Hoppa till sidans innehåll

We go vego!

Vegotrend i fläsk-

kotlettens land

Gröna vågen sveper över Sverige. Numera är var tionde svensk vegan eller vegetarian.* Men vårt avlånga land är också fullt av köttälskare, och i snitt tuggar vi i oss ett kilo kött i veckan – en fördubbling sedan 70-talet.

– Vi är uppfostrade med kött och när vi ser en blodig biff är det något där i hjärnan som går i gång. Traditionellt har vi också alltid utgått från köttet eller fisken när vi lagar mat. Men den klassiska tallriksmodellen börjar skruvas om, och det blir allt vanligare att lägga grönsakerna på mitten av tallriken och låta köttet eller fisken bli tillbehör, säger Johan Swahn, som jobbade på ICA och är doktor i smak.

Vego måste smaka lika gott som kött

En annan vegotrend är att maten måste tilltala smaklökarna till hundra procent.

– Folk vill äta mer vego, men de vill inte ge avkall på matupplevelsen. Blickar man mot restaurangvärlden jobbar de främsta kockarna mycket med att framhäva varje grönsaks unika smak, säger Johan Swahn.

ICAs chefsdietist Christina Karlsson menar att det finns två sätt att minska köttätandet.

– Antingen kan man äta vegetariskt flera gånger i veckan, eller så kan man minska köttportionerna och blanda upp måltiden med till exempel bönor, ärter eller linser. En portion kött behöver inte vara större än 75 gram, säger Christina Karlsson.

Quorn, hur använder man det?

Det finns många som vill äta mer vego – för miljön, hälsan, djuren och kanske plånboken  – men som känner att det är svårt. Vad kan man laga av kikärter? Hur länge måste linser ligga i blöt? Och quorn, hur använder man det? En enkel väg till en grönare vardag är att välja färska vegoprodukter, som bara behöver landa i stekpannan några minuter innan de är redo för tallriken.

– Storsäljarna bland ICAs färska vegoprodukter är falafel, grönsaksbollar och sojakorv. Andra favoriter är champinjonburgare och fajitaskryddade vegobitar. Vi vill inte exkludera någon. Därför försöker vi i möjligaste mån utesluta mjölk och ägg också, så att även veganer kan äta dem. Än viktigare är att ta fram riktigt goda produkter med bra textur och tilltalande kryddningar och smaker, säger Christoffer Brazda, kategoriansvarig för ICAs färska vegoprodukter.

”Champinjonburgaren en höjdare”

– Champinjonburgaren är en höjdare och perfekt till grillfesten! Svamp smakar extremt mycket umami, som består av rostade, fylliga toner och är den femte grundsmaken vid sidan av sötma, sälta, surhet och beska, avslutar Johan Swahn.

ICA har i dagsläget 15 färska vegoprodukter under det egna varumärket ICA Gott liv.

*Enligt en undersökning som Demoskop gjorde på uppdrag av branschorganisationen Livsmedelsföretagen hösten 2015.