Björnbär har den perfekta smakkombinationen av sött och syrligt och är fullproppade med nyttigheter. Vi nördar ner oss i ett av sommarens favoritbär och bjuder på intressant björnbärsfakta!
Tips: Här hittar du alla våra
recept med björnbär!
Björnbär är ett samlingsnamn på flera olika arter inom familjen Rosaceae, släktet Rubus. Den vanligaste sorten är sötbjörnbär. Björnbär växer vilt i många olika sorter, former och korsningar som kan vara mycket svåra att skilja åt.
Namnet till trots är björnbär faktiskt inte alls ett bär utan en stenfrukt. Björnbär bildas av blommor som har separata pistiller och de små frukterna sitter ihop i så kallade fruktförband. Ett björnbär är faktiskt ett kluster av runt 50 stycken (!) småfrukter.
Björnbär är fulla av nyttiga antioxidanter och innehåller vitamin C och E. Dessutom är björnbär rika på både fibrer och folater samt är helt fettfria. Fritt fram att frossa loss på björnbär i sommar alltså!
Förutom att vara rika på nyttigheterna ovan innehåller björnbär höga halter av tanniner. Dessa kan hjälpa till att lugna irriterade tarmar och fungera stoppande vid magproblem.
Eftersom björnbär inte forsätter mogna efter att de har plockats måste de var helt färdigmogna när de skördas. Först mognar björnbären till en röd nyans och får sedan gradvis en blank och djup svart färg. Då är de mogna för att plockas!
Få ut mesta möjliga av dina björnbär genom att förvara dem i rumstemperatur och tvätta av innan du äter dem.