Vi gör en djupdykning i palsternackans värld och lär dig allt du behöver veta om den söta rotfrukten. Dessutom bjuds det på mumsiga recept – palsternacka i ugn med kapris, galette med rotfrukter, friterad palsternacka och rårakor.
Tips: Här hittar du fler palsternacksrecept
Lär dig mer om den söta och kryddiga palsternackan.
Torrt och svalt, i kylskåp eller skafferi.
– Börjar palsternackan se vissen ut? Lägg i isvatten några minuter innan tillagning.
– Byt ut moroten mot riven palsternacka i morotskakan för en god och kryddigare twist.
– För extra smakrikt potatismos, tillsätt kokt palsternacka.
Morotens gulvita släkting palsternackan tros ha kommit till Nordeuropa på 1500-talet, men odlades redan av antikens romare och greker. Idag är palsternackan en vanlig och relativt lättodlad köksväxt, men den förekommer även vilt i väg- och dikeskanter. Palsternackans skördesäsong inleds i juli och pågår fram till vintern – ju senare den skördas, desto mer smakar den. Efter skörd vinterlagras rotfrukterna hos producenterna vilket gör att vi kan njuta av svenskodlade palsternackor ända till april. Palsternackan har en söt, kryddig och lite örtig smak som gör att rotfrukten passar utmärkt i soppa, gryta, gratäng och puré. Den är även god att fritera eller rosta i ugn.
Äpple
Vällagrad ost
Citron
Dragon
… saften från den vildväxande palsternackan kan orsaka hudbesvär?
… palsternacka är en god källa till bl a fibrer, kalium och C-vitamin?
… palsternackan är populär inom antiinflammatorisk kost?
… palsternackan kan övervintra i jorden om den skyddas mot frost?
Gör egen friterad palsternacka! Gyllenbrunt tilltugg som passar perfekt till fördrinken, som fredagssnacks eller att använda som krispig topping på soppa eller sallad.
Friterad palsternackaUppdatera julbordet och komplettera buffén med detta ljuvliga recept på ugnsrostad palsternacka som serveras med sardellröra på sardeller, schalottenlök och kapris. Toppa med färsk persilja!
Palsternacka med sardeller och kaprisEn lättlagad middag där blandade rotfrukter, kyckling och oliver rostas tillsammans i ugnen och serveras med smulad fetaost och matyoghurt. God, snabb och enkel rätt som går att variera beroende på vad du har i kylskåpet.
Rostade rotfrukter med kyckling och fetaostRårakor är en klassiker som passar till både vardag och fest, här gör vi dem i liten storlek till och med smak av palsternacka, och serverar vid festliga tillfällen med löjrom, pepparrotskräm, krispigt äpple och frisk dill.
Små rårakor med palsternacka, smetana och romLaga galette till helgbjudningen eller familjemiddagen! Den frasiga pajdegen toppas med en kräm av färskost och chèvre och dekoreras med skivor av färggranna rotfrukter som morötter och rödbeta.
Galette med rotfrukter och chèvreMorotskakan har fått allvarlig konkurrens! För den här palsternackskakan med kardemumma är minst lika saftig och otroligt god. Den krämiga apelsinfrostingen på toppen tjänar som pricken över i. Överraska dina gäster och se vad de tycker!
Palsternackskaka med apelsinfrostingOm du inte tidigare bakat pizza med palsternacka är det dags! Palsternackans sötma, taleggions krämighet och sälta ihop med örtig rosmarin och fräsch citron på krispig botten blir oväntat läckert.
Palsternackspizza med taleggio och schalottenlökDet behöver inte vara dyrt att unna sig något gott till helgen – hitta idéerna här!
Fynda i kyl och frys och inspireras till kvällens vardagsmiddag.
Priserna stiger och maten blir dyrare, men varför? Buffé reder ut!