Pizzadeg
Här är receptet för att få till en riktigt bra pizzabotten. Allt du behöver är vatten, jäst, olja, salt, mjöl och lite tid. Hemligheten till denna förtjusande pizzadeg är den långa jästiden.
Ett recept från:
Buffé nr 9, 2002
Ingredienser
4-6 pizzor
3 1/2 dl iskallt vatten
50 g färsk jäst
2 msk olja
1/2 msk salt
10 dl mjöl + extra till utbakning (10 dl motsvarar ca 550 g)
För alla
Fri från: mjölkprotein, laktos och ägg.
Gör glutenfri: byt ut vetemjölet mot glutenfri mjölmix, prova dig fram till lagom mjölmängd och använd ca 1 msk fiberhusk i degspadet så blir degen smidigare och lättare att hantera (för 6 port).
Näringsvärdet är beräknat per pizzabulle för 6 bullar.
Klimatanpassa
Detta är redan Klimaträtt.
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1617 KJ / 400 kCal
Fett6 g
Salt0.59 g
Kolhydrater74 g
Protein10 g
Kommentarer
Det är snabbt och smidigt att ha färdig pizzadeg i frysen, och resultatet blir lika bra. När jag delat degen i portionsbitar lägger jag var och en i en glasburk som får jäsa i kylen under en blöt handduk, enligt receptet. När degen är färdigjäst sätter jag ett lock på varje burk och ställer in i frysen. Sen är det bara att ta fram önskat antal pizzadegar och tina upp dem i rumstemperatur ca en kvart medan pizzaugnen blir varm och toppingen förbereds. De jäser upp lika fint som de vi gräddar direkt.
Annika
2024-02-22Hej! Går det att frysa degen?
Thomas
2024-02-11Hej Thomas! Det är inget vi har provat. Jag skulle gissa att den har lite svårt att jäsa upp igen när den tinat. Om du provar, hör gärna av dig om resultatet. Hälsningar Niclas
Redaktionen
2024-02-12Det går utmärkt att baka ut degen tidigare.
Åsa
2023-12-27