Raw food bollar - nyttiga recept
Rawbollar fullproppade med frukt, nötter och andra energirika nyttigheter.
Är raw food grejen för dig? Då kommer du älska dessa efterrätter, fullproppade med bär, frukt, nötter och frön!
Raw food, eller råkost som det även kallas, bygger på tanken att mycket näring går förlorad när råvarorna tillagas. Så i stället för att steka, koka eller ugnsbaka, bereder du maten med metoder som blötläggning, torkning och mixning. Varför inte toppa din dag med en raw efterrätt?
En riktigt fräsch och smarrig ”raw” tolkning av klassikern key lime pie. Lägg cashewnötter i blöt över natten och mixa ihop till denna syrliga och krämiga paj full av nyttigheter. Låt stå svalt innan servering och garnera med färska blåbär och limeskal.
Vad sägs om en helt laktos- och glutenfri kladdkaka, som inte ens kräver någon ugn? Det fixar du enkelt genom att mixa bland annat valnötter, dadlar, ren havre och rå kakao. Låt kladdkakan sätta sig i kylen och bjud med spännande cashewgrädde.
Fräscht sötsyrliga ”raw bollar” med torkade aprikoser, pepparkakskrydda och mandel. Ett smart och lite hälsosammare julgodis eller ett fruktigt alternativ till chokladbollar. Variera vad du rullar aprikosbollarna i, testa hampafrön, sesamfrön eller pistage.
Bjud på en härlig raw food kaka där fikon och honung ger en naturlig och fin sötma. Kakan är helt glutenfri och består bara av naturliga ingredienser. Strö gärna rikligt med kokoschips på toppen - både dekorativt och gott! Här hittar du fler härliga kladdkakerecept .
En maffig no bake chokladtårta för dig som vill baka en smarrig vegansk raw food tårta. Chokladtårtan har en botten gjord på mandlar, dadlar och kokosolja. Fylls med en jordnötskola och toppas med chokladmousse på avokado, kakao och agavesirap.
Den här veganska smulpajen kräver ingen ugn, och kommer inte bara älskas av raw food-hängivna utan vilka fikagäster som helst. Degen består av dadlar, valnötter, kokos och mustiga kryddor. Den strör du över ditt val av bär och bjuder med en god vaniljsås.
Dessa goda raw lakritsbitar innehåller inget tillsatt socker utan får istället sin sötma från dadlar som smaksätts med lakritspulver, vanilj och flingsalt och liknar kola. Ett enkelt recept att göra och perfekt för dig som älskar smaken av saltlakrits!
Ladda upp med smarriga små energibomber. De får en naturlig sötma från bären, härlig nötcrunch och en god saftighet från de rivna morötterna. Perfekta som ett litet mellanmål inför träningen eller som ett sundare alternativ till fikat!
Rawbollar fullproppade med frukt, nötter och andra energirika nyttigheter.
Gå inte minste om dessa ljuvliga desserter, de är dessutom fulla av nyttigheter!
Pasta och ris i all ära, men ibland kan det vara gott med alternativ för variation och något nytt! Så varför inte testa zoodles − alltså nudlar av zucchini eller pimpa salladen med knalliga strimlor av svarvade betor? Av mixad blomkål gör du ett nyttigt och snabblagat ris som du lätt sätter smak på. Inspireras av våra recept på modern råkost!
Jodå! Ge den klassiska semlan en hälsotwist - se tipsen för en lite nyttigare semla.
Desserter och andra godsaker resulterar lätt i sockerchock. Så hur går man från överkant till guldkant? Svaret är frukt! Det ger ofta mer dessert med mindre socker. Alltså nyttigare. Win win!
Från klassisk kanel till trendiga chiafrön – här är knepen som hottar till grynen!
Självklart ska du unna dig en efterrätt! Här är några nyttigare och fruktiga favoriter.
Här visar vi hur du gör en rå chokladmousse med avokado, en nyttig raw food-efterrätt.