Att baka glutenfritt behöver varken vara svårt eller krångligt. Med dagens stora utbud av naturligt glutenfria mjölsorter och bra recept blir det lätt att lyckas. Här kommer smarta tips och recept till dig som uteslutit gluten ur kosten men ändå vill njuta av nybakat.
Tips: Här hittar du alla våra glutenfria bakrecept!
Har du aldrig bakat med glutenfria produkter förut så kommer du märka att det är annorlunda än att baka med de vanliga mjölsorterna vete, råg och korn. Gluten gör att degen blir smidigare och får bra jäsegenskaper – men det finns många bra glutenfria alternativ och smarta knep som ger samma effekter.
Istället för gluten kan du i din deg använda fiberrikt psylliumhusk tillsammans med stärkelserika mjölsorter. Med de rätta proportionerna skapas en elasticitet i degen, så att den kan knådas.
Om du vill ha en smidigare deg är en bra riktlinje att tillsätta 1-2 msk psylliumhusk per 5 dl degvätska.
Det vanligaste sättet att baka glutenfritt är att göra en lösare deg, nästan som en smet som sen hälls ner i en brödform. På så sätt är det många gånger enklare och går snabbare att baka glutenfritt. Och gott blir det också!
Teffmjöl och durramjöl är två glutenfria mjölsorter som går att använda till både basmatlagning och bakning – perfekt som alternativ till vetemjöl i till exempel mjuka kakor, pajdeg och pannkakor. Bakverk och bröd gjorda av teff- och durramjöl får en ljus färg, och påminner om bakverk gjorda av havremjöl färgmässigt. Båda mjölsorterna har dessutom liknande bakegenskaper som havremjöl.
Var noga med doseringen när du bakar glutenfritt. Väg hellre än mät mjölet, då det är viktigt att få rätt mängd mjöl för att degen ska bli som tänkt. Om du inte har en våg, tänk på att hälla mjölet luftigt i måttet och undvik att skaka måttet.
För att hjälpa degen att jäsa är det viktigt att få in ordentligt med luft. För att lyckas med det behöver du arbeta igenom degen ett tag – gärna 10-12 minuter. Om du vill spara på krafterna kan du istället för att knåda degen för hand använda en köksassistent eller elvisp.
Om du ska baka en paj eller småkakor kan du behöva kavla degen, vilket kan vara lite klurigt. Ett tips för att göra det enklare är att lägga degen mellan två ark bakplåtspapper och sen kavla degen utanpå bakplåtspappret.
Om det står att du ska använda ströbröd i receptet kan du istället prova med sesamfrön, solroskärnor eller boveteflingor. Till de söta kakorna – testa kokosflingor som ger en härligt krispig yta.
Visst är det frestande att sätta kniven i det varma brödet när det precis kommer ur ugnen. Men ge dig själv till tåls och vänta tills brödes svalnat. Strukturen i glutenfria bakverk är känslig och behöver en stund för att stabiliseras.
Kanelbullar som är glutenfria går det att göra. Jodå, med den här degen kommer dina glutenfria bullar bli en stor favorit för alla, både de som är glutenintoleranta och andra som du bjuder bullarna på.
Glutenfria kanelbullarDetta filmjölksbröd blir garanterat saftigt varje gång, och extra gott blir det med fikon i degen som tillför ljuvlig sötma och grovhackade hasselnötter ger ett härligt krisp. Om det inte var gott nog så är brödet även glutenfritt. Avnjut med valfritt pålägg!
Filmjölksbröd med bovetemjölRunda, mjuka och saftiga är tre ord som beskriver de älskade tekakorna som är utmärkta till frukosten eller mellanmålet. Här kan vi också addera ordet glutenfritt eftersom detta recept på tekakor är helt utan gluten!
Glutenfria tekakorGlutenfri äppelpaj som får en perfekt, knäckig yta. Äpplena kryddas med kardemumma och själva pajdegen gör du av hasselnötsmjöl och glutenfria havregryn. Servera gärna med lite vispad grädde.
Glutenfri äppelpaj med knäckig ytaSaftig glutenfri morotskaka som blir supergod. Morotskaka är en riktig klassiker och nu kan även du som inte tål gluten njuta av en sådan kaka. Kakan serveras med fin glasyr på toppen, smaksatt med lite citronjuice.
Glutenfri morotskakaLika god men glutenfri är den här kladdkakan som görs på majs- och mandelmjöl. Var noggrann med att dosera rätt, använd gärna köksvåg. Servera med traditionella tillbehör som fluffigt vispad grädde och goda bär.
