Palak paneer med tomat och halloumi

Betyg 4.7 av 5.
2245 personer har röstat
258
Palak paneer med tomat och halloumi

Palak paneer är en klassisk indisk husmansrätt som kan variera i styrka och smak. Kvällens version är en mild och snabblagad palak paneer med smakrik halloumi i en krämig grädd- och spenatsås kryddad med garam masala, vitlök, ingefära och tomat. Servera den ångande heta grytan med fluffigt ris och njut. Smaklig måltid!

Ett recept från:
ICAs matkasse v 40 2023

Palak paneer med tomat och halloumi

Ingredienser

4 portioner
4   port ris eller havreris
1   gul lök eller schalottenlök
2   vitlöksklyftor
2   tomater
2 msk  riven ingefära
3 msk  olivolja
2 msk  tomatpuré
1 msk  garam masala
390 g  krossade tomater
1 dl  vatten
2 dl  vispgrädde
1   grönsaksbuljongtärning
200 g  färsk spenat
400 g  halloumi eller grillost
2 krm  salt

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på buljongen. I övrigt är rätten fri från gluten och ägg men innehåller mjölkprotein.
Gör laktosfri: använd grädde och halloumi utan laktos.

Receptet uppdaterat april 2021.

Gör så här

Tips

Fryst bladspenat kan ersätta den färska spenaten. Byt vatten mot vitt matlagnings vin för lite mer syra i rätten.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 4.7 av 5.
2245 personer har röstat

Kommentarer

Hej redaktionen, 2 tomater har alltid funnits med, det vi dividerar om är att det i ursprungsreceptet stod att man skulle skära tomater och schalottenlök i klyftor vilket flera här har kommenterat att dom fortfarande gör.Med det sagt så är det ett supergott recept hur man än går tillväga, tack för det! Gunilla

Gunilla

2023-11-18

Vad skönt att fler kommer ihåg dom klyftade tomaterna. Jag försöker komma ihåg ursprungsreceptet och har för mig att det var zets från lime och 2 tsk pressad lime, någon som känner igen? Gunilla

Gunilla

2023-11-16

Hej Gunilla och Emelie! Tror att både jag och ni blivit lite blinda 😉 Eftersom inte heller jag sett att det faktiskt finns tomater som ska hackas i receptet. 2 tomater står under vitlöken i ingredienslistan och ska hackas i steg 2 😊 Lime däremot ser jag ingenstans. Tack för att ni lagar och kommenterar i våra recept. Hälsningar Ulrika

Redaktionen

2023-11-17

Jag vill också minnas att det har varit klyftade tomater i detta recept innan, har lagat denna rätt många gånger och läser inte receptet längre men klyftar alltid tomaterna rutinmässigt eftersom det var så jag lärde mig. Oavsett så är rätten helt otroligt god vad man än gör med tomaterna!

Emelie

2023-11-13

Näringsvärde per portion

Energi3475 KJ / 830 kCal
Fett53 g
Salt3 g
Kolhydrater59 g
Protein28 g

Klimatguide

1,40 - 2,40 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Testa liknande recept

Kryddrostad skördepytt
Betyg 5 av 5.
1 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Kryddstekt hällefilé med aubergine och tzatsiki
Betyg 3.3 av 5.
8 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Kyckling i yoghurtmarinad
Betyg 3.5 av 5.
35 personer har röstat
Över 12 timmar att tillaga
Potatis- och kikärtsgryta med tomater
Betyg 3.2 av 5.
14 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Palak paneer med halloumi och ris
Betyg 4.5 av 5.
114 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Indiska chilinötter
Betyg 3.2 av 5.
5 personer har röstat
Under 30 min att tillaga