Hoppa till sidans innehåll

Räkor fiskas året om och är ett älskat skaldjur världen över. I butiken hittar du olika sorters räkor - men vad passar de till? Och vilka räkor får man äta egentligen? En miniguide plus kuriosa för räkfrälsta.

Text Camilla Thörnqvist Foto Lennart Weibull
RECEPT: Älskar du räkor? Bläddra och få idéer bland alla recept med räkor.

5 x räkor

 • Färska räkor

  Färska räkor utmärker sig med sina långa spröt, som bryts av vid frysning. Dock kan färska räkor som säljs i tråg ha blivit av med sina spröt vid hanteringen. Fråga hur pass färska de egentligen är och om de varit frysta innan – det påverkar ätkvaliteten.

 • Rökta räkor

  Rökta räkor är synonymt med sol, sommar och salta klippbad. Men dessa lätt oljiga godbitar passar minst lika bra till höstmyset. Vill du impa lite extra – rök dina egna räkor (utgå från en påse frysta, tinade räkor med skal) med hjälp av en Abu-rök och alspån.

 • Blötlagda i lake

  I dag finns en uppsjö av räkor i lake. Står det handskalade räkor på burken ska de också vara det – ett jobb som ofta utförs i östeuropeiska länder. Dessa är fastare i köttet än övriga lakeräkor, som sällan ger så mycket tuggmotstånd.

 • Frysta räkor

  Frysta skalade räkor är praktiskt när du vill spara tid. För att skydda räkorna från uttorkning glaseras de med vatten (gäller även frysta räkor med skal), vilket gör dem rätt blöta vid tining. Låt därefter rinna av och krama försiktigt ut överflödig vätska om räkorna ska användas i en räkröra.

 • Jätteräkor

  De flesta jätteräkor kommer från odlingar i Asien, som dessvärre inverkar negativt på miljön. Två lite bättre alternativ är vildfångade, MSC-märkta kungsräkor och odlade, ASC-märkta vannameiräkor.

  Kungsräkor fiskas utanför Australiens sydkust och finns att köpa råa med skal i frysdisken. Vannameiräkor finns som frysta, råa eller frysta kokta, med hela skalet eller endast skaltippen kvar samt skalade i lake.

10 fakta till alla som älskar räkor

 • Svenskarnas favoriträka

  Kallvattensräkan (Pandalus borealis) är den räka vi äter överlägset mest av i Sverige. Du känner den kanske bättre som nordhavsräka, ishavsräka eller grönlandsräka.

 • Rik på protein- och mineraler

  Räkköttet är rikt på protein, vitamin E och mineraler som selen, zink, fosfor, magnesium och järn. Koppar är ett annat nyttigt mineral i räkan. Räkor innehåller även vitamin B12, som behövs för blodbildningen. Det lilla fett som finns är nyttigt omega 3 och omega 6.

 • Men hur var det med kolesterolet?

  Att kolesterolet i räkan skulle ge förhöjda kolesterolvärden är en myt. Numera vet man att kroppens egen kolesterolproduktion minskar när vi får i oss kolesterol via maten, och tvärtom, även om det finns undantag.

 • Släng inte skalet! Gör en fond

  Räkskal är inget för soporna. Inte innan du har kokat fond på dem – perfekt som bas till soppa eller gryta, här finns ett recept på fiskfond. Räkskal som skalas bort av industrin blir ofta till fiskfoder.

 • Storleksguide!

  Frysta räkor har angivet storleken på paketet. Storleken anger snittantalet räkor per kilo.

  90/120 - Fler men mindre räkor. Perfekt för den som gillar att skala!

  70/90 - Den vanligaste storleken.

  50/70 eller 40/60 - Leta efter dessa storlekar för stora räkor, kika till exempel i lösviktsfrysen.

 • Räkor med svarta huvuden...

  ... kan ha drabbats av dykarsjukan då de fiskas upp från djupet. Urlekta honräkor kan också ha svarta huvuden, liksom räkor som ätit mörka plankton. Men de är fullt ätliga ändå!

 • Umamibomb

  Torkade räkor är en populär smakhöjare i asiatisk matlagning. Innehållet av glutamin- och inosinsyra koncentreras vid torkning och blir till en riktig umamibomb − inte minst i räkpasten bechalan, med en doft som får fisksås att framstå som rena parfymen i jämförelse.

 • Räkornas merroir påverkar smaken

  Precis som marken som grönsaker frukt och vindruvor odlas på påverkar smak och kvaliten, så påverkar också miljön som räkorna växer upp i. Ju renare, klarare och kallare vatten − desto bättre räka. Terroir kommer från franska ordet för "land" och merroir kommer från franska "mer" som betyder hav.

 • Tina räkor snabbt

  Lägg påsen i kallt vatten för snabb men ändå skonsam upptining.

 • Så använder du räkan i maten

  Räkor är med sitt smått söta, saftiga och fasta kött lätta att tycka om. Ät naturella med goda såser och bröd, blanda i en räkcocktail, ceviche med räkor, räkröra, smörgåstårta eller räksallad. Eller bjud varma i wok med räkor, räkgryta, räksoppa, gratäng eller pastasås.

  OBS! Tillsätt räkorna mot slutet av tillagningen; de blir snabbt gummiaktiga i konsistensen.