Guide

Socker

Socker finns i många olika sorter, färger, smaker och grovlek. Men vad är skillnaderna mellan olika typer av socker och vilken ska användas när? Vi guidar dig.
Tips: Här hittar du alla våra recept på kakor!

Olika typer av socker

  • närbild på rörsocker i en rosa skål mot en grön bakgrund

    RÖRSOCKER

    Ett oraffinerat brunt socker med fyllig smak. Framställs av sockerrör genom att saften pressas och koncentreras till en kristalliserad sirap. Används i matlagning och bakning, samt är gott att strö över frukt och bär.

  • strösocker i en vit skål med en vit sked i skålen mot grön bakgrund

    STRÖSOCKER

    Tillverkas i Sverige av svenska sockerbetor, men i övriga delar av världen även av sockerrör. Används i bakning, drycker och i matlagning för en rundare, balanserad smak.

  • närbild på florsocker i beige skål mot grön bakgrund

    FLORSOCKER

    Strösocker som malts och siktats till ett fint pulver. Innehåller ofta stärkelse för att undvika bildande av klumpar. Har en söt smak och används i bakning, desserter och till dekoration.

  • närbild på farinsocker i en vit skål mot grön bakgrund

    FARINSOCKER

    Ett fuktigt, gyllenbrunt socker som är en blandning av sockerkristaller och mörk rörsockersirap. Har en kryddig, mindre söt smak och används i matlagning, drycker och bakning.

  • närbild på muscovadosocker i beige skål mot grön bakgrund

    MUSCOVADOSOCKER

    Fuktigt, finkornigt rörsocker som utvinns av sockerrör från Mauritius. Finns i två olika nyanser, en mörkare med svag smak av lakrits och en ljusare med smak av karamell. Används i bakning, desserter och matlagning.

  • närbild på syltsocker i blå skål mot grön bakgrund

    SYLTSOCKER

    En färdig blandning av strösocker och den konsistensgivande kolhydraten pektin, citronsyra och kaliumsorbat. Används vid sylt- och marmeladkokning.

12 goda recept med socker

  1. Seggoda fruktremmar

    1. Seggoda fruktremmar

    Betyg 3.9 av 5.
    100 personer har röstat
    Receptet har 11 kommentarer.

    Sötsura godisremmar är populärt, men gör dem själv i stället. Betydligt nyttigare, men med samma goda smak. Här gör vi remmar av röda äpplen och röda vinbär som även får god smak av hallon och fruktig sötma från honung. Naturligt godis helt enkelt!

    Seggoda fruktremmar
  2. Vaniljsocker

    2. Vaniljsocker

    Betyg 3.4 av 5.
    5 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Gör eget vaniljsocker! Det enda du behöver är strösocker och vaniljstång. Du smaksätter enkelt sockret med vaniljstången genom att mixa dem tillsammans. Förvara i burk och ta fram vid behov.

    Vaniljsocker
  3. Vegansk pavlova med hallonsorbet

    3. Vegansk pavlova med hallonsorbet

    Betyg 4 av 5.
    14 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer.

    Sugen på en vegansk dessert? Gör vegansk pavlova! Här med en botten av vegansk maräng gjord på kikärtsspad toppad med hallonsorbet, färska hallon, kokos och mynta. Både festligt och superenkelt.

    Vegansk pavlova med hallonsorbet
  4. Bullar med lingon och kola

    4. Bullar med lingon och kola

    Betyg 4.4 av 5.
    10 personer har röstat
    Receptet har 4 kommentarer.

    Plocka fram de frysta lingonen och baka magiska lingonbullar! En bulldeg kavlas tunt och fylls med smör, lingon och dulce de leche. Resultatet? Saftiga, karamelliga, syrliga och sockriga drömbakverk.

    Bullar med lingon och kola
  5. Apelsincurd

    5. Apelsincurd

    Betyg 4.2 av 5.
    15 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer.

    Curd med en twist. Av apelsinjuice, apelsinskal, socker, äggulor och smör kan du göra en helt magisk curd. Denna apelsincurd funkar toppen som fyllning i tårta eller som pålägg på smörgås eller scones.

