Äppelsäsong! Vi fördjupar oss i äppelkunskap och bjuder på goda recept med äpplen.
Vad kan man göra med plommon?
Gott!
Har du mycket plommon hemma och undrar vad du ska laga med dem? Här hittar du massor av goda tips!
Tag tillvara på dina plommon
Härligt att du har så mycket plommon! Här kommer några idéer! Antingen kan du laga något som konserverar plommonen - som sylt, saft eller marmelad. Eller så njuter du av dem direkt i goda efterrätter och pajer.
- Plommonsylt
- Plommonmarmelad
- Plommonchutney
- Plommonsaft
- Plommonpaj
- Kokta plommon
- Ugnsbakade plommon
- Plommon i maten
Kan man frysa in plommon?
Ja, plommon kan du frysa in. Det kan du göra på olika sätt.
- Frys in plommonen hela, med skal och kärnor kvar.
- Halvera plommonen och ta bort kärnan innan du fryser in dem.
- Koka kompott, sylt eller liknande på plommonen och frys in.
Kom ihåg att plommonen som du lägger i frysen ska vara rena, fina och fasta - inte mjuka eller skadade. Då håller de bäst!
Laga med plommon - smakkompisar
Smaker som funkar med plommon, som kanske sätter igång inspirationen!
- Mandel
- Vanilj
- Mynta
- Rosmarin
- Lakrits eller anis
- Ingefära
- Kanel och kardemumma
Recept med plommon

Plommonmarmelad
Plommon hör sensommaren till, förläng säsongen och smaken av sommar genom att koka en god plommonmarmelad. Himmelskt på rostad frukostmacka, scones och till ostbrickan.

Cobbler med plommon och mynta
Cobbler är en fruktpaj och består av en fyllning med frukt eller bär som täcks av deg. Här har vi låtit söta plommon och fräsch mynta stå för smaksättningen i denna amerikanska klassiker.

Knäckig plommonpaj
Här har du en enkel paj med en härlig smultopping – perfekt som efterrätt! Plommonpajen fylls med saftiga plommon smaksatta med kardemumma och toppas med ett knäckigt lager av havregryn, mandelmjöl och sirap. En dessert som blir extra god med vaniljvisp, glass eller vispad grädde vid sidan av.

Plommonkaka
Saftig plommonkaka med hasselnötter och citron som du kan servera både ljummen och kall. Den mjuka kakan med plommon i är lika god till fikastunden eller som efterrätt.

Plommonpaj med mandel
Låt plommonen ta ut sin rätt i denna krämiga plommonpaj med mandel som är en fröjd för både ögat och smaklökarna. Dekorera kakan med florsocker, servera med lättvispad grädde och njut!

Vaniljbakade plommon med mascarponekräm
En elegant dessert i all sin enkelhet där vaniljbakade plommon serveras med en krämig och syrlig mascarponekräm smaksatt med citron. En perfekt avslutning på middagen!

Plommonsaft
Söt och god plommonsaft på enbart plommon, socker och vatten. Att koka saft är ett enkelt och trevligt sätt att ta hand om det överflöd av plommon som kan uppstå i slutet av sommaren. Plommonsaften är lite elegantare, och är populär bland både vuxna och barn.

Plommonsylt med kanel
Ta tillvara årets plommonskörd och koka din egen plommonsylt. Gott i såväl frukostfilen som till ostbrickan. Hel kanelstång blir en fin smakkompis. Var noga med att förvara den färdiga sylten på väl rengjorda burkar, då håller den som allra bäst.

Plommonchutney med ingefära och chili
Den här plommonchutneyn passar perfekt till höstens långkok och söndagsstekar, men även på scones. Rödlök bidrar med fin färg utöver plommonens egen, medan chili och ingefära stingar till smaken. En chutney som är lika god ljummen och kall.

Plommon- och mandelgalette
Säsongens färska plommon lär inte bli ledsna om du använder dem i en galette med franska förtecken. Skär plommonen i skivor och lägg i ett snyggt mönster över själva degen, ovanpå ett lager riven mandelmassa. Grädda gyllene och bjud med vaniljglass!

Kryddiga plommon med honung och mandel
Ta till vara på höstens skörd i en både söt och kryddig dessert. De ugnsbakade plommonen är ljuvliga i all sin enkelhet och kanelen och ingefäran adderar en rund och fin smak. Flagad mandel bidrar med gott crunch.

Vaniljkokta plommon med myntagrädde
Plommonen får ligga i en lag med vin, lime och vanilj. Med en klick frisk grädde med mynta blir de förföriskt goda. Kan förberedas flera dagar i förväg, se till att ha de övertäckta i kylen bara.
Artiklar Visar 8 stycken
Gott med kräftor i mat
Kräftsäsong
Vi listar goda recept som alla har en sak gemensamt – kräftor!
Olika päronsorter och recept
Pärongudie!
Vad heter våra olika päronsorter och vad skiljer dem åt? Och vilka goda recept med päron får man inte missa?
Matnyttigt om zucchini
Bonjour courgette!
Goda recept med zucchini och massor av intressant fakta.
Goda efterrätter till kräftskivan
Sött & gott
Här har vi samlat efterrätterna som passar utmärkt att servera efter kräftskivan!
Vegoprepp med majsbiffar
Söndagspreppen
Månadens meny är lakto-ovo-vegetarisk och bjuder på bland annat majsbiffar, pasta och grilled cheese.
Vardagsmat med halvfabrikat
Krångla inte till det!
Enkla vardagsrätter för alla oss som inte kan stå i timmar i köket.
Fakta om björnbär
Sommarens bär
Lär dig mer om sommarens favoritbär björnbär och få intressanta fakta och goda recept.