Sockerchock!

Så mycket socker konsumerar vi

Debatten om socker och sötsaker är alltid aktuell. Hur mycket socker får vi i oss genom mat, godis och dryck varje år och vad är rekommendationen? Vi har träffat ICAs dietist som ger sin syn på socker, sötsaker och konsumtion.

Hur vi konsumerar socker förändras 

"Lite socker i botten så går medicinen ner", så går tonerna i 60-talsklassikern Mary Poppins. På den tiden var socker ett självklart inslag i köket och livet. Man saftade och syltade, och barnen strödde ett par rågade teskedar över torsdagens pannkakor. 

Nu har vi ett mer komplext förhållande till socker och sötsaker. Många av oss vänder och vrider på förpackningarna, lusläser innehållsförteckningarna, och försöker i möjligaste mån undvika tillsatt socker. Ändå konsumerar vi inte mer socker i dag än vi gjorde för 50 år sedan. Däremot har det skett en enorm förändring när det gäller hur vi konsumerar. 

Begränsa intag till 18-27 kilo socker per person och år 

– Förr fick vi i oss sockret genom hembakat och hemlagat. I dag får vi i oss sockret genom industriframställda livsmedel såsom läsk, choklad och godis, säger Paula Frösell, dietist på ICA.

Tillsatt socker ökar risken för diabetes typ 2, övervikt och karies. Därför rekommenderar Livsmedelsverket att man som vuxen begränsar intaget till 50-75 gram om dagen. Vilket motsvarar en nivå mellan ca 18-27 kilo socker per år och per person. Men vi svenskar gillar ju våra småkakor och godispåsar, och konsumtionen ligger i snitt mycket högre än så. 

Ibland behövs lite sötma

– Socker bidrar sällan med något annat än kalorier. Därför bör socker i tillsatt form starkt begränsas. Men vi har en förkärlek för söt smak och den kan vi tillfredsställa med exempelvis en härlig fruktsallad i stället, säger Paula Frösell.

Hon poängterar samtidigt att socker i små mängder inte är farligt, att det ibland behövs för att göra en nyttig produkt smakligare. 

– Exempelvis kan frukter och syrliga bär, som innehåller massor av vitaminer och mineraler, bli lättare att äta om man tillsätter lite sötma. Samma sak med industriframställda livsmedel. En sötad produkt med massor av fullkorn kan ur ett hälsoperspektiv vara bättre än en osötad produkt med lite fullkorn. Så stirra dig inte blind på sockret utan se till helheten när du granskar innehållsförteckningarna.

Hur mycket socker kan jag äta?

Enligt de nordiska näringsrekommendationerna, NNR 2012 bör mindre än 10 procent av energin från maten komma från tillsatt socker. För vuxna motsvarar det ungefär 50-75 gram tillsatt socker per dag beroende på hur mycket energi man behöver.

Enligt Livsmedelsverkets undersökningar av svenskaras matvanor äter fyra av tio vuxna mer socker än så. Hälften av de studerade ungdomarna får i sig för mycket tillsatt socker.

Läs mer om socker på livsmedelsverket.se

ICAs dietist, Paula Frösell

ICAs dietist

Låt oss presentera Paula Frösell, en expert på matens betydelse för hälsan. Hon är legitiemrad dietist, vilket innebär att hon har en akademisk examen och att hennes yrkesutövande är godkänt av Socialstyrelsen. Henne kan du exemeplvis möta här på ica.se, i ICAs sociala kanaler eller i Buffé. Med lite tur kan du också stöta på henne i din lokala ICA-butik där hon guidar till nyttigare val i vardagen.

Namn:
Paula Frösell
Gör:
Är legitiemrad dietist och arbetar som dietist på ICA
Last:
Kiwi och chokladdesserter
Favoriträtt:
Är svag för asiatiska smaker som ingefära, lime och koriander
Lägger aldrig på tallriken:
Blodpudding
Motto:
Balans - äter du övervägande hälsosamt så finns utrymme för guldkant lite då och då

Kompletterande källa: Livsmedelsverket

Artiklar (1579)

Fruktiga desserter

Mer dessert, mindre socker

Desserter och andra godsaker resulterar lätt i sockerchock. Så hur går man från överkant till guldkant? Svaret är frukt! Det ger ofta mer dessert med mindre socker. Alltså nyttigare. Win win!

Håll koll på vätskebalansen

Så mycket vatten ska du dricka

Under 80-talet blev det populärt att ständigt ha en vattenflaska inom armlängds avstånd. Men är det bra att dricka massor av vatten? Eller kan det bli för mycket av livets källa?