Bild laddas
Nyttigare vardag

Superfoods med Renée Voltaire

Bär, frukter och grönsaker som innehåller extra mycket näringsämnen – det är definitionen av superfoods. Renée Voltaire avråder dock från att fylla skafferiet med produkter man knappt kan uttala namnet på.
Tips! Se våra recept på grönsaksjuice.

Intresset för superfoods

För två år sedan kom Renée Voltaire hem från en middag hos goda vänner. Hon hade som vanligt ätit och druckit mycket av allt som serverades – bland annat fisk, anka och vin – och kroppen kändes som förgiftad. 

– För att må bättre drack jag nästan bara grönsaksjuicer i tre dagar. Min kropp mådde väldigt bra av det, och sedan dess är jag nästan hundra procent vegan.

Och så är det för Renée. Det är på eller av, allt eller inget. Hon är absolut ingen måttlig person.

– När jag gör saker måste jag alltid göra dem till hundra procent. Äter jag godis vill jag äta hela påsen. Blir jag bjuden på glass vill jag ha hela paketet. Serveras det vin vill jag alltid ha ett glas till. Jag älskar mat och goda grejer! När jag bestämde mig för att äta mer grönt, ja då blev jag vegan, berättar Renée.

Enkelt göra egen grönsaksjuice

Men som den njutningsmänniska hon är, händer det ändå att det slinker ner någon ”synd” då och då.

– Jag var i Paris nyligen. Då slank det ner lite ost, vin och baguetter, även något ostron. Det var jättegott, men det första jag gjorde när jag kom hem var att hälla i mig ett par gröna juicer.

Just gröna juicer är något som Renée rekommenderar alla att börja dagen med. Den som inte har lust att spendera pengar på färdiga juicer, kan enkelt göra sin egen gröna dunderdrink.

– Med en råsaftcentrifug är det superenkelt att göra sin egen grönsaksjuice. Pressa i broccoli, kål, gurka, citron, spenat, gröna bladgrönsaker. Go green, all in! 

Chiafrön är en bra början

Bär, frukter och grönsaker som innehåller extra mycket vitaminer, mineraler och andra nyttiga ämnen brukar benämnas superfoods – för att de är super för kroppen. I Renée Voltaires superfoods-sortiment finns bland annat vetegräs, gojipowder, spirulina, baobab, mullbär, chiafrön, açaí, korngrä, maca och chlorella.

– Det finns kunder som köper en påse av varje. Men de vet inte hur produkterna ska användas, så påsarna blir stående i skafferiet. Mitt råd är att börja med några få superfoods och lära sig att använda dem. Man kan exempelvis börja med chiafrön, som har ett gigantiskt användningsområde och kan ätas både till frukost, lunch och dessert. Bären är också enkla att använda. Mullbären brukar jag exempelvis äta direkt ur påsen, de är så otroligt goda! En annan favorit är vetegräs.

Superfoods i skogen

En invändning mot superfoods är att produkterna är relativt dyra.

– Superfoods är ett vitt begrepp och inkluderar alla bär, frukter och grönsaker som innehåller extra mycket näring. Det går alltså lika bra att äta exempelvis grönkål eller spenat. Man kan också gå ut i skogen eller trädgården och plocka sina egna superfoods, som blåbär, nässlor och maskrosblad. Det finns något för alla.

3 recept med superfoods

 1. 1. Acai bowl med clementin och mandel

  10
  1
  Acai bowl har seglat högt upp på trendhimlen som frukost och mellanmål. Superbäret acai laddad med antioxidanter finns att köpa som fryst puré och mixas med frukt. Servera i skålar och toppa med clementinklyftor, chiafrön och gojibär och du har din bowl klar. En riktig fullpoängare.
  Acai bowl med clementin och mandel
 2. 2. Grötmix med blåbär och goji

  9
  0
  Förbered en mättande grötmix med fiberrika havregryn som bas, i sällskap av dinkelflingor, linfrön, chiafrön, pumpakärnor, solroskärnor, härliga gojibär och blåbär. En härlig mix av mineraler, kostfiber och omega-3 i en skål! Förvara grötmixen i en förslutningsbar burk och koka upp med vatten till frukost.
  Grötmix med blåbär och goji
 3. 3. Chiapudding

  212
  24
  Chia är ett fiber- och omega-3-rikt trendfrö från Mexiko som passar utmärkt att berika en gröt, müsli eller bröd med. Eller som här, i en krämig mellanmålspudding med mango, banan, hallon, nötter och en klick yoghurt.
  Chiapudding
Exempel på superfoods
 • vetegräs
 • gojipowder
 • spirulina
 • baobab
 • mullbär
 • chiafrön
 • açaí
 • korngräs
 • maca
 • chlorella
Bild laddas

Förändrade sitt liv med mat

Renée Voltaire är matinspiratör, företagsledare och kokboksförfattaren som driver livsmedelsföretaget Renee Voltaire AB som hon startade 2005. Med företaget ville hon inspirera folk till en mer grön och hälsosam vardag. (Foto: Beatrice Lundborg)

Mer nyttigt och gott

Nyfiken på raw food?

En kosthållning där råvarorna aldrig hettas upp över 42 grader. Se våra recept.
Bild laddas
Nyttigare vardag

Gör din egen müsli och granola

Här listar vi recept som är proppfulla med nötter, fröer, torkad frukt.
Bild laddas
Mmmh!

Goda nyttiga smoothies

Älskar du goda smoothies? Dessa är både goda OCH nyttiga. Win win!
Bild laddas
Nyttigare vardag

Nyttiga mellanmål som mättar

Lägg det vita brödet åt sidan och ladda med dessa smoothies och mättande bars.
Bild laddas
Må bra!

Boosta ditt immunsystem

Gör en stärkande juice eller smoothie fullproppad av nyttiga ämnen.
Bild laddas
Nyttigare vardag

Få barnen att äta mer grönt

Här är tipsen som får både frukt och grönt att slinka ner – utan mutor och hot.
Bild laddas
Alkoholfritt

Nyttiga shots till midsommar

Med dessa vitaminspäckade drycker kan du danssa hela natten. Botten upp!
Bild laddas
Bästa starten på dagen

Proteinrika frukostfavoriter

Här listar vi 7 frukostrecept rika på protein - till hela veckan.
Bild laddas
Vi äter med ögonen

Roligare mat med färgglada grönsaker

Med enkla medel kan du lätt piffa till en färgglös måltid till att bli en fröjd för ögat.
Bild laddas