Vardagsmat med halvfabrikat
Enkla vardagsrätter för alla oss som inte kan stå i timmar i köket.
Preppa på söndag och laga en god söndagsmiddag samtidigt som du förbereder tre godamåltider för veckan! Månadens meny är lakto-ovo-vegetarisk och bjuder på bland annat bönbiffar med majs, pasta och grilled cheese.
Till flera söndagspreppar
Konceptet söndagspreppen är enkelt – på söndagen lagar du en större sats av en handfull recept som blir grunden till fyra måltider. Innan du ska äta svänger du sedan snabbt ihop den färdiga grunden med ytterligare några ingredienser och har lunchen eller middagen klar på ett kick.
Söndag: Majs- och bönbiffar med matvete, bakade tomater och pesto
Måndag: Pasta med majs- och bönbiffar och tomatsås
Tisdag: Soppa med spenat, matvete och citron
Onsdag: Grilled cheese med pesto och bakade tomater
Ingredienser
2 förp kokta stora vita bönor (à 380 g)
3 burkar majs (à 150 g)
4 finskurna salladslökar
2 ägg
1 dl vetemjöl
100 g riven lagrad ost
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200°C.
2. Häll av och skölj bönorna, låt rinna av. Häll av majsen. Skär salladslöken.
3. Mixa bönorna och hälften av majsen till en slät smet. Tillsätt salladslök, ägg, mjöl, ost, salt och peppar och resten av majsen. Mixa snabbt ihop till en smet. Låt stå i kylen minst 15 minuter.
4. Klicka ut smeten på bakplåtspapper, ungefär 2 msk per biff. Ställ in i mitten av ugnen ca 20 minuter tills biffarna fått fin färg.
Ingredienser
3 krukor basilika
3/4 dl pinjenötter
1 1/2 riven vitlöksklyfta
1 1/2 dl finriven parmesan
2 1/4 dl olivolja
3/4 tsk salt
3 krm svartpeppar
Gör så här:
1. Mixa alla ingredienser till en slät pesto.
Ingredienser
1 1/2 kg små tomater gärna på kvist
4 1/2 vitlöksklyftor
3/4 kruka färsk timjan
3/4 dl olivolja
1 tsk flingsalt
1 krm peppar
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 150°C.
2. Skiva vitlöken och plocka bladen från timjankvistarna. Lägg tomaterna på en bakpappersklädd plåt och strö över vitlök och timjan. Ringla över olja, peppar och salt och blanda runt.
3. Baka i mitten av ugnen 2 ½–3 timmar tills tomaterna krympt ihop en del men fortfarande är saftiga.
Ingredienser
6 dl matvete (ca 12 dl kokt)
salt
Gör så här:
1. Koka matvetet enligt anvisning på förpackningen. Häll av och spola en tredjedel av matvetet i kallt vatten, spara till senare i veckan.
Redan färdigt:
½ sats majs-och bönbiffar
¼ sats bakade tomater
⅔ sats kokt matvete
⅔ sats pesto
Gör så här:
1. Servera majs- och bönbiffarna med matvetet och de rostade tomaterna, ringla över peston.
Redan färdigt:
½ sats majs- och bönbiffar
½ sats rostade tomater
Tillsätt:
300 g pasta
1 dl riven parmesan
2 msk hackad oregano
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225°C. Värm biffarna ca 10 minuter. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Häll av och spar 1 dl pastavatten.
2. Lägg tomaterna i en kastrull. Mixa slätt med stavmixer och låt koka ihop en stund. Blanda med den nykokta pastan och späd med pastavatten om det behövs.
3. Servera tomatpastan med biffarna och toppa med parmesan och oregano.
Redan färdigt:
⅓ sats kokt matvete
Tillsätt:
1 morot
4 små eller 2 stora schalottenlökar
1 selleristjälk
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 tsk torkad timjan
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 msk finrivet citronskal
1 msk färskpressad citronjuice
100 g färsk bladspenat
½ dl riven parmesan
½ dl riven parmesan
salt, svartpeppar
surdegsbröd till servering
Gör så här:
1. Skala och finhacka morot, lök och vitlök. Hacka sellerin. Fräs i oljan tillsammans med timjan tills löken mjuknat. Tillsätt vatten och smula i buljongtärningarna, låt koka upp.
2. Tillsätt matvete, citronskal- och juice och låt bli varmt. Smaka av med salt och peppar. Rör ner spenaten och toppa med parmesan. Servera med bröd.
Redan färdigt:
⅓ sats pesto
¼ sats bakade tomater
Tillsätt:
8 skivor surdegsbröd
16 skivor cheddar eller annan lagrad ost
50 g smör
bland sallad till servering
Gör så här:
1. Bred pesto på alla brödskivor. Lägg på tomat och ost på fyra av skivorna, lägg på locken och tryck ihop lätt.
2. Grilla i mackgrill eller stek i stekpanna med smör tills de är gyllene och osten smält. Servera med sallad.
Söndagspreppen är en återkommande artikelserie i Buffé och på ica.se där vi visar hur du med några enkla steg får både en härlig söndagsmiddag och grunden till tre måltider för veckan som kommer – vare sig det är till middag eller matlåda.
Inköpslistan - din digitala kompis
Skapa, sortera, dela och samarbete med vår digitala inköpslista för mat. I inköpslistan kan du dessutom scanna produkter både för att lägga till i inköpslistan men även för att checka av när du handlar i butik. Självklart kan du lägga till ingredienser direkt från recept, lägga till erbjudanden och skapa påminnelser också. Listan kan göras lång, kom igång redan nu!
Enkla vardagsrätter för alla oss som inte kan stå i timmar i köket.
Fikahybrider och rostade rotfrukter – spana in topplistan över novembers mest gillade recept!