Bild laddas
Bonjour courgette!

Zucchini, squash eller courgette?

Engelsk squash, italiensk zucchini eller fransk courgette? En och samma kära gurka har många namn och ännu fler sätt att tillagas. Med sin matiga konsistens och milda smak gör den sig utmärkt i alla kök, världen över.
Tips! Här hittar du alla våra recept med zucchini.

Zucchini, courgette eller squash?

Alla namn funkar! Grönsaken heter zucchini på italienska, courgette på franska och squash på engelska. Känner du dig italiensk, fransk eller engelsk? Välj namn därefter!

Vad är zucchini?

Zucchini är en gurkväxt som även är en nära släkting till pumpan. Det är en älskvärd grönsak som rest land och rike runt sedan den först användes som viktig basföda i det gamla Nordamerika. Många år och namnbyten senare är det den milda och omtyckta grönsak vi idag använder i allt från mustiga vintergrytor till somriga sallader.

I Sverige är vi mest bekanta med den gröna långsmala zucchinin, men de finns även i färgerna gult och vitt och förekommer i många olika former och storlekar. Oavsett färg och form så trivs zucchinin allra mest i mild temperatur och växer så det knakar under den svenska sommaren. När zucchinin väl är skördad förvaras den däremot helst i kylskåpet. Lägg den i grönsakslådan där det är lite mindre svalt än i övriga delar av kylen.

Laga mat med zucchini

Zucchinins fasta och matiga konsistens, till skillnad från den saftiga och krispiga gurkan, gör att den smakar bäst tillagad. Den kan enkelt hyvlas, skäras eller rivas och användas i en mängd olika sorters rätter. Zucchinin smakar inte så mycket i sig självt men drar gärna åt sig aromen från både kryddor och såser. Den passar utmärkt till medelhavsinspirerade måltider med mustiga tomatsåser, fyllig olivolja, rökig paprika och smakrika ostar.

Italiensk zucchini

Zucchinins första stopp på sin världsturné var i Italien där den snabbt gjorde succé i den italienska frittatan – en enkel och smakrik omelett med riven zucchini, ofta smaksatt med parmesan. I dagens Sverige tolkar vi gärna om denna rätt och river ner den gröna godsaken som komplement i både rårakor och i vegetariska biffar. Zucchinins fasta konsistens håller ihop blandningen och gör den enkel att steka, perfekt för det vegetariska köket.

Fransk courgette

I Frankrike går den matiga gurkan under namnet courgette och används främst i nationalrätten ratatouille. Denna kraftiga grönsaksröra är en äkta augustirätt där säsongens aubergine, tomat och paprika samsas med allas smakkompis zucchinin. Den klassiska röran passar fint till lammracks eller stekt fisk, men den kan även användas som smakrik bas i andra rätter.

Vi hälsar den mångsidiga och världsvana gurksaken välkommen på middagsbordet med ett rungade ciao zucchini och bonjuor courgette!

Fakta

SÄSONG

Den svenskodlade zucchinin kan du plocka i butik från juni till oktober.

TILLAGNING

Strimla, skiva eller hyvla zucchinin och ersätt pastan till tomatsåsen eller i lasagnen. Den är även perfekt att grilla, ugnsbaka, ugnsrosta eller att riva ner i de vegetariska biffarna.

PASSAR MED

Mustiga medelhavssmaker såsom tomat, halloumi, paprika, aubergine, kryddiga korvar och fetaost. Passar även till fräscha smaker som lax, mynta och spenat.

FÖRVARING

Zucchinin trivs bäst i 7–10° C. Förslut grönsaken i plastfolie och låt stjälken sticka ut så håller den sig fräsch ännu längre.

Goda recept med zucchini

  1. 1. Zucchini i ugn

    38
    3
    Zucchini i ugn är ett perfekt alternativ eller komplement till ugnsrostad potatis! Rostad zucchini är dessutom smidigt att laga: skär bara zucchinin i skivor, smaksätt med vitlök, olivolja och lite salt och rosta i ugnen.
    Zucchini i ugn
  2. 2. Zucchinipasta med citron

    74
    15
    Låt zucchini ta plats i denna enkla pastarätt med smak av citron, grädde, chili och vitlök. En krämig vardagspasta som går snabbt att laga och lämnar ett leende på middagsgästernas läppar.
    Zucchinipasta med citron
  3. 3. Ugnsbakad ratatouille med salvia och citron

    14
    3
    Gör ratatouillen i ugnen det är enkelt och ger dig en fyllig grönsaksröra. Den smakrika kryddoljan av salvia, citron och röd peppar gör att ugnsratatouillen med grönsakerna tomat, lök, sötpotatis, aubergine, zucchini och paprikor blir extra god.
    Ugnsbakad ratatouille med salvia och citron
  4. 4. Grönsakspaj med ricotta och timjan

    22
    4
    Den här blommande pajen med ricotta kommer garanterat att imponera – särskilt om du inte berättar hur enkel den är att göra! Grönsaksrosorna gör du helt enkelt genom att hyvla och rulla ihop tunna skivor av zucchini och morot. Vi tog genvägen över färdig pajdeg, men det går lika bra att göra egen.
    Grönsakspaj med ricotta och timjan
  5. 5. Zucchinibröd med frön

    53
    14
    Har du provat att baka med zucchini? Om inte är det dags nu! Detta zucchinibröd är ett saftigt och gott brytbröd som görs i långpanna och toppas med pumpakärnor och vallmofrön.
    Zucchinibröd med frön
Ät mer grönt

ICAs grönhydrater - alternativ till kolhydrater

Ät mer frukt och grönt och byt ut pasta, ris och potatis till våra grönhydrater.
Bild laddas
Guide

Gurka

Följ med på en djupdykning i gurkans värld! Hur förvarar man gurka? Måste man skala den? Och vad händer om man äter den med socker? Här får du svaren!
Bild laddas
Sommarmat

8 goda recept på Gazpacho

Här är åtta svalkande recept på Spaniens läckraste grönsakssoppa.
Bild laddas
Färgglatt på grillen

Vegetariskt på grillen

Här hittar du våra godaste, mest smakrika recept om du vill grilla vegetariskt i sommar.
Bild laddas
Tid för sparris!

Sparrisrecepten du måste testa

Nu är sparrisens tid här! Passa på att laga vårens lyxiga primör när den är i säsong.
Bild laddas
Guide

Allt om hjärtsallad

Vi fördjupar oss i den söta lilla salladen och tar reda på spännande fakta och recept.
Bild laddas
Chockerande fakta!

Grönsaker är frukter

Det du hittills trott varit grönsaker, är egentligen frukter. Här listar vi vilka!
Bild laddas
Guide!

Kronärtskocka - fakta, tips & recept

Här hittar du fakta, tips och recept med allas våran favortit kronärtskockan!
Bild laddas
Ät mer grönt!

Nyttiga recept med grönsaker

Förlåt om vi är tjatiga, men vi tänker säga det igen: Ät mer grönsaker!
Bild laddas