Nyttigare vardag

Så får du barnen att äta mer grönsaker

Att få barnen att äta sina grönsaker kan vara en smärre kamp. Här är tipsen som får både frukt och grönt att slinka ner – utan varken mutor eller hot.
Tips! Så gör du vardagsmaten nyttigare.

Tipsen som får barn att gilla grönt

 1. 1. Det börjar med dig

  Ditt barn gör som du gör, inte som du säger. Så sitt stilla vid bordet, smaka på all mat och ät dina grönsaker med ett leende på läpparna. Heja!

 2. 2. Servera grönsaker före maten

  Gör stavar av morötter och gurka och servera eventuellt med dipp. Perfekt även som fredagsmys!

 3. 3. Göm grönsaker i maten

  Finriv morötter och rör ner i köttfärssåsen. Eller finhacka blomkål eller champinjoner och blanda ner i pannbiffssmeten eller moussakan. Lika lätt som listigt! Här hittar du enkla tips på hur du gör vardagsmaten nyttigare

 4. 4. Servera grönsaksbuffé

  Ställ fram små skålar med olika grönsaker och frukter i. Låt sedan barnen själva lägga upp på tallriken av det de tycker om.

 5. 5. Involvera barnen

  Låt barnen vara med och skära grönsakerna och röra i grytorna. Många barn äter hellre mat de själva har hjälpt till att laga.

 6. 6. Frukt efter maten

  Gör äppelbåtar eller bananpengar. Skär upp en mango eller persika och spetsa bitarna med en tandpetare. Smoothies brukar också få tummen upp av barnen.

 7. 7. Locka med glass

  Vilket barn vänder ryggen åt en glass? En svalkande favorit är isglass gjord av skivad och frusen vattenmelon. Testa även denna snabba glass gjord på avokado, mango och hallon. Du kan också göra en smoothie, vilken som helst, och frysa ner den i glassformar.

 8. 8. Ha tålamod

  De flesta barn är skeptiska till ny mat. Så provsmaka, provsmaka, provsmaka – och ha tålamod! Du kan också införa ”tittmat”, alltså mat som får ligga på tallriken för syns skull. En vacker dag slinker även ”tittmaten” ner. Och kom ihåg: Det kommer en dag, förr eller senare, när ditt barn knaprar i sig grönt utan att blinka.

 9. 9. Lästips! Lär barn gilla nyttig mat

  Vi vuxna vet ju att en varierad kost är bra både för hälsan och smaklökarna men varför förstår inte barnen det? Här har vi tips på hur du kan lära barn att gilla nyttig mat.

Artiklar (1564)

Fruktiga desserter

Mer dessert, mindre socker

Desserter och andra godsaker resulterar lätt i sockerchock. Så hur går man från överkant till guldkant? Svaret är frukt! Det ger ofta mer dessert med mindre socker. Alltså nyttigare. Win win!