Rostade havrebitar med sesam

49
6
Rostade havrebitar med sesam

Lättgjorda havrebitar perfekta till mellanmål eller som nyttigt kvällssnack. Rosta havregryn i torr stekpanna tillsammans med sesamfrön. Mixa med grovhackade nötter och fikon. Tryck ut i en form och ställ i kylskåp någon timme. Skär i bitar och njut!

Rostade havrebitar med sesam

Ingredienser

ca 30 stycken
1 dl havregryn
1/2 dl vita sesamfrön
1 dl rostade hasselnötter
1 dl strimlade, torkade fikon
1 msk vatten

För alla

Fri från ägg, laktos och mjölkprotein.
Gör glutenfri: byt ut havregryn mot ren havre.Näringsvärdet är beräknat per bit.

Gör så här

Vad tyckte du om receptet?

49

Kommentarer

Redaktionen

2015-10-02

Hej Hanna! Vad tråkigt att det inte blev lyckat. Testa att rosta sesamfröna och havregrynen lite kortare tid. Anledningen till att de rostas är att få fram mer smak men det är inte gott om det smakar bränt. Hälsningar, Veronica

Hanna

2015-09-21

Jag hade i nästan 2 msk vatten och det blev jättebra konsistens! Får dock slänga alltihop i alla fall för jag rostade sesamfröna tills de började bli en aning gyllenbruna kanterna. Det räckte tydligen för att få hela havrebitarna att smaka som beska brända popkorn. Det står inte i receptet men låt det inte bli minsta lilla färg på sesamfröna och havren när du rostar dem!

Anna

2015-09-07

Supergott litet mellis! Och snacka om fullproppat med nyttigheter! Med tanke på tidigare kommentarer såg jag till att mixa smeten ganska länge och använde 1,5 msk vatten. Stod i kylen 1,5 timme ungefär och de blev helt perfekta i konsistens. Dock skulle 30 st ha gett otroligt små bitar så jag skar dom i 12 bitar och skulle nog säga att det krävs kanske 2 st och någon frukt för ett tillräckligt mättande mellanmål. Ni måste prova dessa!

Näringsvärde per portion

Energi 132 KJ / 32 kCal
Fett 2 g
Salt 0.2 g
Kolhydrater 3 g
Protein 1 g
Läs mer om näringsvärden