Bild laddas
Experten om vitamin D!

Därför behöver du D-vitamin

Vårsolen, visst är den härlig! Men du måste gå ut vid lunchtid för att kroppen ska kunna producera vitamin D. Morgon- och eftermiddagssolen ger i stort sett ingenting. Vi har frågat experten Mats Humble, forskare på Örebro universitet, hur du får i dig tillräckligt med vitamin D.

D-vitamin omvandlas i kroppen till ett livsviktigt hormon, kalcitriol. Hormonet reglerar en mängd olika funktioner, bland annat kalkomsättningen, immunsystemet och cellernas tillväxt. 

Mats Humble, psykiater och forskare på Örebro universitet, är en av Sveriges ledande experter på D-vitamin. Hans forskning är inriktad på D-vitaminets betydelse för hjärnan.

– Vitamin D har stor betydelse för en rad olika signalsubstanser, och ett flertal studier har påvisat att det finns en koppling mellan brist på vitamin D och sjukdomarna Parkinson och Alzheimer samt depression. 

Svenskar får i sig för lite vitamin D

Generellt har vi svenskar alldeles för låga nivåer av D-vitamin i kroppen. – I en färsk studie från Göteborgs universitet testades drygt 600 blodgivare. Det visade sig att mer än hälften hade för låga nivåer av vitamin D under vinterhalvåret, berättar Mats Humble.

Häng i solen

Det bästa sättet att få i sig D-vitamin är genom att vistas i solen. Under sommaren räcker det med en halvtimmes exponering för att kroppen ska få sin dagliga dos. Ju mer hud som exponeras, desto mer D-vitamin bildas. Nu under våren är det dock inte lika enkelt att få D-vitamin genom solen.

Ultraviolett B

– För att bilda vitamin D krävs ultraviolett B, en strålning som lätt filtreras bort när ljuset passerar genom atmosfären. När solen står lågt blir passagen genom atmosfären så lång att i stort sett all ultraviolett B försvinner. Så här års är det bara vid lunchtid som solen möjligen står tillräckligt högt för att vi ska ha en chans att bilda vitamin D, förklarar Mats Humble.

Hur är det då med solskyddsfaktor, hur påverkar den?

– Solskyddsfaktor filtrerar bort ultraviolett B, vilket gör att kroppen bara kan bilda fem procent av det D-vitamin som annars skulle ha bildats. Man kan ju lägga på solskyddsfaktorn när en halvtimme har gått.

Vitamin D finns i vissa livsmedel

– Det bästa är att äta fet fisk som sill och lax, då får man nyttigt fett på köpet. En del magra fiskar, som abborre och gös, innehåller också mycket vitamin D, likaså äggula.

Satsa på kosttilsskott

Äter man inte fisk och ägg är det i stort sett omöjligt att få i sig tillräckligt med vitamin D genom kosten.

– Alger och vissa svampar, exempelvis kantareller, innehåller vitamin D. Dock är mängderna så små att de är långt ifrån tillräckliga, säger Mats Humble. Mats Humble rekommenderar alla, även de som äter fisk och ägg, att ta kosttillskott under vinterhalvåret. Hans rekommendation är 20-50 mikrogram D-vitamin per dag; dosen beror i stor utsträckning på kroppsvikt.

– Vitamin D lagras i kroppen. Ett tips är därför att ta en större dos en gång i veckan, om man har svårt att komma ihåg att ta tillskottet varje dag, avslutar Mats Humble.

Mindre hormonkaos!

Mat för hormonbalans

Genom att bli medvetna om hur mat påverkar kvinnors hormonella balans kan vi förbättra måendet för hälften av befolkningen. Ledorden stavas goda fetter och tillräckligt med protein.
Bild laddas
Svamp

Därför kan svamp orsaka magont

Är svamp nyttigt? Och hur kommer det sig att vissa människor får ont i magen av svamp?
Bild laddas
Det vi alla undrar

Kan en multivitamin ersätta 500 gram frukt och grönt?

Svaret hittar du här!
Bild laddas
Energi på menyn

Ladda din kropp med rätt energikällor

Här är energikällorna du behöver för att ge kroppen bästa möjliga förutsättningar.
Bild laddas
Kunskapens frukt!

Äpplen gör under för hälsan

Visste du att äpplen är proppfulla med ämnen som kan motverka bla diabetes och cancer?
Bild laddas
Syna saltet!

Detta gör saltet med din kropp

Varför behöver kroppen salt och vad händer om vi får i oss för mycket?
Bild laddas
Ät som en viking

Ät som en viking

Nordisk mat är riktigt nyttig. Lär dig om vingingakosten och hur den påverkar hälsan.
Bild laddas
Vad får du i dig?

Få koll på näringsdeklarationen

Om du lär dig tyda näringsdeklarationen får du bättre koll på vad du stoppar i dig.
Bild laddas
Dietisten tipsar!

Därför behöver du magnesium

Får du lätt kramp i fötter och ben? Orsaken kan vara brist på magnesium.
Bild laddas