Vitaminer

Behöver vi äta kosttillskott?

Det finns en uppsjö av olika kosttillskott och ibland kanske vi äter det alldeles i onödan. Vi har frågat Paula Frösell, ICAs dietist, om vilka vitamintillskott som vi behöver och vilka vi faktiskt kan strunta i.

Behöver man ta kosttillskott?

– Om man är frisk, äter varierat och inte utesluter några stora livsmedelsgrupper så brukar kosttillskott inte behövas. Den vanliga maten täcker då det näringsbehovet. Även om många idag inte alls äter så som rekommendationerna säger så har det visat sig i studier att de allra flesta ändå får i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler.

Kan man ta för mycket kosttillskott?

– Ja! Kosttillskott innehåller koncentrerade mängde av näringsämnen och det finns risk att överdosera och att få icke önskade effekter eftersom olika näringsämnen samverkar i kroppen. Järn i för stor dos är exempelvis giftigt och kan ge illamående och magsmärta. Bland vitaminerna är det främst de fettlösliga (A, D, E och K) som inte ska överdoseras medan risken att få i sig för mycket C- eller B-vitamin är mindre eftersom man bara kissar ut dem. Alltför stor dos kan dock vara skadligt även av dessa. För mycket D-vitamin i form av tillskott påverkar nivåerna av kalcium i blodet som i sin tur kan påverka njurarna negativt. För stort intag av A-vitamin är inte heller bra och kan ge bland annat kräkningar. Slutsatsen är alltså att det oftast inte är bättre och att det är onödigt att äta kosttillskott om det inte finns ett uttalat behov. Att få i sig för stora mängder näringsämnen bara via maten är dock i princip omöjligt.

Läs också: Sluta hälsostressa

Är kosttillskott bara humbug?

– Nej, de innehåller potenta ämnen och är bra, ibland till och med nödvändiga, i de fall då det verkligen råder ett faktiskt behov av dem. I andra fall är de helt onödiga. Om ett preparat verkar för bra för att vara sant så är det oftast så.

Vilka kosttillskott kompletterar varandra?

– Många kosttillskott med enskilda näringsämnen kan ordineras utan komplement av andra men ett typiskt exempel på näringsämnen som ofta ordineras i kombination är kalcium och D-vitamin till exempelvis kvinnor med benskörhet. Dessa två ämnen hjälps åt att stärka skelettet.

Varför ska man kombinera kosttillskott med mat?

– Maten är alltid grunden för att tillgodose kroppens behov av näringsämnen men då det inte räcker, exempelvis på grund av  sjukdom, graviditet, veganism eller ålder så kan kosttillskott vara ett gott komplement.

Vem behöver kosttillskott?

– Man kan inte generalisera när det gäller råd om kosttillskott. Ett råd som jag tycker gäller alla är dock att om man misstänker näringsbrist, till exempel på grund av trötthet eller håravfall, så bör man gå till läkare för att få orsaken konstaterad. Några situationer är dock värda att lyfta i det här sammanhanget. Den som planerar eller är i början av graviditet bör äta tillskott av folsyra för att minska risken för ryggmärgsbråck hos barnet. Veganer behöver ofta tillskott av vitaminerna B12 och D medan äldre som inte är ute så mycket eller personer med mörk hy ofta kan behöva D-vitamintillskott. Små barn under två år behöver också D-vitamin. En del kvinnor behöver äta extra järn. Den som har en sjukdom och av den anledningen har brist på ett eller flera näringsämnen får ordination av behandlande läkare eller dietist.

Läs också: Vad får jag äta när jag är gravid?

Artiklar (1461)

Hälsa

Nyttig veckomeny

Kika på denna veckas nyttiga veckomeny.

Till menyn
Mindre hormonkaos!

Kost under klimakteriet

Många kvinnor upplever tydligt att de är i klimakteriet och genomgår en tid av mer eller mindre besvärliga symptom. Intresset för hälsan under den här perioden av livet är stor och nyfikenheten på vad kosten kan bidra med för bättre hälsa ökar. Här reder vi ut vad man med hjälp av maten kan göra för att må bättre och minska risken för sjukdom under klimakteriet.

Glykemiskt Index

Vad är GI

Hur reagerar kroppen på mat med högt respektive lågt GI, Glykemiskt Index.

Mythbusting

Myter om gluten

Ska man undvika gluten vid IBS och skapar gluten inflammation i kroppen? Vi reder ut!