D-vitamin omvandlas i kroppen till ett livsviktigt hormon, kalcitriol. Hormonet reglerar en mängd olika funktioner, bland annat kalkomsättningen, immunsystemet och cellernas tillväxt.
Mats Humble, psykiater och forskare på Örebro universitet, är en av Sveriges ledande experter på D-vitamin. Hans forskning är inriktad på D-vitaminets betydelse för hjärnan.
– Vitamin D har stor betydelse för en rad olika signalsubstanser, och ett flertal studier har påvisat att det finns en koppling mellan brist på vitamin D och sjukdomarna Parkinson och Alzheimer samt depression.
Svenskar får i sig för lite vitamin D
Generellt har vi svenskar alldeles för låga nivåer av D-vitamin i kroppen. – I en färsk studie från Göteborgs universitet testades drygt 600 blodgivare. Det visade sig att mer än hälften hade för låga nivåer av vitamin D under vinterhalvåret, berättar Mats Humble.
Häng i solen
Det bästa sättet att få i sig D-vitamin är genom att vistas i solen. Under sommaren räcker det med en halvtimmes exponering för att kroppen ska få sin dagliga dos. Ju mer hud som exponeras, desto mer D-vitamin bildas. Nu under våren är det dock inte lika enkelt att få D-vitamin genom solen.
Ultraviolett B
– För att bilda vitamin D krävs ultraviolett B, en strålning som lätt filtreras bort när ljuset passerar genom atmosfären. När solen står lågt blir passagen genom atmosfären så lång att i stort sett all ultraviolett B försvinner. Så här års är det bara vid lunchtid som solen möjligen står tillräckligt högt för att vi ska ha en chans att bilda vitamin D, förklarar Mats Humble.
Hur är det då med solskyddsfaktor, hur påverkar den?
– Solskyddsfaktor filtrerar bort ultraviolett B, vilket gör att kroppen bara kan bilda fem procent av det D-vitamin som annars skulle ha bildats. Man kan ju lägga på solskyddsfaktorn när en halvtimme har gått.
Vitamin D finns i vissa livsmedel
– Det bästa är att äta fet fisk som sill och lax, då får man nyttigt fett på köpet. En del magra fiskar, som abborre och gös, innehåller också mycket vitamin D, likaså äggula.
Satsa på kosttilsskott
Äter man inte fisk och ägg är det i stort sett omöjligt att få i sig tillräckligt med vitamin D genom kosten.
– Alger och vissa svampar, exempelvis kantareller, innehåller vitamin D. Dock är mängderna så små att de är långt ifrån tillräckliga, säger Mats Humble. Mats Humble rekommenderar alla, även de som äter fisk och ägg, att ta kosttillskott under vinterhalvåret. Hans rekommendation är 20-50 mikrogram D-vitamin per dag; dosen beror i stor utsträckning på kroppsvikt.
– Vitamin D lagras i kroppen. Ett tips är därför att ta en större dos en gång i veckan, om man har svårt att komma ihåg att ta tillskottet varje dag, avslutar Mats Humble.