    Apelsincurd
  6. Salt pecankolasås med vaniljglass

    6. Salt pecankolasås med vaniljglass

    Betyg 4.6 av 5.
    184 personer har röstat
    Receptet har 20 kommentarer.

    Koka ihop smör, muscovadosocker och grädde till en ljuvlig kolasås smaksatt med pecannötter och flingsalt. Fantastiskt gott i all enkelhet till vaniljglass. För inget går väl upp mot sött och salt ihop! Pecannötterna kan bytas mot salta jordnötter om man så önskar.

    Salt pecankolasås med vaniljglass
  7. Stekta bananer med chokladkolagrädde

    7. Stekta bananer med chokladkolagrädde

    Betyg 4.7 av 5.
    14 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer.

    Den här smaskiga efterrätten med stekta bananer trollar du snabbt fram med några få ingredienser. Toppa bananerna med knapriga sötsaker som finns hemma i skafferiet, som hackad choklad, nötter, krossade småkakor, kokos eller rivet limeskal.

    Stekta bananer med chokladkolagrädde
  8. Sega kolakakor

    8. Sega kolakakor

    Betyg 4 av 5.
    903 personer har röstat
    Receptet har 23 kommentarer.

    Goda kolakakor är gärna lite sega i bettet, och det blir kakorna med det här enkla receptet. Sirap, farin och vanilj ger småkakorna den rätta smaken av kola. En populär kaka som går snabbt att baka och gillas av både stora och små.

    Sega kolakakor
  9. Päronmarmelad med rosmarin

    9. Päronmarmelad med rosmarin

    Betyg 4 av 5.
    6 personer har röstat
    Receptet har 4 kommentarer.

    Gör egen marmelad av päron, som får smak av citron och rosmarin. Servera gärna päronmarmeladen till ostbrickan. Hemgjord marmelad är dessutom en uppskattad gå bort-present!

    Päronmarmelad med rosmarin
  10. Körsbärskompott med apelsin

    10. Körsbärskompott med apelsin

    Betyg 3.7 av 5.
    3 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Gör en fyllig kompott på körsbär smaksatt med apelsin och citron. Den smakrika körbärskompotten är supergod på scones, till yoghurt, frukostgröten eller till desserten.

    Körsbärskompott med apelsin
  11. Grapefruktmarmelad

    11. Grapefruktmarmelad

    Betyg 3.8 av 5.
    4 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Grapefrukt kan användas till mycket mer än du tror! Prova att koka en grapefruktmarmelad. Marmeladen är enkel att göra, den blir syrlig och söt, och passar perfekt till ost, scones eller rostat bröd.

    Grapefruktmarmelad
  12. Plommonsylt i ugn med kardemumma

    12. Plommonsylt i ugn med kardemumma

    Betyg 4.7 av 5.
    17 personer har röstat
    Receptet har 5 kommentarer.

    Prova att laga sylt i ugn! Det ger sylten en fyllig och koncentrerad smak, och dessutom sköter den sig själv medan du ägnar dig åt annat. Här får plommon sällskap av kardemumma, syrlig citron och en hint av vanilj.

    Plommonsylt i ugn med kardemumma
Visste du att ...

Visste du att ...
… 40 procent av världsproduktionen av råsocker sker i Indien och Brasilien?
… man i norra Indien började framställa socker ur sockerrör redan på 500-talet f.Kr.?
… socker från början användes för jäsning och konservering samt även i medicinskt syfte?
… vi i Sverige i genomsnitt äter cirka 40 kilo tillsatt socker per år och per person?

Artiklar (1608)

Framtidens mat!

Bönor & ärtor

Vare sig du använder konserverade eller lägger egna i blöt är det jackpot för miljö, plånbok och hälsa. Bönor och ärter är framtidens mat. Här lär du bland annat känna mörkögd black eye, krämiga borlotti och protein-ligans höjdare sojabönan.

Guide

Tomatsorter

Vi guidar dig genom tomatsorter, användning och bjuder på goda recept med tomat i fokus!

Guide

Julens kryddor

Vi reder ut vilka de olika julkryddorna är och vad de har för egenskaper.

Guide

Den vita roten

Mer än bara en soppingrediens – Lär dig allt om palsternacka här!