Bild laddas
Stek som en kock!

Stekskola

Hur steker man kycklingen, den perfekta biffen, kittlande goda fisken och härligt krispiga grönsaker? I vår stekskola bjuder vi på några riktigt bra tips på hur du lyckas med stekningen.
Tips: Här hittar du vår stora guide för innertemperatur på kött!

Steka kyckling, kött, fisk och grönsaker

Börja här

  • Ta fram köttet ur kylen så att det är rumstempererat. Kallt kött sänker temperaturen i pannan och då blir det svårare att få en fin stekyta. Fisken kan med oförändrat resultat stekas kallt från kylen.

  • Använd helst en stekpanna med tjock botten, eftersom den bevarar värmen bättre när köttet läggs i.

  • Torka av köttet eller fisken med papper före stekningen och salta och peppra. Fukt bildar vattenånga i värmen och det sänker temperaturen i pannan.

  • Hetta upp matfettet, oljan eller smöret tills det börjar osa lite i pannan, då vet man att pannan är tillräckligt varm. Eller droppa lite vatten i pannan innan du har ner fettet. När vattendropparna studsar i pannan är den varm nog att ha i fettet och låt det sedan bli varmt i ca 15 sekunder innan du steker köttet/fisken.

  • Tänk på att inte överfylla stekpannan, för då sjunker temperaturen i pannan. Du får inte den fina stekytan och köttet blir snarare kokt än stekt.

  • Låt köttet/fisken ligga någon minut i stekpannan och vänd det sedan.

  • Har du tjockare stycken av kött/fisk så är det alltid bra att steka klart i ugnen. Bäst resultat blir det om du har koll på innertemperaturen. Använd gärna en digital stektermometer.

  • Låt köttet vila några minuter efter du har stekt det så att inte köttsaften rinner ut och gör köttet torrt.

  • Hur steker man kyckling?

    • Torka alltid av köttet innan du kryddar.
    • Bästa stekytan får du med rumstempererat kött.
    • Tänk på att alla spisar varierar i hur varma dom är.
    • Se till att pannan är riktigt varm när du lägger i köttet. På så sätt får du en fin stekyta med bra färg.
    • Sänk sedan värmen till medium och stek kycklingen ca 6-7 min på varje sida.
    • Tryck ner spetsen på en kniv i den tjocka delen av bröstfilén och se om färgen på köttsaften är klar. Är den det så är kycklingen klar.
    • Låt köttet vila i några minuter innan du skär upp det så blir det saftigare.
    • Innertemperaturen på kyckling ska vara 70 grader för benfria delar och 82 grader för delar med ben i som kycklinglår.
  • Hur steker man kött?

    • Tänk på att alla spisar varierar i hur varma dom är.
    • Se till att pannan är riktigt varm när du lägger i köttet. På så sätt får du en fin stekyta med bra färg.
    • Ha gärna lite örter och vitlök i pannan när du steker och ös köttet med fettet när du vänt det. Så får du god smak av örter och vitlök.
    • Vila alltid köttet 2-3 min innan du skär det, så köttsaften stannar i köttet.

     

    Steker du köttbitar som är ca 1,5-2 cm tjocka steker man varje sida :

    • 1 minut för rare
    • 1-2 ½ minuter för medium rare
    • 2-3 minuter för medium
    • 3-4 minuter för well done
  • Hur steker man fisk?

    • Värm pannan med smör och olja på medium värme.
    • Tänk på att alla spisar varierar i hur varma dom är.
    • Om du steker fisk med skin på; se till att fisken är fjällad om det inte är gjort. Stek alltid med skinnet neråt först på hög värme så du får ett fint krispigt skin med fin färg.
    • Stektiden varierar beroende på din fisk ser ut: Tunna filéer: 1-2 minuter per sida. Tjocka filéer och ryggbitar: 3-5 minuter per sida.
    • Tjocka filéer eller ryggbitar är nästan alltid bäst att köra klart i ugnen efter man brynt båda sidorna, så man inte får en allt för hård stekyta.
    • När en fisk är perfekt tillagad är den glansig i fibrerna och har en liten kärna, som precis börjat tillagas.
  • Hur steker man grönsaker?

    • Stek grönsaker med högt vatteninnehåll på hög temperatur om du vill ha en fin stekyta. Det förhindrar att vätskan i grönsakerna börjar koka i stekpannan. Gäller t.ex: svamp, aubergine och potatis. 
    • Grönsaker som lök, paprika och olika typer av bönor kan steka i lägre temperaturer så att de inte bränns.
Välj med omsorg!

Tre skäl att välja eko-kyckling

Här är märkningarna du ska titta efter för en godare kyckling och middagsrecept att prova.
Bild laddas
Godare & mörare kött!

Innertemperatur

Här hittar du den perfekta innertemperatur för just din köttdetalj.
Bild laddas
Matskola

Rimma kyckling och kött

Lär dig att rimma kyckling och kött för djupare smak och saftigare kött!
Bild laddas
Sant eller falskt?

Myter om mat

Det finns många uppfattningar om mat och dess nyttigheter. Vad tror du?
Bild laddas
Rätt sås till grillen!

Enkla grillsåser

Vi har listat 10 enkla recept på grillsåser, perfekt till varma sommarkvällar!
Bild laddas
Variera mera

Upptäck kycklingfärs

Kycklingfärs är mer hälsosam och klimatsmart än vanlig köttfärs. Så lyckas du!
Bild laddas
Matskola

Grilla kött på två olika sätt

Lär dig två sätt att grilla riktigt saftigt kött, så att du lyckas vid grillen varje gång!
Bild laddas
Tips & recept

Så tillagar du råkorv

Här hittar du recept med råkorv och tips på hur du tillagar den på bästa sätt.
Bild laddas

Kolja - recept och inspiration

Laga kolja - havets kyckling! Fisken är snarlik torsk med fast kött och smörlik smak.
Bild laddas