grovlek. Men vad är skillnaderna mellan olika typer av socker och vilken ska användas när? Vi guidar dig.
Tips: Här hittar du alla våra recept på kakor!
Ett oraffinerat brunt socker med fyllig smak. Framställs av sockerrör genom att saften pressas och koncentreras till en kristalliserad sirap. Används i matlagning och bakning, samt är gott att strö över frukt och bär.
Tillverkas i Sverige av svenska sockerbetor, men i övriga delar av världen även av sockerrör. Används i bakning, drycker och i matlagning för en rundare, balanserad smak.
Strösocker som malts och siktats till ett fint pulver. Innehåller ofta stärkelse för att undvika bildande av klumpar. Har en söt smak och används i bakning, desserter och till dekoration.
Ett fuktigt, gyllenbrunt socker som är en blandning av sockerkristaller och mörk rörsockersirap. Har en kryddig, mindre söt smak och används i matlagning, drycker och bakning.
Fuktigt, finkornigt rörsocker som utvinns av sockerrör från Mauritius. Finns i två olika nyanser, en mörkare med svag smak av lakrits och en ljusare med smak av karamell. Används i bakning, desserter och matlagning.
En färdig blandning av strösocker och den konsistensgivande kolhydraten pektin, citronsyra och kaliumsorbat. Används vid sylt- och marmeladkokning.
Sötsura godisremmar är populärt, men gör dem själv i stället. Betydligt nyttigare, men med samma goda smak. Här gör vi remmar av röda äpplen och röda vinbär som även får god smak av hallon och fruktig sötma från honung. Naturligt godis helt enkelt!
Seggoda fruktremmarGör eget vaniljsocker! Det enda du behöver är strösocker och vaniljstång. Du smaksätter enkelt sockret med vaniljstången genom att mixa dem tillsammans. Förvara i burk och ta fram vid behov.
VaniljsockerSugen på en vegansk dessert? Gör vegansk pavlova! Här med en botten av vegansk maräng gjord på kikärtsspad toppad med hallonsorbet, färska hallon, kokos och mynta. Både festligt och superenkelt.
Vegansk pavlova med hallonsorbetPlocka fram de frysta lingonen och baka magiska lingonbullar! En bulldeg kavlas tunt och fylls med smör, lingon och dulce de leche. Resultatet? Saftiga, karamelliga, syrliga och sockriga drömbakverk.
Bullar med lingon och kolaCurd med en twist. Av apelsinjuice, apelsinskal, socker, äggulor och smör kan du göra en helt magisk curd. Denna apelsincurd funkar toppen som fyllning i tårta eller som pålägg på smörgås eller scones.
ApelsincurdKoka ihop smör, muscovadosocker och grädde till en ljuvlig kolasås smaksatt med pecannötter och flingsalt. Fantastiskt gott i all enkelhet till vaniljglass. För inget går väl upp mot sött och salt ihop! Pecannötterna kan bytas mot salta jordnötter om man så önskar.
Salt pecankolasås med vaniljglassDen här smaskiga efterrätten med stekta bananer trollar du snabbt fram med några få ingredienser. Toppa bananerna med knapriga sötsaker som finns hemma i skafferiet, som hackad choklad, nötter, krossade småkakor, kokos eller rivet limeskal.
Stekta bananer med chokladkolagräddeGoda kolakakor är gärna lite sega i bettet, och det blir kakorna med det här enkla receptet. Sirap, farin och vanilj ger småkakorna den rätta smaken av kola. En populär kaka som går snabbt att baka och gillas av både stora och små.
Sega kolakakorGör egen marmelad av päron, som får smak av citron och rosmarin. Servera gärna päronmarmeladen till ostbrickan. Hemgjord marmelad är dessutom en uppskattad gå bort-present!
Päronmarmelad med rosmarinGör en fyllig kompott på körsbär smaksatt med apelsin och citron. Den smakrika körbärskompotten är supergod på scones, till yoghurt, frukostgröten eller till desserten.
Körsbärskompott med apelsinGrapefrukt kan användas till mycket mer än du tror! Prova att koka en grapefruktmarmelad. Marmeladen är enkel att göra, den blir syrlig och söt, och passar perfekt till ost, scones eller rostat bröd.
GrapefruktmarmeladProva att laga sylt i ugn! Det ger sylten en fyllig och koncentrerad smak, och dessutom sköter den sig själv medan du ägnar dig åt annat. Här får plommon sällskap av kardemumma, syrlig citron och en hint av vanilj.
Plommonsylt i ugn med kardemummaVisste du att ...
… 40 procent av världsproduktionen av råsocker sker i Indien och Brasilien?
… man i norra Indien började framställa socker ur sockerrör redan på 500-talet f.Kr.?
… socker från början användes för jäsning och konservering samt även i medicinskt syfte?
… vi i Sverige i genomsnitt äter cirka 40 kilo tillsatt socker per år och per person?
Äntligen kan du lära dig skillnaden på socker och sötningsmedel.
Här kommer fakta och mängder med goda recept med vinterns favoritfrukt apelsinen.
Här hittar du fakta, tips och recept med allas våran favortit kronärtskockan!
Vare sig du använder konserverade eller lägger egna i blöt är det jackpot för miljö, plånbok och hälsa. Bönor och ärter är framtidens mat. Här lär du bland annat känna mörkögd black eye, krämiga borlotti och protein-ligans höjdare sojabönan.
Vi guidar dig genom tomatsorter, användning och bjuder på goda recept med tomat i fokus!
Dra ner på saltet och sockret – utan att ge avkall på smakupplevelsen. Läs hur!
Smarta tips och recept till dig som uteslutit gluten men ändå vill njuta av nybakat.