Bild laddas
Vego!

Enkel vegomat

Har du svårt att få in mer vego och grönt i vardagen? Här tipsar vi om sju superenkla vegorecept som innehåller massor med grönt och som går snabbt att laga. Vi har också pratat med ICAs dietist Paula Frösell om hur man får in mer grönt i vardagen.
Här hittar du alla recept på vegomat

Om man har svårt att gå över till en mer grön kost, hur ska man tänka?

− Börja med det enkla, det som du vet att du tycker om, och utveckla sen repertoaren med fler sorter och olika tillagningssätt. Från den rårivna moroten kan man ta steget till ugnsrostad för att i nästa steg våga blanda med grönkål på plåten. Kanske blir följden att det ugnsrostade toppas med granatäppelkärnor? Och så vidare. Soppa är också ett bra sätt att komma igång – enkelt att göra och variera efter säsong, tycke och smak.

Vilken är den bästa grönsaken?

 − Den bästa grönsaken är den man tycker är god eftersom det vi ogillar sällan hamnar på tallriken och det är först i magen som grönsakerna gör nytta. Men, sett tll näringsperspektiv så är kål, broccoli och paprika exempel på några riktiga höjdare eftersom de är proppade av vitaminer, mineraler och fibrer.

Om man har lite svårt för att äta grönsaker, hur ska man göra?

− Testa olika sätt att äta dem på; olika sorter, tillagningssätt och kryddningar kan påverka. En rå färsk tomat smakar inte som en på burk, en råriven morot smakar inte som en kokt. Det gäller att prova sig fram och hitta det som man tycker är gott. Det lilla är också bättre än inget. Att addera till en morot i potatismoset, lägga några spenatblad i smoothien eller att ha lite linser i köttfärssmeten till pannbiffarna är alla steg i rätt riktning.

Har du något tips på en enkel men superbra frukost som innehåller mycket grönt?

− Smoothie är en favorit, där kan bara fantasin sätter gränser. Naturell yoghurt, blåbär, avokado, apelsin och färska spenatblad blir gott. En annan höjdare är omelett med finhackad tomat i smeten, toppad med fräst svamp, basilikablad och lite riven ost.

Varför är det ens viktigt att ta in mycket grönt i kosten?

− Det gröna bidrar med fibrer som magen mår bra av men också vitaminer och mineraler i en ovärderlig mix. Genom att äta 500 g frukt och grönt per dag, gärna av varierade färger och slag, som en del av en också i övrigt balanserad kost, så är chanserna betydligt större att man får i sig alla näringsämnen man behöver. Utöver det är grönsaker kalorifattigt och i en tid då allt fler blir överviktiga eller feta, tyvärr många gånger med olika livsstilssjukdomar som följd, så är den aspekten värd att beakta. Med frukt och grönt kan man alltså öka chanserna till ett friskare liv.

  1. 1. Enkla vegotacos med rostad majs och avokadosalsa

    5
    0
    Lakto-ovo-vegetarisk taco som är så god att ingen kommer sakna köttet. De goda tillbehören och vegobiffarna ger matiga och smakrika tacos. Såsen med majs och avokado är en riktig höjdare och kommer att bli hela familjens favorit.
    Enkla vegotacos med rostad majs och avokadosalsa
  2. 2. Pasta med zucchini och spenat

    14
    3
    Snabblagad och enkel men ändå smakrik är denna grönsakspasta med både zucchini, grillad paprika och spenat. Tillsätt lite grädde och pastan blir precis lagom krämig. Toppa gärna med parmesan och solroskärnor och kanske några drag med pepparkvarnen.
    Pasta med zucchini och spenat
  3. 3. Enkel vegowok med teriyakisås

    13
    0
    En wok som är riktigt smakrik och härligt mättande med fräscha grönsaker. Servera woken med vegobiffar där grönsakerna är färdighackade och redo att göras biffar av. En ny, smidig middagsfavorit?
    Enkel vegowok med teriyakisås
  4. 4. Ärtig spenatsoppa

    98
    13
    En riktigt grön och skön soppa, fullproppad med näring. Grunderna har du kanske till och med i frysen? Ärtorna bidrar med en söt och len smak till spenatsoppan. Toppa med frön för en lyxigare känsla.
    Ärtig spenatsoppa
  5. 5. Hopvikt omelett med svamp och spenat

    0
    0
    Stek en omelett, lägg på fyllningen och vik ihop omeletten till en trekant. Enkelt gott och härligt sätt att äta en omelett på. Fyllningen kan naturligtvis varieras här har vi valt champinjoner, paprika, fetaost och spenat.
    Hopvikt omelett med svamp och spenat
  6. 6. Lasagne med halloumi, spenat och pumpakärnor

    1644
    191
    Det här är en riktigt grym vegolasagne där den cypriotiska osten halloumi får ersätta klassisk bechamelsås. Halloumin tillför en skön sälta och härligt tugg. I övrigt är det bara att koka tomatsåsen med spenat, rosta pumpakärnor och börja varva!
    Lasagne med halloumi, spenat och pumpakärnor
  7. 7. Champinjonburgare med ajvaryoghurt

    9
    2
    Att äta mer grönsaker är enkelt när det smakar så härligt som den här vegoburgaren. Lite stark ajvar kombinerat med turkisk yoghurt och en burgare gjord på champinjoner och rökig paprika. Mums!
    Champinjonburgare med ajvaryoghurt
500 gram frukt och grönt varje dag

Livsmedelsverket rekommenderar att vi äter fem knytnävsstora portioner av av frukt, bär och grönsaker om dagen. Så mycket är bra att äta för att öka chansen till ett hälsosamt liv. Det motsvarar 500 gram för vuxna och 400 gram för barn. Helst ska man äta ungefär hälften frukt och hälften grönsaker och här ingår färskt, fryst och konserverat. Färska äpplen, fryst broccoli och kikrtor på burk, allt räknas!

Några exempel på cirka 500 gram frukt och grönt:

1 blodapelsin, 1 äpple, 1 morot, 1 dl blåbär och en näve broccoli

1 kiwi, 1 banan, 1 morot, några sparrisar och krossade tomater i en köttfärssås

1 banan, vegetariska biffar på linser, 1 liten palsternacka, 1 dl gröna ärtor och ett äpple

ICAs kvalitetslöfte

När du köper en vara det står ICA på kan du alltid vara säker på det här:
Vi smakar och testar tills vi är säkra på att produkterna lever upp till våra höga förväntningar

Vi strävar alltid efter bästa möjliga kvalitet och prisvärde
Alla produkter tas fram tillsammans med erfarna producenter och experter
Våra leverantörer kvalitetssäkras enligt externa standarder och vi ställer strikta krav på deras arbete utifrån kvalitet, miljö och socialt ansvar
Vi strävar efter att våra produkter ska bidra till ett starkt och livskraftigt jordbruk i Sverige.

Vi använder bara tillsatser när de tillför konsumentnytta, t.ex. garanterar säkerhet och vi är så försiktiga vi kan med mängden salt och socker
Alla våra produkter går att spåra till var och när de tillverkades
Vi strävar efter att alla våra produkter ska vara framtagna med bästa möjliga omsorg för människa, djur och miljö
Ta reda på mer om ICAs egna varor!

Inspiration

Vegetarisk vardagsmat

Vi har samlat 10 otroliga veganska och vegetariska recept, perfekta till vardagen. Det blir allt från sötpotatishummus till ostig vegansk lasagne. Låt dig inspireras, laga och njut!
Bild laddas
Smakrikt!

Vegetarisk mat för alla smaker

Vi slår hål på myterna och bjuder på smarrig vegetarisk receptinspiration!
Bild laddas
Buon appetito!

Vegetarisk vardagspasta

Få en härlig lakto-ovo-vegetarisk middag serverad på nolltid.
Bild laddas
Tänk enkelt!

Vegetarisk mat för kräsna barn

Dessa enkla och gröna recept lovar vi går hem, även hos små kräsna barn.
Bild laddas
Färgglada burgare!

Våra godaste vegoburgare!

Smarriga recept på vegetariska burgare med grymma tillbehör.
Bild laddas
We go vego!

Supergoda vegorecept

Vill du äta mer vegetariskt? Grattis, här har vi listat några supergoda vegorecept.
Bild laddas
Mera vego

Fejkon – Vegetarisk bacon

Testa göra egen vego bacon eller fejkon, här av tunt hyvlad morot!
Bild laddas
Ersättningguide!

Vegansk ersättningsguide

Här hittar du veganska recept! Allt ifrån vegansk pizza till veganska efterrätter,
Bild laddas
Krispigt och gott

Bästa vegobiffarna och fräscha tillbehör

Våra mest populära vegetariska biffar och fräscha tillbehör.
Bild laddas