Att baka glutenfritt behöver varken vara svårt eller krångligt. Med dagens stora utbud av naturligt glutenfria mjölsorter och bra recept blir det lätt att lyckas. Här kommer smarta tips och recept till dig som uteslutit gluten ur kosten men ändå vill njuta av nybakat.
Tips: Här hittar du alla våra
glutenfria bakrecept!
Har du aldrig bakat med glutenfria produkter förut så kommer du märka att det är annorlunda än att baka med de vanliga mjölsorterna vete, råg och korn. Gluten gör att degen blir smidigare och får bra jäsegenskaper – men det finns många bra glutenfria alternativ och smarta knep som ger samma effekter.
Istället för gluten kan du i din deg använda fiberrikt psylliumhusk tillsammans med stärkelserika mjölsorter. Med de rätta proportionerna skapas en elasticitet i degen, så att den kan knådas.
Om du vill ha en smidigare deg är en bra riktlinje att tillsätta 1-2 msk psylliumhusk per 5 dl degvätska.
Det vanligaste sättet att baka glutenfritt är att göra en lösare deg, nästan som en smet som sen hälls ner i en brödform. På så sätt är det många gånger enklare och går snabbare att baka glutenfritt. Och gott blir det också!
Teffmjöl och durramjöl är två glutenfria mjölsorter som går att använda till både basmatlagning och bakning – perfekt som alternativ till vetemjöl i till exempel mjuka kakor, pajdeg och pannkakor. Bakverk och bröd gjorda av teff- och durramjöl får en ljus färg, och påminner om bakverk gjorda av havremjöl färgmässigt. Båda mjölsorterna har dessutom liknande bakegenskaper som havremjöl.
Var noga med doseringen när du bakar glutenfritt. Väg hellre än mät mjölet, då det är viktigt att få rätt mängd mjöl för att degen ska bli som tänkt. Om du inte har en våg, tänk på att hälla mjölet luftigt i måttet och undvik att skaka måttet.
För att hjälpa degen att jäsa är det viktigt att få in ordentligt med luft. För att lyckas med det behöver du arbeta igenom degen ett tag – gärna 10-12 minuter. Om du vill spara på krafterna kan du istället för att knåda degen för hand använda en köksassistent eller elvisp.
Om du ska baka en paj eller småkakor kan du behöva kavla degen, vilket kan vara lite klurigt. Ett tips för att göra det enklare är att lägga degen mellan två ark bakplåtspapper och sen kavla degen utanpå bakplåtspappret.
Om det står att du ska använda ströbröd i receptet kan du istället prova med sesamfrön, solroskärnor eller boveteflingor. Till de söta kakorna – testa kokosflingor som ger en härligt krispig yta.
Visst är det frestande att sätta kniven i det varma brödet när det precis kommer ur ugnen. Men ge dig själv till tåls och vänta tills brödes svalnat. Strukturen i glutenfria bakverk är känslig och behöver en stund för att stabiliseras.
- Man måste tänka på ett annat sätt när man bakar glutenfritt. Känns en vanlig deg kladdig tillsätter man bara lite mer mjöl. En glutenfri deg måste vara kletig, annars blir resultatet smuligt och torrt. Det säger författaren till "Stora boken om glutenfri bakning" Katarina Tegelaar.
Gluten, som finns i vete, råg och korn, är ett protein med en unik förmåga att bilda trådar och därigenom en nätstruktur i degen. Inget av de glutenfria mjölerna har samma fantastiska förmåga. Men det finns knep. Genom att tillsätta fibrer som binder vätska kan man få saftiga bröd och kakor ändå. Ofta använder man skalet av psylliumfrön (även kallat husk), fibrer av potatis och sockerbeta eller pulvret xantangummi.
- Det kan också vara smart att blanda olika jäsningsmedel som jäst, bakpulver och bikarbonat för att få bröden att lyfta extra säger Karolina. Och ett ägg i degen kan hjälpa att stabilisera. Bäst smak får man genom att blanda olika mjölsorter. Ris-, majs och potatismjöl står för neutrala smaker, medan mjöler som durra, bovete och teff ger mer kakaktär.
En fördel med glutenfri bakning är att det är snabbt och enkelt att baka glutenfritt. Degen, eller egentligen "smeten" eftersom den ska vara lös, vinner inte på att bearbetas länge. Några minuter med elvisp eller degkrokar är oftast allt som krävs. Däremot kan bröden behövas gräddas längre.
Strukturen är känslig, och bröden behöver en stund för att stabiliseras.
Här hittar du publikationen Glutenfri frihet, vår stora guide om glutenfri kost, som gör det enklare för dig att leva gott varje dag.