Glutenfri kladdkakaFinns det något bättre än hembakat bröd? Kanske om brödet innehåller både smakrika, gröna oliver och lagrad ost. Missa inte detta recept på saftigt, glutenfritt olivbröd som passar perfekt att servera till middagen eller frukosten.
Glutenfritt olivbröd med lagrad ostBaka eget knäckebröd med vallmofrön, havregryn och örtiga toner av torkad rosmarin. Knaprigt, läckert och gott! Och som om inte det vore nog är detta knäckebröd glutenfritt.
Glutenfritt knäckebröd med vallmo och rosmarinDags att baka en glutenfri sommarkaka! Gör en saftig sockerkaka med jordgubbar som är helt glutenfri och festligt dekorerad med rosa jordgubbsglasyr. Extra vacker blir den med torkade ätbara blommor som dekoration.
Glutenfri sockerkaka med jordgubbarGlutenfria scones som passar att servera precis när du är sugen på något gott. Sconesen går snabbt och enkelt att göra och på under halvtimmen har du fina glutenfria scones att bjuda dig själv och gästerna på.
Glutenfria sconesTesta dessa smarriga brownies med hasselnötter gjorda på kokosmjöl. Kokosmjöl är ett perfekt mjöl att baka goda brownies på! Mjölet framställs av fruktköttet från kokosnöten, är naturligt sötare än vanligt vetemjöl och absorberar även mer vätska.
Glutenfria brownies med hasselnötterBudapestrulle är ett klassiskt och glutenfritt bakverk. Rulltårtan av härligt seg nötmaräng fylls med grädde och mandarinklyftor och budapeststubben är klar att skäras i bitar till bakelser och serveras.
BudapestrulleHärlig blåbärspaj som bakas med glutenfri deg. I degen blandas havregryn och mandelmjöl med lite vaniljsocker. Blåbären blir precis lagom mjuka och saftiga när du gräddar den glutenfria pajen ca 30 minuter i ugnen.
Glutenfri blåbärspajUnderbart goda och enkla att göra är de här små kardemummakakorna gjorda på mandel- och kokosmjöl. Spara i en fin burk och plocka fram när det är dags för en skön fikastund. Eller ta med och överraska kollegorna på fredag!
Glutenfria kardemummakakor med mandelDet här krispiga, glutenfria fröknäcket är enkelt att baka och himmelskt gott till frukost eller ostbrickan. Det är också perfekt som gå bort-present! Testa att byta ut kummin mot mortlade fänkålsfrön, torkade örter eller finrivet citronskal för smakvariation.
Fröknäcke med kumminBaka eget bröd med bönor! Här ett recept på glutenfritt bönbröd med svarta bönor, nötter och torkad aprikos i smeten. Saftigt, smakrikt, fullproppat med protein och fibrer och hur gott som helst.
Mörkt bönbröd med frukt och nötter- Man måste tänka på ett annat sätt när man bakar glutenfritt. Känns en vanlig deg kladdig tillsätter man bara lite mer mjöl. En glutenfri deg måste vara kletig, annars blir resultatet smuligt och torrt. Det säger författaren till "Stora boken om glutenfri bakning" Katarina Tegelaar.
Gluten, som finns i vete, råg och korn, är ett protein med en unik förmåga att bilda trådar och därigenom en nätstruktur i degen. Inget av de glutenfria mjölerna har samma fantastiska förmåga. Men det finns knep. Genom att tillsätta fibrer som binder vätska kan man få saftiga bröd och kakor ändå. Ofta använder man skalet av psylliumfrön (även kallat husk), fibrer av potatis och sockerbeta eller pulvret xantangummi.
- Det kan också vara smart att blanda olika jäsningsmedel som jäst, bakpulver och bikarbonat för att få bröden att lyfta extra säger Karolina. Och ett ägg i degen kan hjälpa att stabilisera. Bäst smak får man genom att blanda olika mjölsorter. Ris-, majs och potatismjöl står för neutrala smaker, medan mjöler som durra, bovete och teff ger mer kakaktär.
En fördel med glutenfri bakning är att det är snabbt och enkelt att baka glutenfritt. Degen, eller egentligen "smeten" eftersom den ska vara lös, vinner inte på att bearbetas länge. Några minuter med elvisp eller degkrokar är oftast allt som krävs. Däremot kan bröden behövas gräddas längre.
Strukturen är känslig, och bröden behöver en stund för att stabiliseras.
Laga kryddig och välsmakande mat inspirerad av Västafrikanska länder.
Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda