Är du vegetarian?
Här är de livsmedel du bör ha extra koll på för att få i dig viktiga näringsämnen.
Protein brukar kallas kroppens byggstenar, men vad innebär det egentligen? Och är det skillnad på vegetariska och animaliska proteinkällor? Det reder vi ut här och tipsar såklart om bra vegetariska proteinkällor.
Baljväxter – alltså ärtor, bönor, linser och jordnötter – är fullproppade med proteiner och viktiga näringsämnen. Torkade baljväxter innehåller ungefär lika mycket protein som kött och fisk, cirka 20 gram per 100 gram. Baljväxter som är blötlagda och kokta – som de vanligtvis är när de hamnar på tallriken – innehåller runt 8-12 gram protein per 100 gram. En av de baljväxter som utmärker sig är sojabönan som har ett väldigt högt proteininnehåll och otroligt bra proteinkvalitet. Här hittar du 6 skäl till att äta mer baljväxter.
Proteinbomb är kanske inte det första man tänker på när det kommer till havregryn, men detta klassiska sädesslag innehåller 13 gram per 100 gram havregryn. Ungefär som ett ägg! Havregryn innehåller även mängder av fibrer och järn som är nödvändigt för kroppen.
Quinoa är ett fullvärdigt protein vilket innebär att det innehåller alla essentiella aminosyror som kroppen behöver. 100 gram quinoa innehåller 12% protein och passar perfekt i sallader, till grytor eller i smoothien.
Sen har vi även nötter och frön. Jordnötter och pumpafrön innehåller exempelvis 25 gram protein per 100 gram, samt mängder av enkelomättat och fleromättat fett som är bra för kroppen.
Bovete är en glutenfri växt med proteinmängd på 11 %. Dels kan du koka och äta hela eller krossad korn av bovetemjöl eller så köper du mjöl och gryn gjort på bovete. Av mjölet kan du bland annat göra bovetepannkakor, bovetegröt och bovetebröd. Bovete är alltså toppen för dig som är glutenintolerant och äter vegetarisk mat.
Det är kanske inte det mest maxade proteinkällorna som finns, men japp grönsaker tillför också protein. Exempelvis innehåller grönkål 3,4 gram protein per 100 g, och broccoli innehåller 3,5 gram rent protein.
För den som inte äter en helvegetarisk eller vegansk kost som det också kallas är även ägg och mjölk bra proteinkällor som innehåller essentiella aminosyror i rikliga mängder. Om du tycker det är svårt att få i dig tillräckligt med protein via kosten kan därför dessa hjälpa till. Även mejeriprodukter som kvarg och keso är rika på protein.
Protein består av aminosyror och ger energi, används i immunsystemet, till hormoner och för transport av ämnen i blodet. Med mera! Kroppen tar vara på de olika aminosyrorna och skickar iväg dem där det ska byggas nya celler. Kroppen kan bilda många aminosyror själv, men nio av dem måste komma med maten. Livsmedel med alla essentiella aminosyror kallas fullvärdigt protein.
Proteiner från kött, mjölk och ägg innehåller alla nio; man säger att de är fullvärdiga och har en hög proteinkvalitet. Sällan är proteiner i vegetabilisk mat fullvärdiga, men eftersom proteinerna i olika vegetabilier kompletterar varandra får man en fullvärdig kombination av aminosyror genom att äta flera vegetabiliska livsmedel under samma dag.
Kort sagt - vegetarianer och veganer behöver inte vara oroliga för att få för lite, men bör tänka på att få proteiner från olika livsmedel. Det kan vara så enkelt som att äta ris till böngrytan eller välja matprotein med fullvärdigt protein!
Här är de livsmedel du bör ha extra koll på för att få i dig viktiga näringsämnen.
Lär känna de olika bönsorterna och få tips på recept.
Vi har valt ut våra mest älskade vardagsklassiker och gjort dem vego!
Här är sex goda vegorätter som är perfekta att fylla veckans matlådor med.
Matnyttig information och saker att ha koll på. Och självklart recepttips.
Se recept med falafelbollar, grönsaksbullar, sojakorv och sojafärs.
Här hittar du veganska recept! Allt ifrån vegansk pizza till veganska efterrätter,
Våra mest populära vegetariska biffar och fräscha tillbehör.
Vill du äta mer vegetariskt? Grattis, här har vi listat några supergoda vegorecept.