Nyttigare vardag

Mycket smak utan socker och salt

Dra ner på saltet och sockret – utan att ge avkall på smakupplevelsen. Vi har träffat en doktor i smak som berättar hur du gör.

Mycket smak utan socker och salt

 • Upptäck råvarans karaktär

  En stark trend inom restaurangvärlden är att lyfta fram råvarans unika smaker. Vad smakar egentligen en rödbeta? Eller en morot? Fokusera på råvarans unika karaktär och lär dig att uppskatta den. Ta exempelvis potatis. Det är en enorm skillnad i smak mellan olika potatissorter, så testa att koka några olika sorter (utan salt) och jämför hur de smakar.

 • Handla närproducerat i säsong

  En svensk jordgubbe som skördas i juli behöver inget extra socker. Så försök att alltid handla dina frukter och grönsaker i säsong. Försök även att handla närproducerat, eftersom råvaror från andra sidan jordklotet skördas omogna och därför inte smakar lika mycket.

 • Tillaga med omsorg

  En extra nypa salt är ett sätt att rädda mat som har tillagats för länge. Tänk överkokt torsk, hur kul är det? Vill du dra ner på saltet bör du därför vara extra noggrann när du tillagar maten.

 • Byt ut saltet mot syra

  Förhöj smaken med syra i stället för salt. Det bästa är att pressa lime, citron, apelsin eller äpple över maten.

 • Använd livsmedel med umami

  Umami – den femte grundsmaken, som kompletterar sött, salt, surt och beskt – är en utmärkt smakförstärkare. Att beskriva umami är svårt, det är liksom en blandning av nötiga, söta och salta toner. Mat som smakar umami är exempelvis torkad svamp, parmesanost, sjögräs och tomater.

 • Dra ner på salt och socker successivt

  Om du slutar att salta och sockra från en dag till en annan, kommer maten att kännas platt och tråkig. Försök i stället att minska på saltet och sockret successivt, så att hjärnan och smaklökarna hänger med och hinner ställa om sig.

Artiklar (1470)

Sant eller falskt?

Myter om mat

Det finns många uppfattningar om mat och dess nyttigheter. Vad tror du?

ICAs dietist tipsar!

Nyttigare pasta

Se hit om du är på jakt efter en mer nyttig och hälsosam pasta.

Fruktiga desserter

Mer dessert, mindre socker

Desserter och andra godsaker resulterar lätt i sockerchock. Så hur går man från överkant till guldkant? Svaret är frukt! Det ger ofta mer dessert med mindre socker. Alltså nyttigare. Win win!