Plommonpaj med mandel
Låt plommonen ta ut sin rätt i denna krämiga plommonpaj med mandel som är en fröjd för både ögat och smaklökarna. Dekorera kakan med florsocker, servera med lättvispad grädde och njut!
Ett recept från:
Buffé nr 8, 2022
Ingredienser
8-10 bitar
200 g kallt smör
4 dl vetemjöl
3 msk florsocker
3 msk kallt vatten
Fyllning
300 g mandelmjöl (300 g motsvarar ca 6 dl)
3 finrivna bittermandlar
3 dl strösocker
3 ägg
250 g rumsvarmt smör
1 dl vetemjöl
5 plommon (eller ca 450 g)
Till servering
lättvispad grädde
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per bit
Näringsvärdet är beräknat på 8 bitar exkl serveringsförslag.
Energi4004 KJ / 957 kCal
Fett69 g
Salt0.8 g
Kolhydrater69 g
Protein15 g
Kommentarer
Hur stora plommon räknar ni med? Det är ju jättestor skillnad på köpeplommon stora som små äpplen och de ganska små Viktoria jag får på mitt träd... Önskar ni kunde ange ungefär hur många gram istället för bara antal.
Anette
2024-09-14Hej Anette! Tack för din fråga! Nu har vi uppdaterat receptet med vikt också. Lycka till. Vänliga hälsningar Tove
Redaktionen
2024-09-16Skippade bittermandeln, blev väldigt gott! Gjorde halv sats. Hade i ugnen 35 minuter, den blev mycket kladdig, ska ha 40 nästa gång. Sen tror jag att jag ska skära plommonen i klyftor och lägga i ringar istället, så man får plommonsmak i varje tugga :-)
Linnea
2024-08-22Gjort denna paj flera gånger och varierat valet av frukt. Underbart god om kakan får förbli kladdig i mitten likt en kladdkaka. I min ugn blir den perfekt vid 35 minuters gräddning istället för 50.
Ida
2024-08-18