Nyttig veckomeny
Få hjälp att planera din vardag.
Är svamp nyttigt? Och hur kommer det sig att vissa människor får ont i magen av svamp? Vi har intervjuat Ulla Beckman, toxikolog på Livsmedelsverket som berättar mer.
Tips! Alla recept med svamp
Kantareller, trattkantareller, Karl-Johan, svart trumpetsvamp, blek taggsvamp … Skogen är full av ljuvliga matsvampar! De innehåller en mindre mängd protein, vissa mineraler och vitamin D, som vi annars får i oss genom fet fisk och solen. Svamp innehåller en hög andel vitamin D. Men eftersom vi äter relativt små mängder svamp, och mest på hösten, så kan man inte förlita sig på svamp som källa till vitamin D. Tips! Lär dig skilja på ätliga och giftiga sorter
Det vi plockar och äter är de så kallade fruktkropparna. Men svampen är mycket större än så; under marken har varje fruktkropp ett nät av långa trådar (mycel) som tar upp näring från jorden. Är jorden rik på nyttiga mineraler, då blir även svampen rik på nyttiga mineraler. På samma sätt tar svampen upp skadliga ämnen som kadmium och bly. Efter Tjernobyl avråddes folk från att äta svamp i de delar som drabbades av nedfallet, då svampen kunde innehålla det radioaktiva ämnet cesium.
Det finns ungefär 100 000 kända svamparter, varav 100 är bra matsvampar. Men trots att matsvamparna klassas som ätliga, kan de orsaka magont. Svamp innehåller kolhydrater som är ovanligt svåra att bryta ner. Det gör att vissa människor får ont i magen av svamp, på samma sätt som en del människor får ont i magen av lök eller jordärtskockor.
Mår man dåligt efter att ha ätit matsvamp, då kan det även bero på att den inte har hanterats på rätt sätt. Svamp är en färskvara som måste hanteras varsamt, annars kan den bli dålig. Svampen bör ligga luftigt, så plocka i korg i stället för plastpåse. Och ta vara på svampen så snart du kommer hem från skogen.
Se till att tillaga svampen ordentligt. Är den på gränsen till rå kan svampen vara svårare för kroppen att bryta ner.
Det finns många sorters svamp som är giftiga för människor att äta. Plocka därför bara svamp som du är säker på är ätbar. Lämna alltid kvar svampen i skogen om du är det minsta osäker!
Tips! Livsmedelsverket om hur man skiljer på ätliga och giftiga svampar.
Få hjälp att planera din vardag.
Här är energikällorna du behöver för att ge kroppen bästa möjliga förutsättningar.
Tips på vad du kan äta för att maxa intaget av järn och undvika järnbrist.
Om du lär dig tyda näringsdeklarationen får du bättre koll på vad du stoppar i dig.
Varför är fisk så nyttig och vilken fisk ska du välja? Här har vi samlat tips och recept!
Får du lätt kramp i fötter och ben? Orsaken kan vara brist på magnesium.
Många kvinnor upplever tydligt att de är i klimakteriet och genomgår en tid av mer eller mindre besvärliga symptom. Intresset för hälsan under den här perioden av livet är stor och nyfikenheten på vad kosten kan bidra med för bättre hälsa ökar. Här reder vi ut vad man med hjälp av maten kan göra för att må bättre och minska risken för sjukdom under klimakteriet.
Färgerna i frukt, bär och grönsaker avslöjar hur många hälsosamma ämnen de bär på.