Har du svårt att få in mer vego och grönt i vardagen? Här tipsar vi om sju superenkla vegorecept som innehåller massor med grönt och som går snabbt att laga. Vi har också pratat med ICAs dietist Paula Frösell om hur man får in mer grönt i vardagen.
Här hittar du alla
recept på vegomat
− Börja med det enkla, det som du vet att du tycker om, och utveckla sen repertoaren med fler sorter och olika tillagningssätt. Från den rårivna moroten kan man ta steget till ugnsrostad för att i nästa steg våga blanda med grönkål på plåten. Kanske blir följden att det ugnsrostade toppas med granatäppelkärnor? Och så vidare. Soppa är också ett bra sätt att komma igång – enkelt att göra och variera efter säsong, tycke och smak.
− Den bästa grönsaken är den man tycker är god eftersom det vi ogillar sällan hamnar på tallriken och det är först i magen som grönsakerna gör nytta. Men, sett tll näringsperspektiv så är kål, broccoli och paprika exempel på några riktiga höjdare eftersom de är proppade av vitaminer, mineraler och fibrer.
− Testa olika sätt att äta dem på; olika sorter, tillagningssätt och kryddningar kan påverka. En rå färsk tomat smakar inte som en på burk, en råriven morot smakar inte som en kokt. Det gäller att prova sig fram och hitta det som man tycker är gott. Det lilla är också bättre än inget. Att addera till en morot i potatismoset, lägga några spenatblad i smoothien eller att ha lite linser i köttfärssmeten till pannbiffarna är alla steg i rätt riktning.
− Smoothie är en favorit, där kan bara fantasin sätter gränser. Naturell yoghurt, blåbär, avokado, apelsin och färska spenatblad blir gott. En annan höjdare är omelett med finhackad tomat i smeten, toppad med fräst svamp, basilikablad och lite riven ost.
− Det gröna bidrar med fibrer som magen mår bra av men också vitaminer och mineraler i en ovärderlig mix. Genom att äta 500 g frukt och grönt per dag, gärna av varierade färger och slag, som en del av en också i övrigt balanserad kost, så är chanserna betydligt större att man får i sig alla näringsämnen man behöver. Utöver det är grönsaker kalorifattigt och i en tid då allt fler blir överviktiga eller feta, tyvärr många gånger med olika livsstilssjukdomar som följd, så är den aspekten värd att beakta. Med frukt och grönt kan man alltså öka chanserna till ett friskare liv.
Livsmedelsverket rekommenderar att vi äter fem knytnävsstora portioner av av frukt, bär och grönsaker om dagen. Så mycket är bra att äta för att öka chansen till ett hälsosamt liv. Det motsvarar 500 gram för vuxna och 400 gram för barn. Helst ska man äta ungefär hälften frukt och hälften grönsaker och här ingår färskt, fryst och konserverat. Färska äpplen, fryst broccoli och kikrtor på burk, allt räknas!
Några exempel på cirka 500 gram frukt och grönt:
1 blodapelsin, 1 äpple, 1 morot, 1 dl blåbär och en näve broccoli
1 kiwi, 1 banan, 1 morot, några sparrisar och krossade tomater i en köttfärssås
1 banan, vegetariska biffar på linser, 1 liten palsternacka, 1 dl gröna ärtor och ett äpple
När du köper en vara det står ICA på kan du alltid vara säker på det här:
Vi smakar och testar tills vi är säkra på att produkterna lever upp till våra höga förväntningar
Vi strävar alltid efter bästa möjliga kvalitet och prisvärde
Alla produkter tas fram tillsammans med erfarna producenter och experter
Våra leverantörer kvalitetssäkras enligt externa standarder och vi ställer strikta krav på deras arbete utifrån kvalitet, miljö och socialt ansvar
Vi strävar efter att våra produkter ska bidra till ett starkt och livskraftigt jordbruk i Sverige.
Vi använder bara tillsatser när de tillför konsumentnytta, t.ex. garanterar säkerhet och vi är så försiktiga vi kan med mängden salt och socker
Alla våra produkter går att spåra till var och när de tillverkades
Vi strävar efter att alla våra produkter ska vara framtagna med bästa möjliga omsorg för människa, djur och miljö
Ta reda på mer om ICAs egna varor!