Potatisgratäng med parmesan och gruyère
Hemlagad potatisgratäng som toppas med smakrika ostar som gruyère och parmesan, det smakar riktigt gott. Lägg fräst schalottenlök i botten av grytan, fyll på med tunna potatisskivor i en vacker spiral, så imponerar du extra på dina gäster.
Ingredienser
4 portioner
3 1/2 dl vispgrädde
1 tsk salt
3 vitlöksklyftor
1 msk smör
4 schalottenlökar
2 msk hackad färsk timjan
1 kg potatis
1 dl riven gruyère
1 dl riven parmesan
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2724 KJ / 652 kCal
Fett44 g
Salt2 g
Kolhydrater48 g
Protein13 g
Kommentarer
Otroligt gott! Mycket krämig och skön smakkombination med osten. Denna gör vi definitivt igen!
Pernilla
2023-12-31Jag gör en variant på denna och kokar potatis med grädde och mjölk. Blir inte lika tjusig potatiskaka, men gott lite snabbare i ugnen. Supersmart att köra med folie och sen bränna av osten med grillen på slutet. Smask!
Anna
2023-01-15Min fråga. Jag ska göra en potatisgratäng för 10 personer. Vilket är bäst?. Laga den i en stor ugnspanna med bara ett lager potatis eller en mindre ugnsfast glasform som rymmer för 10 personer men då blir det flera lager. Tacksam för förslag. Agnetha
Agneta
2022-09-12Hej Agneta! Den blir ju krämigare med flera lager potatis så vi rekommenderar att göra den i en ugnsform som rymmer 10 port eller göra den i 2 formar. Hoppas att du gillar receptet! Hälsningar Elina
Redaktionen
2022-09-12