Bild laddas
Ersättningguide!

Veganska alternativ

Är du nyfiken på att äta mer veganskt? Vi listar bra ersättningsprodukter och några vanliga recept som vi veganiserat!
Tips: alla våra veganrecept.

Veganska recept

Här hittar ni veganska alternativ på vanliga recept som är minst lika goda! Testa, du kommer inte bli besviken. 

  • Sa någon pizza?

    35
    4

    Vegansk pizza är busenkel att göra! Skippa osten (eller använd en vegetabilisk) och maxa med massa annat gott istället. Pizza är ju trots allt en viktig del av kostcirkeln.

    Vegansk pizza med tapenade, kronärtskocka och pinjenötter
  • Skagenröra med tångkaviar

    61
    9

    Som en vanlig skagen fast utan räkor! Använd äggfri majonnäs och byt ut stenbitsrommen mot tångkaviar. Smakar likadant! Räkorna skippar du och ersätter med tofu för samma konsistens på tugget. Mums!

    Vegansk skagenröra med tofu och tångkaviar
  • Något "litet" mellan bröden

    39
    10

    Fram med bönorna, för nu ska det knådas burgare! Den här på riktigt smälter i munnen och håller dig mätt till gryningen.

    Veganburgare
  • De bästa bollarna

    16
    1

    Falafel måste vara det vanligaste icke-veganer äter utan att tänka på att de i de flesta fall är veganska! När du inser just det, så blir det enklare att fortsätta med den gröna livsstilen för det är ju SÅ gott!!

    Ärtig falafel med snabbsyrad rödlök
  • Årets mellispris går till...

    6
    0

    Den här klämmackan! Fyll den med cashewsmör, russin och banan och du har världens bästa mellis. Hörde jag att någon saknade osten? Nej, tänkte väl det.

    Klämmacka med banan och russin
  • Majjomagi

    63
    15

    Äggen som används i traditionell majonnäs ger ingen smak i sig utan fungerar endast som bindningsmedel. Äggfri majonnäs smakar alltså precis som vanlig, men är här gjord på kikärtsspad.

    Kikärtsmajonnäs - utan ägg
  • Avonaise

    12
    2

    En guacamole som smakar bearnaise låter väl som drömmen? Det ÄR inte för bra för att vara sant. Låt oss introducera avonaisen!

    Vegansk bearnaise "Avonaise"
  • Ingen ost i den här cheesecaken

    29
    9

    Färskost ut, avokado IN! Här snackar vi len cheesecake med jordgubbar och krispig mandelbotten. Magi!

    Vegansk jordgubbscheesecake
  • Skön som solen

    36
    9

    Det är den här prinsesstårtan! Sojagrädde står för fluffet och havremjölk tillsammans med sojagrädde blir en len vaniljkräm. Gott för alla!

    Vegansk prinsesstårta

Veganska alternativ

Det finns en del varor som är utbytbara för att få din mat vegansk. Här listar vi veganska alternativ till dessa varor. 

  • Ägg

    Alternativet till ägg är lite beroende av vad du ska göra. Fiberhusk och teffmjöl är bra bindemedel i många kakor och pannkakor. Kikärtsspad eller Aquafaba som det också kallas, är ett jättebra substitut till ägg när du ska göra t.ex maränger och majonnäs. Här kan du läsa mer om hur man använder aquafaba i matlagning och bakning.
     

  • Crème fraiche

    Havrebaserad crème fraiche finns I de flesta butikerna och smakar jättebra! Lägg eventuellt till lite citronsaft för extra syra.

  • Stenbitsrom

    Testa tångcaviar! Den är gjord på just tång, men smakar som stenbitsrom. Du hittar den i kyldisken bland rom-och kaviarprodukter.

  • Smör

    Enkelt! Välj mjölkfritt margarin.

  • Honung

    Lönnsirap eller agavesirap ger lite samma känsla och sötma som honung. Vill du bara åt sötman går det lika bra att använda vanligt socker!

  • Mejeri

    Här är möjligheterna oändliga! Testa en dryck gjord på mandel, havre, kokos, hasselnöt, soja eller ris. När det kommer till grädde kan du vispa upp en fluffig soja- eller kokosgrädde. Succé!

  • Bacon

    Det är lätt att sakna det där krispiga, rökiga, salta och flotta som bacon erbjuder, därför har vi listat hur du gör veganskt bacon eller "fejkon" på 5 olika sätt.

  • Ost

    Det går att göra egen vegansk ost, men det finns även veganska ostar i olika smaker att köpa i butik!

Nybörjarvegan? Se upp för dessa!
  1. Honung produceras i bins magar och är därför inte veganskt. Ersätt med agavesirap eller ljus sirap.
  2. Den röda färgen i en hel del godis och drycker kommer från färgämnet karmin (E120), som består av krossade löss, så läs noga på förpackningen.
  3. Vanligt margarin innehåller oftast en liten mängd mjölk, så satsa därför på ett helt mjölkfritt margarin som ersättning för smör i bakning och matlagning.
  4. Ska du servera vin till maten, kolla så att det inte har renats med äggvita, gelatin från gris eller torkad fiskblåsa (det brukar stå angivet på flaskan). 
Dippvänligt!

Veganska röror och dippsåser

Vare sig du dippar, doppar eller dränker så lyfter röror och dippsåser det mesta. Ta en kik på våra veganska varianter, du kommer garanterat hitta någon som faller dig i smaken!
Bild laddas