Sätt guldkant på middagen och låt saffran ta plats som smaksättare i recept för både vardag och helg. Duka upp med gyllene rätter som krämigt kokosris med kyckling eller pasta zafferano.
Tips: Söta recept med saffran hittar du
här
Historia
Saffran har haft en historiskt viktig roll som krydda men även som parfym, färgämne och inom medicin. Redan för över 3 000 år sedan odlades saffran i Egypten och Grekland och kryddan sägs ha introducerats i Sverige under 1600-talet.
Dyrbar krydda
Saffran är känt som världens dyraste krydda med ett kilopris på runt 50 000 kr, som tur är behövs bara ytterst små mängder av den exklusiva råvaran för att sätta smak och färg på mat och bak. En förpackning med ½ g räcker allt som oftast för ett helt recept.
Maximera smaken
Genom att marinera saffran i vätska innan den används frigörs färgen och alla goda smakämnen. Prova att röra ut kryddan i en liten mängd vatten eller sprit som exempelvis vodka eller rom innan du tillsätter den i din maträtt eller bakverk. Du kan också mortla kryddan med socker eller salt beroende på om det är till bak eller matlagning för att frigöra färg och smak.
Smakkompisar
Saffran passar extra bra tillsammans med citrus, kanel, vanilj, lakrits, ingefära, fisk, lamm och skaldjur.
Förvara
Om du har en öppnad förpackning saffran är det viktigt att den förvaras torrt och lufttätt så att den behåller sin smak.
Lila blomster
Saffran utvinns ur pistillerna från den vackra lila saffranskrokusen. Det är märkena från pistillerna som säljs som saffran, de innehåller ett gult färgämne vid namn krocin men även saffransolja, som ger doft och smak. För att framställa 1 gram saffran behövs mellan 50 och 150 blommor.