Dra ner på saltet och sockret – utan att ge avkall på smakupplevelsen. Vi har träffat en doktor i smak som berättar hur du gör.
En stark trend inom restaurangvärlden är att lyfta fram råvarans unika smaker. Vad smakar egentligen en rödbeta? Eller en morot? Fokusera på råvarans unika karaktär och lär dig att uppskatta den. Ta exempelvis potatis. Det är en enorm skillnad i smak mellan olika potatissorter, så testa att koka några olika sorter (utan salt) och jämför hur de smakar.
En svensk jordgubbe som skördas i juli behöver inget extra socker. Så försök att alltid handla dina frukter och grönsaker i säsong. Försök även att handla närproducerat, eftersom råvaror från andra sidan jordklotet skördas omogna och därför inte smakar lika mycket.
En extra nypa salt är ett sätt att rädda mat som har tillagats för länge. Tänk överkokt torsk, hur kul är det? Vill du dra ner på saltet bör du därför vara extra noggrann när du tillagar maten.
Förhöj smaken med syra i stället för salt. Det bästa är att pressa lime, citron, apelsin eller äpple över maten.
Umami – den femte grundsmaken, som kompletterar sött, salt, surt och beskt – är en utmärkt smakförstärkare. Att beskriva umami är svårt, det är liksom en blandning av nötiga, söta och salta toner. Mat som smakar umami är exempelvis torkad svamp, parmesanost, sjögräs och tomater.
Om du slutar att salta och sockra från en dag till en annan, kommer maten att kännas platt och tråkig. Försök i stället att minska på saltet och sockret successivt, så att hjärnan och smaklökarna hänger med och hinner ställa om sig.