Hoppa till sidans innehåll

Låt det ta tid!

Raw

Food

Nyfiken på raw food? Det är en matlagning där råvarorna aldrig hettas upp över 42 grader. I stället blötläggs och torkas maten.

Raw food-rörelsen startade i Kalifornien och handlar om mer än bara mat, det är en hel livsstil. För att råvarorna ska behålla så mycket vitaminer som möjligt, hettas inget upp över 42 grader. 

Raw food-köket innehåller varken kött, fisk eller mjölkprodukter – i stället används ingredienser som grönsaker, bär, frukt, frön, alger, linser, vissa sädesslag, fermenterade grönsaker, färska örter och så kallade superfoods. 

Helst ska råvarorna vara odlade på ett så naturligt vis som möjligt. Det finns mycket att bli inspirerad av från raw food-köket för att få till en grönare vardagsmat. Frukosten är ett bra tillfälle för att testa raw food. Prova exempelvis en gröt på bovete eller chiafrön och välj en god och nyttig topping.

Tips! För en extra superkick på morgonen: strö över lite kakao nibs (rå choklad) över gröten. Kakao innehåller fenyletylamin, som ger samma känsla i kroppen som när vi blir förälskade!

Mjuk morgon (2 portioner)

Du behöver:

  • 4 msk chiafrön
  • 1 dl bovete, blötlagt
  • 1-2 dl vatten (ljummet)
  • 1 msk kokosolja
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 msk mesquite (frökapslar)
  • 2-4 tsk kokospalmsocker

Gör så här:

Blötlägg chiafrön i vatten eller mandelmjölk. Blötlägg bovetet cirka 8 timmar. Värm gärna vattnet för att göra en varm gröt. Mixa bovete och chiafrön med övriga ingredienser förutom sockret. Strö över kokospalmsocker.

Recept ur ”Mitt nya Raw Food kök” (Massolit Förlag), Erica Palmcrantz Aziz

 Texten har även publicerats i Cura apotekets tidning För hela livet.