Vi gör en djupdykning i palsternackans värld och lär dig allt du behöver veta om den söta rotfrukten. Dessutom bjuds det på mumsiga recept – palsternacka i ugn med kapris, galette med rotfrukter, friterad palsternacka och rårakor.
Tips: Här hittar du fler
palsternacksrecept
Lär dig mer om den söta och kryddiga palsternackan.
Torrt och svalt, i kylskåp eller skafferi.
– Börjar palsternackan se vissen ut? Lägg i isvatten några minuter innan tillagning.
– Byt ut moroten mot riven palsternacka i morotskakan för en god och kryddigare twist.
– För extra smakrikt potatismos, tillsätt kokt palsternacka.
Morotens gulvita släkting palsternackan tros ha kommit till Nordeuropa på 1500-talet, men odlades redan av antikens romare och greker. Idag är palsternackan en vanlig och relativt lättodlad köksväxt, men den förekommer även vilt i väg- och dikeskanter. Palsternackans skördesäsong inleds i juli och pågår fram till vintern – ju senare den skördas, desto mer smakar den. Efter skörd vinterlagras rotfrukterna hos producenterna vilket gör att vi kan njuta av svenskodlade palsternackor ända till april. Palsternackan har en söt, kryddig och lite örtig smak som gör att rotfrukten passar utmärkt i soppa, gryta, gratäng och puré. Den är även god att fritera eller rosta i ugn.
Äpple
Vällagrad ost
Citron
Dragon
… saften från den vildväxande palsternackan kan orsaka hudbesvär?
… palsternacka är en god källa till bl a fibrer, kalium och C-vitamin?
… palsternackan är populär inom antiinflammatorisk kost?
… palsternackan kan övervintra i jorden om den skyddas mot frost?