Våra godaste recept med oxfilé

Lyxigt och gott!

"Vad kan man göra för gott med oxfilé?" undrar du kanske inför nyårsmiddagen. Det ska vi tala om för dig! Här hittar du riktigt bra recept med oxfilé för dig som vill bjuda på något lyxigt och gott. Du kan steka oxfilé i skivor, laga oxfilé varsamt i ugn, slå in oxfilé i smördeg, äta oxfilé rå, på en planka eller i en krämig pasta. Här finns tipsen, recepten och tillbehören - så att du ska lyckas med din oxfilé!

Så lyckas du med oxfilén

  • Hur steker man perfekt oxfilé?

    Du kan antingen helsteka oxfilé i ugn eller steka skivor av oxfilé.

    Så steker du oxfilé:

    • Putsa oxfilén: Putsa med en vass kniv om det finns hinnor kvar på köttet.
    • Låt köttet bli rumstempererat: Låt köttet ligga framme på köksbänken i 30 minuter till 1 timme så det når rumstemperatur. Då kommer köttet tillagas jämnare.
    • Torka köttet torrt: Torka köttet med hushållspapper om det känns fuktigt.
    • Stek i stekpanna: Stek i både olja och smör på hög värme för att oxfilén ska få en smakrik brynt yta. Pannan ska vara riktigt varm innan du lägger i köttet.
    • Krydda: Krydda med salt och peppar, gärna svartpeppar.
    • Stek sedan i ugnen: Lägg oxfilén i en ugnsform. Efterstek oxfilén i ugnen på 125 grader (temperaturen gäller för över- och undervärme). Använder du varmluftsugn behöver du sänka temperaturen till kanske 110-115 grader.
    • Använd köttermometer: Sätt in en köttermometer där köttet är som tjockast. Håll koll på innertemperaturen, den ska bli runt 56 grader eller enligt din smak i listan här nedanför.
      • Rare - 48-50°C
      • Medium - 56-58°C
      • Well done - 68-70°C
    • Tag ut oxfilén ur ugnen: Lägg smörpapper på en skärbräda. Tag ut plåten med köttet ur ugnen och flytta köttbiten från den varma ugnsplåten till skärbrädan. Vira in köttet i smörpapper. Obs! Använd inte aluminiumfolie - det gör att köttet fortsätter tillagas i paketet.
    • Låt köttet vila: Låt köttet vila i smörpappret i minst 10 minuter innan servering.
  • Varför blir oxfilén seg?

    En fin bit oxfilé kan ändå bli seg. Kom ihåg att tänka på detta:

    • Överstek inte köttet - om du lagar köttet för länge eller på för hög temperatur kan det bli segt.
    • Låt köttet vila efter tillagningen - om du skär upp det direkt hinner inte köttsafterna fördela sig i köttet. Du kan märka att mycket köttsaft rinner ur oxfilén när du skär upp den om det inte fått vila tillräckligt länge.
    • Skär av fibrerna - kom ihåg att skära av köttfibrerna istället för att skära längs med dem. Det gäller både om du ska skära upp en bit oxfilé i skivor eller om du ska skära mindre bitar för att laga till exempel oxfilépasta.

    Ha koll på temperaturen, låt köttet vila och skär i rätt riktning så kommer det bli bra!

  • Hur mycket oxfilé per person?

    • 150 gram per person - när oxfilén är huvudsaken, som vid en klassisk nyårsmiddag eller plankstek.
    • 125 gram per person - när du serverar oxfilén med mycket tillbehör, som i en oxfilépasta.
  • Hur tjocka skivor ska jag skära av oxfilén?

    Det beror på hur stor filén är. Men generellt kan du skära 2-3 cm tjocka skivor för att en skiva ska hamna på ungefär 150 gram, vilket är lagom för en portion. 

    Ska du laga oxfilé tournedos har du kanske köpt en mindre bit av den finaste mittdelen av oxfilén. Då kan du skära 5-6 cm tjocka skivor för att få bra portionsbitar. 

  • Kan jag förbereda oxfilén?

