Frossa i citroner

Dra ner på saltet och krydda i stället med citron – både nyttigare och godare.

Citron – en C-vitaminbomb!

Citroner innehåller massor av vitamin C, som också kallas askorbinsyra. Vitamin C förbättrar upptaget av icke-hemjärn som finns i vegetabilier och kan hjälpa celler att försvara sig mot fria radikaler, det vill säga atomer eller molekyler som sannolikt kan orsaka hjärt-kärlsjukdom och cancer. Vitamin C har även positiva effekter på blodkärl, hud, tänder och skelett.

Visste du?

En citron trivs bäst i temperaturer runt 11-15 grader. När den förvaras för kallt mörknar fruktköttet. Citronen ska kännas fast och skalet spänsigt, när frukten är mogen mjuknar den. Färgen är gul, men kan skifta i grönt och ändå vara mogen.

3 tips för juicepressning

Ska du pressa citroner? För att få ut så mycket juice som möjligt finns det några olika knep:

  • Rulla citronen hårt under handflatan mot bordet.
  • Värm citronen en kort stund i mikron (cirka 10 sekunder).
  • Lägg citronen i varmt vatten en stund.


Använd citronskalet också

Innan du pressar citronen – ta tillvara på den färgade delen av skalet (det vita smakar beskt). Skalet har en vacker färg och kraftig citronsmak, och är därmed en utmärkt dekoration och smaksättare i mat och efterrätter. Dessutom innehåller citronskalet minst lika mycket vitaminer som citronköttet. Enklast är det att riva/strimla med ett zestjärn, men ett hederligt rivjärn funkar också. Använd ekologiska citroner, då skalet i konventionellt odlade citroner kan innehålla bekämpningsmedel.

Artiklar (1547)

Citrusfakta

Citrusfakta

Vi vet att det kan vara något av en djungel när det kommer till det här med citrusfrukter. Därför har vi samlat citrusfakta baserat på de vanligaste frågorna och svaren om citrus.

Färgskola i växtriket

Frossa i färgglad mat

Färgerna i frukt, bär och grönsaker avslöjar hur många hälsosamma ämnen de bär på.