Parmesansoppa

Soppa tillagad med parmesanost blir krämig och god. Parmesansoppan kokas av lök, fänkål och potatis. I detta smälter du ner god och smakrik parmesan och soppan blir härligt len. Parmesansoppan toppas med krispig blomkål och fräsch gräslök.

Ingredienser
4 portioner
3 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1/2 fänkål (à ca 150 g)
1 medelstor potatis (à ca 80 g)
2 msk olivolja
1/2 dl vitt matlagningsvin eller vitt vin
6 dl vatten
2 1/2 dl vispgrädde
2 grönsaksbuljongtärningar
4 dl finriven parmesan
salt
svartpeppar
ca 100 g färsk blomkål i buketter
1 kruka gräslök
Gör så här
00:15:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1258 KJ / 300 kCal
Fett20 g
Salt3 g
Kolhydrater9 g
Protein20 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Den här är en klar nyårsfavorit som både barnen och vi vuxna älskar. Vi tar lite mer grönsaker (motsvarande en hel fänkål och ett par, tre potatisar) och byter en del av grädden mot mjölk, men kombinationen av gott och lättlagat är svårslaget. Rekommenderas varmt!
Thérése
2025-01-01Kan man byta ut fänkål mot färska champinjoner? Mvh Åsa Buhler
Åsa
2024-10-02Hej Åsa! Ja, varför inte! Det låter ju jättegott! Vänliga hälsningar Tove
Redaktionen
2024-10-02Tack för svaret, Är det bäst att använda en parmesanost ined lång lagringstid i soppan?
Lena
2023-12-03Hej Lena! Du kan välja en "vanlig" parmesanost eller en påse färdigriven parmesan, det kommer bli bra smak på soppan även av dessa ostar. Lycka till. Hälsningar Ulrika
Redaktionen
2023-12-06