    • Putsa i förväg: Du kan förbereda oxfilén genom att putsa den i förväg så den ligger fin och redo i kylskåpet.
    • Bryn i förväg: Du kan också bryna oxfilén i stekpannan i förväg, för att sedan eftersteka den i ugnen på nyårskvällen eller festkvällen. 
    • Servera kall: Vill du slippa all matlagning på själva festdagen? Bjud på dubbelmarinerad oxfilé! Marinera två dagar innan festen, tillaga sedan oxfilén dagen innan festen och låt den ligga i marinerad nummer två i kylen tills det är dags för middagsbjudning. Tag fram i god tid så köttet inte är kylskåpskallt.

    Tips! Ställ ett larm så du inte glömmer att ta fram köttet i rumstemperatur inför tillagningen. Det tar 30-60 minuter och är en trist grej att glömma mitt i feststöket. 

Godaste recepten med oxfilé till nyår

Är det dags för nyårsmiddag och du funderar på "vad kan man laga för gott med oxfilé?" Håll vår fördrink, så ska vi berätta!

  1. Oxfilé tournedos

    1. Oxfilé tournedos

    Betyg 4.6 av 5.8 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer

    Oxfilé tournedos är en riktigt festrätt som allra helst serveras med klassiska tillbehör som rödvinssås och potatisgratäng. Stek skivor av oxfilé i olja och smör och låt sedan köttet tillagas i ugnen på 125 grader, till rätt innertemperatur. Låt köttet vila i smörpapper innan servering. Gott, festligt och lyxigt!

    Oxfilé tournedos
  2. Helstekt oxfilé

    2. Helstekt oxfilé

    Betyg 4.1 av 5.213 personer har röstat
    Receptet har 37 kommentarer

    Våra kockars bästa recept på oxfilé! Att laga en hel stek av oxfilé i ugn är både festligt och lyxigt, och inget man vill misslyckas med. Du lyckas genom att bryna köttet i stekpanna och tillsätta lite smör för smakens skull. Sedan lagar du oxfilén i ugn på låg ugnsvärme. Ha stenkoll på innertemperaturen. Det här är ett väl beprövat recept på härligt lyxig oxfilé.

    Helstekt oxfilé
  3. Beef Wellington

    3. Beef Wellington

    Betyg 4.5 av 5.30 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer

    Beef Wellington är klassiskt inbakad oxfilé med fyllning. Här har vi valt smakrika timjankryddade champinjoner och parmaskinka. Beef Wellington är en lyxig varmrätt för de festligare tillfällen och har fått sitt namn av hertig Wellington.

    Beef Wellington
  4. Dubbelmarinerad oxfilé

    4. Dubbelmarinerad oxfilé

    Betyg 4.2 av 5.174 personer har röstat
    Receptet har 60 kommentarer

    Denna dubbelmarinerade oxfilé blir en garanterad succé på din fest när du serverar den kall tillsammans med marinaden. Oxfilén får bland annat smaker av hoisinsås och soja men sedan även vitvinsvinäger, vitlök och persilja.

    Dubbelmarinerad oxfilé
  5. Coeur de filét Provencale

    5. Coeur de filét Provencale

    Betyg 4.5 av 5.76 personer har röstat
    Receptet har 7 kommentarer

    För att göra en riktigt bra oxfilé provencale används mittendelen som är den möraste delen av oxfilén – därav det franska namnet Coeur de filét Provencale. I vårt originalrecept får köttet och den råstekta potatisen smak av både vitlök och örter vilket för tankarna till Provence. Servera gärna tillsammans med haricot verts inlindade i bacon.

    Coeur de filét Provencale
  6. Oxfilé Café de Paris

    6. Oxfilé Café de Paris

    Betyg 4.6 av 5.44 personer har röstat
    Receptet har 8 kommentarer

    Oxfilé Café de Paris som lagas till perfektion och serveras med rostad potatis och haricots verts.

    Oxfilé Café de Paris
  7. Oxfilépasta

    7. Oxfilépasta

    Betyg 4.5 av 5.180 personer har röstat
    Receptet har 24 kommentarer

    Snabblagad är oxfilépastan som har perfekt kryddning, krämighet och smak. Oxfilén och de färska champinjonerna tillsammans med lök och vitlök som kryddas med lite chili och dijonsenap ger dig en lyxig oxfilépasta som passar både till vardag och helg.

    Oxfilépasta
  8. Klassisk råbiff

    8. Klassisk råbiff

    Betyg 4.2 av 5.37 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer

    Riktigt klassisk råbiff och när du gör den hemma kan du anpassa tillbehör och smak. Klassiska tillbehör till råbiffen är lök, rödbetor, kapris och saltgurka samt naturligtvis äggulan.

