UNDER 45 MIN | Medel

Smördegsflarn med sparris och Västerbottensost

En härligt somrig rätt är detta smördegsflarn som får sin smak av färskost och Västerbottensost. Smördegsflarnet toppas med grön sparris och färsk dill. Passar toppen att servera till rökt eller gravad lax.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Rulla ut smördegen på en bakpappersklädd plåt. Nagga degen med en gaffel. Bred på färskosten och strö på osten. Krydda med salt och peppar.
  3. Grädda mitt i ugnen 15-20 minuter tills smördegen puffat upp och fått fin färg.
  4. Hacka dillen grovt och skär citronen i klyftor.
  5. Bryt av den nedre torra delen på sparrisen. Råstek sparrisen i olivoljan och smöret i en stekpanna ca 3 minuter. Krydda med salt och peppar.
  6. Toppa flarnet med sparrisen och dillen. Servera med lax och citronklyftor.

För alla

Fri från ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfri smördeg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smördeg, färskost och smör.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfri smördeg. Byt ut färskost, ost och smör mot mjölkproteinfria ersättningsalternativ.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 rulle kyld smördeg (à 250 g)
  • 150 g färskost
  • 2 dl riven Västerbottensost
  • 2 krm salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 förp färsk dill (à 20 g)
  • 1 citron
  • 2 knippen grön sparris (à 250 g)
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk smör
Till servering
  • gravad eller rökt lax