Plommonchutney med ingefära och chili
Den här plommonchutneyn passar perfekt till höstens långkok och söndagsstekar, men även på scones. Rödlök bidrar med fin färg utöver plommonens egen, medan chili och ingefära stingar till smaken. En chutney som är lika god ljummen och kall.
Ett recept från:
Buffé nr 9, 2014
Ingredienser
Ger ca 8 dl
15 plommon (15 plommon motsvarar ca 900 g)
2 rödlökar
1 röd chilifrukt (t ex spansk peppar)
3 msk finriven färsk ingefära
4 - 6 msk strösocker
4 msk flytande honung
2 msk ättiksprit (12 %)
2 krm salt
finrivet skal av 1 citron
För alla
Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.
Receptet uppdaterat juni 2023.
Gör så här
Tips
Justera sötman i chutneyn utifrån hur syrliga plommonen är. Det går lika bra att göra chutneyn på gula plommon.
Har du lagat receptet?
Kommentarer
God med lite sting i.
Anne charlotte
2023-09-17Hur länge håller chutneyn i kylskåpet?
Helen
2023-09-09Hej Helen! Med bra råvaror, god hygien vid tillagning och välrengjorda burkar så bör chutneyn hålla i kylskåp i minst ett par månader. Det bästa är, som alltid, att dofta och smaka om man är osäker när burken tas fram. Det går också bra att frysa in chutneyn. Hälsningar Elina
Redaktionen
2023-09-12Gjorde dubbel sats. Kokade dubbelt så länge. Blev jättebra och jättegod!
Eva
2023-08-26