    Klassisk råbiff

Festliga tillbehör till oxfilé

Du har stora planer på helstekt oxfilé inför nyårsmiddagen eller festen. Men vad ska du bjuda på för goda tillbehör? Här kommer inspiration!

  1. Potatisgratäng (grundrecept)

    1. Potatisgratäng (grundrecept)

    Betyg 4.6 av 5.329 personer har röstat
    Receptet har 70 kommentarer

    På jakt efter det godaste receptet på potatisgratäng? Då kan du sluta leta nu! Den här potatisgratängen är provlagad in i minsta detalj och passar utmärkt att förbereda. Genom att förkoka potatisen i gräddmjölk håller du koll på både smak och konsistens.

    Potatisgratäng (grundrecept)
  2. Krispig potatis med örter

    2. Krispig potatis med örter

    Betyg 4.7 av 5.150 personer har röstat
    Receptet har 27 kommentarer

    Krispigt rostad skivad potatis i ugn blir garanterad succé på middagsbordet eller festen. Tunna potatisskivor med vitlökssmör och rosmarin i ett vackert mönster bakas i en form. Det blir en smörig råstekt potatis som påminner om hasselbackspotatis. Det här är faktiskt en potatisrätt som förtjänar sin plats på nyårsmenyn!

    Krispig potatis med örter
  3. Haricots verts med citron och vitlök

    3. Haricots verts med citron och vitlök

    Betyg 4.5 av 5.4 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer

    En vacker färgklick på tallriken bredvid din nygrillade biff och potatissalladen. Haricots vertsen fräser du med vitlök och schalottenlök och blandar därefter med rivet citronskal.

    Haricots verts med citron och vitlök
  4. Stekt sparris med örtpangrattato

    4. Stekt sparris med örtpangrattato

    Betyg 3.5 av 5.105 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer

    Stekt eller grillad grön sparris är gott som det är. Ännu godare blir det om man toppar med en italiensk örtpangrattato. Alltså vitlöksstekta brödsmulor som blandas med ditt val av örter och finriven parmesan innan de strösslas över sparrisen. Lyxigt tillbehör!

    Stekt sparris med örtpangrattato
  5. Ugnsrostade tomater

    5. Ugnsrostade tomater

    Betyg 4.3 av 5.56 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer

    Ugnsrostade körsbärstomater på kvist är ett lika gott som vackert tillbehör till såväl fågel, fisk som kött. Olivolja och balsamvinäger ger dem en touch av medelhav.

    Ugnsrostade tomater
  6. Bästa rödvinssåsen

    6. Bästa rödvinssåsen

    Betyg 4.4 av 5.208 personer har röstat
    Receptet har 44 kommentarer

    Är hemkokt buljong ett måste? Och är ekat vin i såsen ett absolut no no? Och vad blir godast i – torkade eller färska örter? Om du är på jakt efter en riktigt god rödvinssås kan du sluta leta nu. Det här receptet är noga utprovad och matchar vilken köttbit som helst!

    Bästa rödvinssåsen
  7. Pepparsås

    7. Pepparsås

    Betyg 4.5 av 5.90 personer har röstat
    Receptet har 14 kommentarer

    En klassisk sås till oxfilé är pepparsås. Här rostas vitpepparn i ugnen innan den mortlas och blandas med grönpeppar och rosépeppar i kastrullen. Tillsammans med schalottenlök, rödvin, konjak och grädde kokar du snabbt ihop en enkel pepparsås som passar till både fest och vardag.

    Pepparsås

Artiklar Visar 1777 stycken

Dela en hummer!

Matskola

Se hit och bli en mästare på att dela denna delikatess.

Krans av glass och bär

Glassigt!

Skapa er egen glasstårta med bär och choklad! Perfekt till jul- och nyårsbordet.

Potatisrosor

För tjusig för att äta

Med sex enkla steg fixar du dessa tjusiga rosor.

Servettvikning diamant

Duka elegant!

Bli en mästare på att vika diamanter med vår enkla steg för steg beskrivning.

Rosenknopp!

Duka vackert!

Bli en mästare på att vika med vår enkla steg för steg beskrivning.