Surkål - syrad vitkål

Betyg 4.4 av 5.98 personer har röstat
Receptet har 23 kommentarer
Surkål - syrad vitkål

Gör egen klassisk surkål, kungen bland syrat. Att lyckas med mjölksyrat är inte så svårt som man tror. Kummin och enbär ger smak åt denna klassiker som passar till bland annat fläskkött och korv.

Ett recept från:
Buffé nr 8, 2013

Burk med snäpplock fylld med surkål och en assiett med lite surkål på.

Ingredienser

ca 15 portioner
1 3/4 kg vitkål
1 msk jodfritt salt
1 tsk hel kummin
1 msk enbär

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Kommentarer

23 st
  • Ska enbären tillsättas hela, krossade eller hackade?

    Lars-olov

    Hej Lars-Olov! Dom ska vara hela. Hälsningar Niclas

    ICA-köket

  • Måste det vara en burk med gummiring eller fungerar e.n burn med skruvlock lika bra?

    Joel

    Hej Joel! Det behöver vara en burk med gummiring. Blir trycket för högt i burken så kan nämligen lite pysa ut. Hälsningar Niclas

    ICA-köket

    Hej Joel! Det bör vara en med gummiring eftersom det pyser ut lite när det blir högt tryck. Lycka till. Vänliga hälsningar Tove

    ICA-köket

  • Hur mycket salt i förhållande till kål ska man ha?

    Helen

  • Vad är det för fel när det inte börjar bubbla/jäsa?

    Ann charlotte

  • Jag har gjort en stor sats i en stor glasburk. Nu måste jag ju fördela detta i små burkar. När jag öppnar och rör i kålen blir den förbrukad då?? Hur länge håller den i småburkarna då?

    Maria

    Hej Maria! Det går bra att flytta över till mindre burkar. Se till att anävda rena redskap och rena burkar. Hållbarhet är sedan som för en öppnad burk, dvs ca 1 månad. Som med allt hemlagat, titta, lukta och smaka för att avgöra hållbarheten. Hälsningar Elina

    ICA-köket

  • Enkelt och bra recept. Använde rödkål som strimlades på mandolin, uteslöt enbär och kummin. Blev supergott, kommer att göra fler gånger.

    Lena

  • Det finns en uppsats från örebro universitet från 2019 på nätet som visar att antalet mjölksyra bakterier i surkål inte påverkas nämnvärt beroende på om jodfritt salt eller vanligt salt (med jod) används

    Per mårten

  • Hej! Jag har vanligt hushållssalt utan jod, samt oraffinerat finkornigt havssalt. Hushållssaltet väger ca 30 g om jag tar en matsked, det oraffinerade saltet väger ca 22 g om jag tar en matsked. Om jag vill använda det oraffinerade saltet, ska jag väga upp 30 g då, eller ta en matsked?

    Annika

    Hej Annika! Ursäkta sent svar. Vi har provlagat receptet med 1 msk jodfritt (hushålls)salt. Därför kan vi tyvärr inte säga hur surkålen blir om du lagar den med oraffinerad finkornigt havssalt och därmed inte heller ge dig ett svar på mängden (msk eller g) oraffinerad finkornigt havssalt. 😊 Hälsningar Elina

    ICA-köket

  • Jag slängde just innehållet i en bortglömd burk med detta. Minst ett år gammal, och den både såg ut och doftade bra fortfarande. Men fegade ur på att smaka. :)

    Per

  • Hej, Kan man lägga över den "färdiga" surkålen i ett antal mindre burkar och sedan öppna burkarna efter hand för längre hållbarhet? Undrar Chatarina B

    Chatarina

Näringsvärde per portion

Energi144 KJ / 34 kCal
Fett0.1 g
Salt1.41 g
Kolhydrater6 g
Protein1 g

Testa liknande recept

  • Surkål på rödkål
    Betyg 5 av 5.1 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Avancerad svårighetsgrad
  • Coleslaw med äpple
    Betyg 4 av 5.5 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer
    Receptet tar Under 30 min att tillaga
    Receptet har Enkel svårighetsgrad
  • Pink acid
    Betyg 4.7 av 5.3 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer
    Receptet tar Över 60 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad
  • Bratwurst med syrad vitkål
    Betyg 4.2 av 5.9 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer
    Receptet tar Under 30 min att tillaga
    Receptet har Medel svårighetsgrad