Därför fastnar barn i sockerfällan
Hur ska vi tänka så att barn inte får i sig för mycket socker?
Debatten om socker och sötsaker är alltid aktuell. Hur mycket socker får vi i oss genom mat, godis och dryck varje år och vad är rekommendationen? Vi har träffat ICAs dietist som ger sin syn på socker, sötsaker och konsumtion.
"Lite socker i botten så går medicinen ner", så går tonerna i 60-talsklassikern Mary Poppins. På den tiden var socker ett självklart inslag i köket och livet. Man saftade och syltade, och barnen strödde ett par rågade teskedar över torsdagens pannkakor.
Nu har vi ett mer komplext förhållande till socker och sötsaker. Många av oss vänder och vrider på förpackningarna, lusläser innehållsförteckningarna, och försöker i möjligaste mån undvika tillsatt socker. Ändå konsumerar vi inte mer socker i dag än vi gjorde för 50 år sedan. Däremot har det skett en enorm förändring när det gäller hur vi konsumerar.
– Förr fick vi i oss sockret genom hembakat och hemlagat. I dag får vi i oss sockret genom industriframställda livsmedel såsom läsk, choklad och godis, säger Paula Frösell, dietist på ICA.
Tillsatt socker ökar risken för diabetes typ 2, övervikt och karies. Därför rekommenderar Livsmedelsverket att man som vuxen begränsar intaget till 50-75 gram om dagen. Vilket motsvarar en nivå mellan ca 18-27 kilo socker per år och per person. Men vi svenskar gillar ju våra småkakor och godispåsar, och konsumtionen ligger i snitt mycket högre än så.
– Socker bidrar sällan med något annat än kalorier. Därför bör socker i tillsatt form starkt begränsas. Men vi har en förkärlek för söt smak och den kan vi tillfredsställa med exempelvis en härlig fruktsallad i stället, säger Paula Frösell.
Hon poängterar samtidigt att socker i små mängder inte är farligt, att det ibland behövs för att göra en nyttig produkt smakligare.
– Exempelvis kan frukter och syrliga bär, som innehåller massor av vitaminer och mineraler, bli lättare att äta om man tillsätter lite sötma. Samma sak med industriframställda livsmedel. En sötad produkt med massor av fullkorn kan ur ett hälsoperspektiv vara bättre än en osötad produkt med lite fullkorn. Så stirra dig inte blind på sockret utan se till helheten när du granskar innehållsförteckningarna.
Enligt de nordiska näringsrekommendationerna, NNR 2012 bör mindre än 10 procent av energin från maten komma från tillsatt socker. För vuxna motsvarar det ungefär 50-75 gram tillsatt socker per dag beroende på hur mycket energi man behöver.
Enligt Livsmedelsverkets undersökningar av svenskaras matvanor äter fyra av tio vuxna mer socker än så. Hälften av de studerade ungdomarna får i sig för mycket tillsatt socker.
Läs mer om socker på livsmedelsverket.se
Kompletterande källa: Livsmedelsverket
Hur ska vi tänka så att barn inte får i sig för mycket socker?
Med dessa tips kan du enkelt göra nyttigare val när du vill unna dig lite godis.
Hur dåligt är socker för oss egentligen? ICAs dietist svarar på frågor om socker.
Desserter och andra godsaker resulterar lätt i sockerchock. Så hur går man från överkant till guldkant? Svaret är frukt! Det ger ofta mer dessert med mindre socker. Alltså nyttigare. Win win!
Det spelar roll vad du toppar i dig! Färgglad och allsidig kost förlänger livet.
Under 80-talet blev det populärt att ständigt ha en vattenflaska inom armlängds avstånd. Men är det bra att dricka massor av vatten? Eller kan det bli för mycket av livets källa?
Om du lär dig tyda näringsdeklarationen får du bättre koll på vad du stoppar i dig.
Att navigera i i kolhydrats-djungeln är inte lätt. Här har vi samlat frågor och svar.