Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna vecka står bland annat fiskkakor, linssoppa och pytt i panna på menyn.
Till fler söndagspreppar!
Konceptet söndagspreppen är enkelt – på söndagen lagar du en större sats av en handfull recept som blir grunden till fyra måltider. Innan du ska äta svänger du sedan snabbt ihop den färdiga grunden med ytterligare några ingredienser och har lunchen eller middagen klar på ett kick.
Söndag
Torsk med potatis, rostade grönsaker och vitlökskräm
Måndag
Thailändska fiskkakor med nudlar
Tisdag
Tomat- och rotfruktssoppa med tahinikräm
Onsdag
Pytt i panna med korv och parmesankräm
Ingredienser
3 burkar körsbärstomater
3 msk konc grönsaksfond
2 gula lökar
150 g rotselleri
300 g morot
1 ½ msk hackad färsk rosmarin
1 ½ msk hackad färsk timjan
1 ½ tsk salt
1 tsk svartpeppar
4 msk olivolja
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200°C.
2. Häll tomaterna på en långpanna eller i en stor ugnsform. Tillsätt fonden och skölj ur burkarna med 4 dl vatten och blanda runt.
3. Skala och finhacka löken. Skala rotfrukterna och skär dem i cm-stora tärningar. Blanda med örter, salt, svartpeppar och olja och lägg dem ovanpå tomaterna i formen.
4. Sätt in i mitten av ugnen ca 45 minuter tills rotfrukterna är mjuka och har fått fin färg.
Ingredienser
3 hela vitlökar
3 msk olivolja
2 msk hackad färsk rosmarin
2 msk hackad färsk timjan
6 dl crème fraiche
2 tsk färskpressad citronjuice
¾ tsk salt
1 tsk nymalen svartpeppar
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200°C. Dela vitlökarna på mitten. Lägg dem på en bit aluminiumfolie eller dubbla bakplåtspapper. Häll på 2 msk olivolja och örter och förslut som ett paket. Lägg in dem bredvid rotfrukterna på en plåt ca 40 minuter tills vitlöken är mjuk. Låt svalna något.
2. Kläm ur vitlöksklyftorna och örterna i en skål och mosa till en kräm. Tillsätt crème fraiche, 1 msk olja, citronjuice, salt och peppar och blanda runt.
Ingredienser
6 bitar fryst tinad torskrygg à ca 140 g
salt
Gör så här
1. Koka upp en kastrull med saltat vatten.
2. Lägg i fisken och sänk värmen. Sjud ca 4 minuter tills fisken är klar, ca 56 °C i innertemperatur.
Ingredienser
1,2 kg fast potatis
salt
Gör så här
1. Koka potatisen mjuk i saltat vatten ca 25 minuter. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av, gärna med ett hushållspapper eller en ren kökshandduk ovanpå.
Redan färdigt:
2/3 sats pocherad torsk
1/2 sats rostade rotfrukter och tomat
1/3 sats rostad kräm av vitlök
600 g kokt potatis
Gör så här:
1. Servera torsken med kokt potatis, rostade rotfukter och tomat och vitlökskräm.
Redan färdigt:
1/3 sats porcherad torsk
Tillsätt:
2 ägg
2 tsk röd currypaste
2 tsk fisksås
2 krukor koriander
ca 3 dl panko (asiatiskt ströbröd)
rapsolja
250 g äggnudlar
1 påse frysta wokgrönsaker (à ca 500 g)
2 msk ostronsås
ca 3 msk vatten
1 dl rostad lök
Gör så här:
1. Dela torsken i mindre bitar. Vispa upp ägg, currypaste och fisksås.
2. Hacka koriandern, även stjälkarna. Vänd ner hälften av koriandern i äggblandningen tillsammans med fiskköttet och 2 dl panko. Forma till cirka 16 små biffar (för 4 port), vänd dem i resten av pankon och stek i olja.
3. Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen.
4. Stek grönsakerna enligt anvisning på förpackningen. Smaka av med ostronsås och vatten. Blanda med nudlarna.
5. Toppa med resten av koriandern och rostad lök.
Redan färdigt:
1/2 sats rostade rotfrukter och tomat
1/3 sats kräm av vitlök
Tillsätt:
3/4 dl röda linser
9 dl vatten
1 tsk finrivet citronskal
2 msk tahini
1 msk färskpressad citronjuice
1 1/2 msk finriven ingefära
salt
Gör så här:
1. Lägg rostade rotfrukter och tomat, röda linser och vatten i en kastrull. Koka upp och låt koka ca 10 minuter tills linserna är mjuka.
2. Blanda vitlökskrämen med citronskal och tahini. Späd med vatten om krämen blir för tjock.
3. Smaksätt soppan med citronjuice, ingefära och salt.
4. Toppa soppan med vitlökskrämen. Servera gärna bröd till.
Redan färdigt:
600 g kokt potatis
1/3 sats kräm av vitlök
Tillsätt:
250 g broccoli
olivolja
2 krm salt
2 krm svartpeppar
400 g valfri korv (t ex bratwurst, chorizo, salsiccia eller sojakorv)
1 tsk paprikapulver
1 dl finriven parmesan
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200°C. Bryt broccolin i bitar, skala och skär stammen i bitar och lägg på en plåt. Blanda med olja, salt och peppar. Skär korven i bitar och lägg på. Sätt in i ugnen 12-15 minuter. Rör om efter halva tiden.
2. Skär potatisen i bitar och stek i olja på hög värme i en stor stekpanna tills den fått färg. Smaka av med paprikapulver, salt och peppar.
3. Blanda vitlökskrämen med parmesan och servera till.
Söndagspreppen är en återkommande artikelserie i Buffé och på ica.se där vi visar hur du med några enkla steg får både en härlig söndagsmiddag och grunden till tre måltider för veckan som kommer – vare sig det är till middag eller matlåda.