Festliga förrätter, vackra varmrätter och drömmiga desserter till nyårsmiddagen – gör kvällen till något alldeles särskilt med en egenkomponerad nyårsmeny. Välj bland lätta eller mer avancerade rätter för alla plånböcker, allt från råbiff och råraka till fiskgratäng med hummer och kolapaj.
Tips! Fler nyårsrecept.
Välj en förrätt, en varmrätt och en dessert för en meny värdig årets sista middag.
Finns det något godare än krispiga rårakor tillsammans med syrlig crème fraiche, salt rom och smakrik lök? Svar nej! Här serveras rårakorna i miniformat vilket passar perfekt som tilltugg till fördrinken eller som mindre förrätt.
Minirårakor med romSnabbt och enkelt men ändå lyxigt! Det låter för bra för att vara sant men det är precis vad denna goda förrätt bestående av en bädd av prosciutto och endive toppad med krämig burrata och hackade nötter är.
Carpaccio på prosciutto med burrataEn elegant förrätt full av umami! Imponera på middagsgästerna med en råbiff krämig av majonnäs och med sting från jalapeño och silverlök. Toppa med sötsyrliga picklade senapsfrön och riven parmesan och servera med rostat bröd.
Krämig råbiff med jalapeño och picklade senapsfrönOxfilé tournedos är en riktigt festrätt som allra helst serveras med klassiska tillbehör som rödvinssås och potatisgratäng.
Oxfilé tournedosKlassisk rätt i lyxig tappning! Fiskgratäng med torsk, len hummersås, krämig potatispuré och fänkål som toppas med hummer och dill är en ljuvlig och värmande middag till nyår, helgmyset eller bjudningen.
Fiskgratäng med hummerFläskfilé Provencale är en riktig festrätt att bjuda på, passar till och med som fläskfilé till nyår! Tillbehör som råstekt potatis, vitlökssmör och de ugnsbakade tomaterna gör att rätten känns lyxig och god. Köttet tillagas i ugnen och blir saftigt och gott, låt det vila lite innan du skär upp det i skivor och serverar.
Fläskfilé provencaleLaga pasta vongole om du är sugen på lyxig pasta med skaldjur. Det här klassiska receptet på spaghetti alle vongole kommer inte göra dig besviken. Du serverar spaghettin tillsammans med de små musslorna som kokats i god buljong med lite chili. Toppa med persilja och servera genast.
Pasta vongoleHemmagjord gnocchi är enkelt, om än lite pilligt, men framförallt väldigt gott! Här har gnocchis huvudingrediens potatis även fått sällskap av rotselleri och serveras med krämig ricotta, stekt svamp och brynt smör med salvia.
Gnocchi på rotselleri med ricotta och svampDen här enkla efterrätten är perfekt för fest, middagsbjudning eller nyår! Det är som en tjusig, fräsch och lite syrlig variant av marängsviss. En superenkel dessert i glas som du svänger ihop med bara 4 ingredienser – frukt, färdig sorbet, vispgrädde och maränger. Vi gör den på citrusfrukter men du kan anpassa som du vill!
Enkel efterrätt - syrlig sviss i glasKolapaj är en underbar efterrätt för stora som små. Seg och gräddig kolafyllning på en frasig pajbotten fylld med rostade nötter avnjuts tillsammans med vispad grädde.
Kolapaj med nötterOm du slår ihop de populära desserterna tiramisu och affogato får du tiraffogato – en dessert som består av mascarponekräm med amaretto, savoiardikex och vaniljglass som toppas med starkt kaffe. Enkel, elegant och oemotståndligt god.
Tiramisu affogatoMinirårakor med rom
Serverar du dessa festliga munsbitar tillsammans med andra snittar är mousserande ett genomgående bra val. Vill du göra en spännande superkombo specifikt för rårakan rekommenderas en bättre vodka, gärna serverad direkt från frysen. Sältan från rommen passar perfekt till vodkans sötma, samtidigt som smetanan dämpar vodkans eldighet.
Carpaccio på prosciutto med burrata
Den här typen av lyxigt snacks trivs ihop med bubbel, men gärna något utan champagnens skarpa syra. I Italien hade man givetvis valt en bättre prosecco som med sin mjuka päronfrukt utan problem lindar in beskan från endiven. Föredrar du cava går det också bra, eller varför inte en kall ljus lager, med eller utan alkohol, serverad i vinglas?
Krämig råbiff med jalapeño och picklade senapsfrön
Att välja vin till råbiff är inte lätt. Det mest naturliga valet vore öl, gärna en ljus ale eller veteöl. Men vill du ändå ha ett vin som klarar biffen ska du välja en tysk Riesling Kabinett – ett halvtorrt vin som även finns i alkoholfri version och vars lilla restsötma parerar både umamin och sötsyrliga picklade senapsfrön.
Oxfilé med café de paris-smör och rostad potatis
Nyårsaftons mest klassiska varmrätt genom tiderna kräver lika klassiskt rödvin i glasen. Det naturliga och mest konservativa valet är röd Bordeaux, gärna med lite ålder, men den här koncentrerade typen av vin finns även från bland annat Toscana, Kalifornien och Stellenbosch. Glöm inte att lufta vinet i karaff och servera i stora glas. Även en alkoholfri pale ale eller humlig lager passar.
Crab linguine med citron
Krabbpasta kräver ett vitt vin med syra och lite pondus, friskt och gärna lite aromatiskt – men utan ekfat. Favoriter är viner från havsnära regioner: albariño från spanska Rias-Baixas, Vinho Verde från Portugal, assyrtiko från Santorini eller Etna Bianco från Sicilien. Även alkoholfri torr cider eller äppelmust passar.
Fiskgratäng med hummer
Här passar ett vitt vin extra allt, exempelvis fatlagrade viner på druvan chardonnay. För detta är Bourgogne ett säkert kort, men även en vit fatlagrad Bordeaux. Alkoholfri ljus lager är också ett utmärkt alternativ.
Gnocchi på rotselleri med ricotta och svamp
Vid första anblick andas den här rätten vitt vin, men ser vi till komponenterna går det nästan ännu bättre med rött. Och då gärna ett elegantare vin som till exempel Etna Rosso från Sicilien eller langhe nebbiolo från Piemonte. Beaujolais eller valfri pinot noir gör också jobbet. Alkoholfri torr cider eller äppelmust passar också bra.
Citrussviss
En frisk dessert som självklart kompletteras med glädjespridaren Moscato d’Asti – ett pärlande bubbel som doftar maxat av fläder och päronsplit, och fungerar genomgående bra till frukt- och bärdesserter som inte är alltför söta. Hemgjord flädersaft är dock minst lika gott!
Tiramisu affogato i glas
Italienska rätter har ofta en självklar dryckeskompanjon. När det gäller tiramisu vill man gärna fånga upp den krämiga och söta kaffesmaken med något som adderar lite friskhet. Vin Santo är ett sött vin som vanligtvis serveras till biscotti men det funkar här också. Ett bra alternativ är Moscatel de Setubal från Portugal.
Kolapaj med nötter
Riktigt söta desserter kan vara knepiga att matcha med vin. I det här fallet kan du antingen botanisera bland söt madeira eller sherry för att även fånga nötigheten. Vill du inte avsluta med starkvin rekommenderas en espresso och grappa så fort du är klar med pajen.