Pannkaksfavoriter

Nyttigare pannkakor

Det är lätt som en plätt att förvandla pannkakor till en nyttig frukost, mellis eller middag. Här frestar vi med allt från smarriga vaniljpannkakor till proteinpannkakor toppade med extra proteinpudding till matigare varianter med linser och kikärtor.
Tips! Sugen på proteinrika mellanmål?

11 goda recept på nyttigare pannkakor

  1. Vaniljpannkakor

    1. Vaniljpannkakor

    Betyg 4.2 av 5.
    9 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Goda pannkakor som får en fin smak av vaniljpulver och proteinrik milkshake med vaniljsmak. Servera pannkakorna med färska bär och en klick vaniljpudding.

    Vaniljpannkakor
  2. Proteinplättar med jordgubbssmak

    2. Proteinplättar med jordgubbssmak

    Betyg 3.8 av 5.
    5 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Plättar med jordgubbsmak går hem hos både stora och små. Plättarna passar perfekt som mellanmål och då gärna serverade med jordgubbar och vispad kokosgrädde. Jordgubbsmaken på plättarna kommer från milkshaken som används i smeten.

    Proteinplättar med jordgubbssmak
  3. Proteinpannkakor

    3. Proteinpannkakor

    Betyg 3.9 av 5.
    86 personer har röstat
    Receptet har 17 kommentarer.

    Supergott recept på fluffiga proteinpannkakor som snabbt blir en favorit hos hela familjen. Havregryn och extra ägg och gör dem till en mer proteinrik variant av American pancakes. Toppa med proteinpudding med smak av choklad eller vanilj och färska bär!

    Proteinpannkakor
  4. Veganska bananpannkakor

    4. Veganska bananpannkakor

    Betyg 4.5 av 5.
    139 personer har röstat
    Receptet har 18 kommentarer.

    Bananpannkakor är enkelt att göra och perfekt som frukost eller mellanmål! Dessutom så gott att det går hem hos både stora och små. Här är ett veganskt recept på den klassiska bananpannkakan, utan ägg och med växtbaserad dryck.

    Veganska bananpannkakor
  5. Bananpannkakor

    5. Bananpannkakor

    Betyg 3.6 av 5.
    173 personer har röstat
    Receptet har 19 kommentarer.

    Bananpannkaka som passar lika bra till frukost, som mellanmål eller middag. Mild i smaken och helt utan gluten passar den hela familjen. Servera bananpannkakan med färska bär eller turkisk yoghurt med honung.

    Bananpannkakor
  6. Rågpannkaka med lingon

    6. Rågpannkaka med lingon

    Betyg 4 av 5.
    22 personer har röstat
    Receptet har 4 kommentarer.

    Råg ger mättnad som håller länge och lingonen ger fin syrlig smak. Rågpannkakan kan med fördel toppas med matig cottage cheese eller någon annan god ost.

    Rågpannkaka med lingon
  7. Havrepannkaka med kardemummaäpplen

    7. Havrepannkaka med kardemummaäpplen

    Betyg 3.1 av 5.
    39 personer har röstat
    Receptet har 8 kommentarer.

    I denna pannkaka med havregryn mixas smeten slät och får stå och dra en stund innan stekning. En matig pannkaka som med fördel toppas med stekta äppelklyftor med kardemumma och turkisk yoghurt.

    Havrepannkaka med kardemummaäpplen
  8. Rågpannkaka med blåbär och hasselnötter

    8. Rågpannkaka med blåbär och hasselnötter

    Betyg 3.3 av 5.
    26 personer har röstat
    Receptet har 4 kommentarer.

    Mixa rågflingor i pannkakssmeten så får du en riktigt god och mättande pannkaka som passar till såväl frukost, lunch eller mellanmål. Blåbär och hackade knapriga hasselnötter passar utmärkt till.

    Rågpannkaka med blåbär och hasselnötter
  9. Pannkakor med osynliga linser

    9. Pannkakor med osynliga linser

    Betyg 4.7 av 5.
    120 personer har röstat
    Receptet har 20 kommentarer.

    Pannkakor med linser är både extra mättande och lite nyttigare än vanliga. Servera med en fluffig ricottayoghurt, mandel, honung och tinade frysta bär. Barnvänligt och gott som enkel lunch eller middag.

    Pannkakor med osynliga linser
  10. Pannkakor med ljummen hallonkompott och kvarg

    10. Pannkakor med ljummen hallonkompott och kvarg

    Betyg 4 av 5.
    29 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Lite nyttigare pannkakor med riven morot i smeten. Egen bärkompott och kvarg i stället för grädde och sylt är också sunda val. Än mer inbjudande blir de nygräddade pannkakorna med citronmeliss på toppen.

    Pannkakor med ljummen hallonkompott och kvarg
  11. Kikärtspannkaka

    11. Kikärtspannkaka

    Betyg 4.2 av 5.
    27 personer har röstat
    Receptet har 6 kommentarer.

    Kikärter kan man ha i det mesta och de gör sig extra bra i pannkakor. Pannkakorna blir mer mättande och får en saltare och matigare smak. Toppa med söta körsbärstomater, basilika och krämig fetaost.

    Kikärtspannkaka
Pannkaksersättning

I vetemjöl finns det stärkelse som fungerar som ett slags klister när det värms. Av stärkelsen förvandlas den tunnflytande smeten till en sammanhängande kaka. Vetemjölet kan ersättas med något annat som innehåller stärkelse, till exempel majsstärkelse, bovetemjöl eller rågflingor som mixas ner i smeten. Mjöl av mandel eller nötter saknar stärkelse och kan därför inte binda ihop pannkakan.

I svenska pannkaksrecept är det vanligt med mjölk i smeten, den ger fyllighet och näring men kan ersättas med plantbaserade mjöldrycker, vatten eller någon annan vätska. Morotsjuice och rödbetsjuice är två alternativ som ger färg, smak och näringsämnen. 

Ägg behövs för att ge luftighet, smak och stadga men det blir bra pannkakor även utan ägg. Ett ägg kan ersättas med 2/3 deciliter vatten eller någon annan vätska. Spadet från kikärter är ett tips!

Artiklar (1560)

Frukostklassiker

Godaste gröten, så gör du!

Gröt är gott, nyttigt och mättande. Och så lätt att variera. Rör ner ett ägg för extra protein, toppa med nötter för crunch eller byt ut kokvattnet mot äppeljuice för sötma. Här tipsar vi om hur du kan komponera din nya favoritgröt.

Ät och njut!

Nyttigare tv-snacks

Här är goda tips och recept på snacks och dryck för en hälsosammare tv-kväll.