Hoppa till sidans innehåll

Socker finns i många olika sorter, färger, smaker och grovlek. Men vad är skillnaderna mellan olika typer av socker och vilken ska användas när? Vi guidar dig.

Styling Linda Berlin Foto Mathias Nordgren
Tips: Här hittar du alla våra recept på kakor!

  • RÖRSOCKER

    RÖRSOCKER

    Ett oraffinerat brunt socker med fyllig smak. Framställs av sockerrör genom att saften pressas och koncentreras till en kristalliserad sirap. Används i matlagning och bakning, samt är gott att strö över frukt och bär.

  • STRÖSOCKER

    STRÖSOCKER

    Tillverkas i Sverige av svenska sockerbetor, men i övriga delar av världen även av sockerrör. Används i bakning, drycker och i matlagning för en rundare, balanserad smak.

  • FLORSOCKER

    FLORSOCKER

    Strösocker som malts och siktats till ett fint pulver. Innehåller ofta stärkelse för att undvika bildande av klumpar. Har en söt smak och används i bakning, desserter och till dekoration.

  • FARINSOCKER

    FARINSOCKER

    Ett fuktigt, gyllenbrunt socker som är en blandning av sockerkristaller och mörk rörsockersirap. Har en kryddig, mindre söt smak och används i matlagning, drycker och bakning.

  • MUSCOVADOSOCKER

    MUSCOVADOSOCKER

    Fuktigt, finkornigt rörsocker som utvinns av sockerrör från Mauritius. Finns i två olika nyanser, en mörkare med svag smak av lakrits och en ljusare med smak av karamell. Används i bakning, desserter och matlagning.

  • SYLTSOCKER

    SYLTSOCKER

    En färdig blandning av strösocker och den konsistensgivande kolhydraten pektin, citronsyra och kaliumsorbat. Används vid sylt- och marmeladkokning.

12 goda recept med socker

  • Seggoda fruktremmar

    Seggoda fruktremmar

    Sötsura godisremmar är populärt, men gör dem själv i stället. Betydligt nyttigare, men med samma goda smak. Här gör vi remmar av röda äpplen och röda vinbär som även får god smak av hallon och fruktig sötma från honung. Naturligt godis helt enkelt!

    - Seggoda fruktremmar

    Spara

  • Vaniljsocker

    Vaniljsocker

    Gör eget vaniljsocker! Det enda du behöver är strösocker och vaniljstång. Du smaksätter enkelt sockret med vaniljstången genom att mixa dem tillsammans. Förvara i burk och ta fram vid behov.

    - Vaniljsocker

    Spara

  • Vegansk pavlova med hallonsorbet

    Vegansk pavlova med hallonsorbet

    Sugen på en vegansk dessert? Gör vegansk pavlova! Här med en botten av vegansk maräng gjord på kikärtsspad toppad med hallonsorbet, färska hallon, kokos och mynta. Både festligt och superenkelt.

    - Vegansk pavlova med hallonsorbet

    Spara

  • Bullar med lingon och kola

    Bullar med lingon och kola

    Plocka fram de frysta lingonen och baka magiska lingonbullar! En bulldeg kavlas tunt och fylls med smör, lingon och dulce de leche. Resultatet? Saftiga, karamelliga, syrliga och sockriga drömbakverk.

    - Bullar med lingon och kola

    Spara

  • Apelsincurd

    Apelsincurd

    Curd med en twist. Av apelsinjuice, apelsinskal, socker, äggulor och smör kan du göra en helt magisk curd. Denna apelsincurd funkar toppen som fyllning i tårta eller som pålägg på smörgås eller scones.

    - Apelsincurd

    Spara

  • Salt pecankola med vaniljglass

    Salt pecankola med vaniljglass

    Koka ihop smör, muscovadosocker och grädde till en ljuvlig kolasås smaksatt med pecannötter och flingsalt. Fantastiskt gott i all enkelhet till vaniljglass. För inget går väl upp mot sött och salt ihop! Pecannötterna kan bytas mot salta jordnötter om man så önskar.

    - Salt pecankola med vaniljglass

    Spara

  • Stekta bananer med chokladkolagrädde

    Stekta bananer med chokladkolagrädde

    Den här smaskiga efterrätten med stekta bananer trollar du snabbt fram med några få ingredienser. Toppa bananerna med knapriga sötsaker som finns hemma i skafferiet, som hackad choklad, nötter, krossade småkakor, kokos eller rivet limeskal.

    - Stekta bananer med chokladkolagrädde

    Spara

  • Sega kolakakor

    Sega kolakakor

    Goda kolakakor är gärna lite sega i bettet, och det blir kakorna med det här enkla receptet. Sirap, farin och vanilj ger småkakorna den rätta smaken av kola. En populär kaka som går snabbt att baka och gillas av både stora och små.

    - Sega kolakakor

    Spara

  • Päronmarmelad med rosmarin

    Päronmarmelad med rosmarin

    Gör egen marmelad av päron, som får smak av citron och rosmarin. Servera gärna päronmarmeladen till ostbrickan. Hemgjord marmelad är dessutom en uppskattad gå bort-present!

    - Päronmarmelad med rosmarin

    Spara

  • Körsbärskompott med apelsin

    Körsbärskompott med apelsin

    Gör en fyllig kompott på körsbär smaksatt med apelsin och citron. Den smakrika körbärskompotten är supergod på scones, till yoghurt, frukostgröten eller till desserten.

    - Körsbärskompott med apelsin

    Spara

  • Grapefruktmarmelad

    Grapefruktmarmelad

    Grapefrukt kan användas till mycket mer än du tror! Prova att koka en grapefruktmarmelad. Marmeladen är enkel att göra, den blir syrlig och söt, och passar perfekt till ost, scones eller rostat bröd.

    - Grapefruktmarmelad

    Spara

  • Plommonsylt i ugn med kardemumma

    Plommonsylt i ugn med kardemumma

    Prova att laga sylt i ugn! Det ger sylten en fyllig och koncentrerad smak, och dessutom sköter den sig själv medan du ägnar dig åt annat. Här får plommon sällskap av kardemumma, syrlig citron och en hint av vanilj.

    - Plommonsylt i ugn med kardemumma

    Spara