Hoppa till sidans innehåll

Var med och må bra

5 steg till en

skön semester

Börjar du njuta av ledigheten först när den närmar sig slutet? Eva Johansson, mental tränare, coach och författare, tipsar om fem enkla steg till en skön och minnesvärd semester.

Publicerad den 3 juni, 2015

1. Bestäm vad du vill göra på semestern

Vad vill du göra under dina lediga veckor? Fundera, sortera och prioritera, för du hinner inte göra allt. Gör sådant som du njuter av, som stärker dig och som du tycker är viktigt. Du bestämmer själv om det ska vara att åka runt till släkten, bygga om sommarstugan eller tillbringa tiden i hängmattan. Försök vara ledig så länge att du börjar längta tillbaka till jobbet.

2. Hitta din ork och energi

Har du samlat på dig en massa onödiga spänningar under året som gått? Gör dig av med dem före semestern! Då slipper du inleda ledigheten i sjuksängen, som är så vanligt när man går från hundra till noll. Redan nu kan du börja med lätt fysisk aktivitet för att få med kroppen till må-bra-under-semestern-projektet. Avslappningsövningar är också effektivt.

3. Planera vad du ska hinna på jobbet 

Gör en realistisk plan över dina sista jobbveckor före semestern och strukturera dina arbetsuppgifter. Vad behöver du hinna med? Det är nu som du kan planera så att den sista veckan blir lugn i stället för veckan då allt måste avslutas. Tänk på: Bråttom betyder inte alltid viktigt. Ofta betyder det bara dålig planering och fel prioriteringar.

4. Lämna jobbet mentalt

När du äntligen checkar ut från arbetsplatsen till den väntande semestern – lämna jobbet på jobbet. Kanske behöver du göra dig onåbar, eller åtminstone se till att minimera kontakterna med jobbet.

5. Valet är ditt

Planering, avslappning och promenader är inte svåra aktiviteter i sig, ändå kan det vara knepigt att få in dem i en hektisk vardag. Men om du vill ge dig själv en chans att vara i fin form till semestern kan du inte trava på i gamla vanliga spår. Du måste i stället göra ett aktivt val och förändra dina vanor.

Lycka till!