Inbakad oxfilé, så gör du!
Matskola
Lite pilligt är det, men så värt mödan. Vi visar hur du lyckas med denna festliga rätt.
Lyxigt och gott!
"Vad kan man göra för gott med oxfilé?" undrar du kanske inför nyårsmiddagen. Det ska vi tala om för dig! Här hittar du riktigt bra recept med oxfilé för dig som vill bjuda på något lyxigt och gott. Du kan steka oxfilé i skivor, laga oxfilé varsamt i ugn, slå in oxfilé i smördeg, äta oxfilé rå, på en planka eller i en krämig pasta. Här finns tipsen, recepten och tillbehören - så att du ska lyckas med din oxfilé!
Du kan antingen helsteka oxfilé i ugn eller steka skivor av oxfilé.
Så steker du oxfilé:
En fin bit oxfilé kan ändå bli seg. Kom ihåg att tänka på detta:
Ha koll på temperaturen, låt köttet vila och skär i rätt riktning så kommer det bli bra!
Det beror på hur stor filén är. Men generellt kan du skära 2-3 cm tjocka skivor för att en skiva ska hamna på ungefär 150 gram, vilket är lagom för en portion.
Ska du laga oxfilé tournedos har du kanske köpt en mindre bit av den finaste mittdelen av oxfilén. Då kan du skära 5-6 cm tjocka skivor för att få bra portionsbitar.
Tips! Ställ ett larm så du inte glömmer att ta fram köttet i rumstemperatur inför tillagningen. Det tar 30-60 minuter och är en trist grej att glömma mitt i feststöket.
Är det dags för nyårsmiddag och du funderar på "vad kan man laga för gott med oxfilé?" Håll vår fördrink, så ska vi berätta!

Oxfilé tournedos är en riktigt festrätt som allra helst serveras med klassiska tillbehör som rödvinssås och potatisgratäng. Stek skivor av oxfilé i olja och smör och låt sedan köttet tillagas i ugnen på 125 grader, till rätt innertemperatur. Låt köttet vila i smörpapper innan servering. Gott, festligt och lyxigt!

Våra kockars bästa recept på oxfilé! Att laga en hel stek av oxfilé i ugn är både festligt och lyxigt, och inget man vill misslyckas med. Du lyckas genom att bryna köttet i stekpanna och tillsätta lite smör för smakens skull. Sedan lagar du oxfilén i ugn på låg ugnsvärme. Ha stenkoll på innertemperaturen. Det här är ett väl beprövat recept på härligt lyxig oxfilé.

Beef Wellington är klassiskt inbakad oxfilé med fyllning. Här har vi valt smakrika timjankryddade champinjoner och parmaskinka. Beef Wellington är en lyxig varmrätt för de festligare tillfällen och har fått sitt namn av hertig Wellington.

Denna dubbelmarinerade oxfilé blir en garanterad succé på din fest när du serverar den kall tillsammans med marinaden. Oxfilén får bland annat smaker av hoisinsås och soja men sedan även vitvinsvinäger, vitlök och persilja.

För att göra en riktigt bra oxfilé provencale används mittendelen som är den möraste delen av oxfilén – därav det franska namnet Coeur de filét Provencale. I vårt originalrecept får köttet och den råstekta potatisen smak av både vitlök och örter vilket för tankarna till Provence. Servera gärna tillsammans med haricot verts inlindade i bacon.

Oxfilé Café de Paris som lagas till perfektion och serveras med rostad potatis och haricots verts.

Snabblagad är oxfilépastan som har perfekt kryddning, krämighet och smak. Oxfilén och de färska champinjonerna tillsammans med lök och vitlök som kryddas med lite chili och dijonsenap ger dig en lyxig oxfilépasta som passar både till vardag och helg.

Riktigt klassisk råbiff och när du gör den hemma kan du anpassa tillbehör och smak. Klassiska tillbehör till råbiffen är lök, rödbetor, kapris och saltgurka samt naturligtvis äggulan.
Du har stora planer på helstekt oxfilé inför nyårsmiddagen eller festen. Men vad ska du bjuda på för goda tillbehör? Här kommer inspiration!

På jakt efter det godaste receptet på potatisgratäng? Då kan du sluta leta nu! Den här potatisgratängen är provlagad in i minsta detalj och passar utmärkt att förbereda. Genom att förkoka potatisen i gräddmjölk håller du koll på både smak och konsistens.

Krispigt rostad skivad potatis i ugn blir garanterad succé på middagsbordet eller festen. Tunna potatisskivor med vitlökssmör och rosmarin i ett vackert mönster bakas i en form. Det blir en smörig råstekt potatis som påminner om hasselbackspotatis. Det här är faktiskt en potatisrätt som förtjänar sin plats på nyårsmenyn!

En vacker färgklick på tallriken bredvid din nygrillade biff och potatissalladen. Haricots vertsen fräser du med vitlök och schalottenlök och blandar därefter med rivet citronskal.

Stekt eller grillad grön sparris är gott som det är. Ännu godare blir det om man toppar med en italiensk örtpangrattato. Alltså vitlöksstekta brödsmulor som blandas med ditt val av örter och finriven parmesan innan de strösslas över sparrisen. Lyxigt tillbehör!

Ugnsrostade körsbärstomater på kvist är ett lika gott som vackert tillbehör till såväl fågel, fisk som kött. Olivolja och balsamvinäger ger dem en touch av medelhav.

Är hemkokt buljong ett måste? Och är ekat vin i såsen ett absolut no no? Och vad blir godast i – torkade eller färska örter? Om du är på jakt efter en riktigt god rödvinssås kan du sluta leta nu. Det här receptet är noga utprovad och matchar vilken köttbit som helst!

En klassisk sås till oxfilé är pepparsås. Här rostas vitpepparn i ugnen innan den mortlas och blandas med grönpeppar och rosépeppar i kastrullen. Tillsammans med schalottenlök, rödvin, konjak och grädde kokar du snabbt ihop en enkel pepparsås som passar till både fest och vardag.
Matskola
Lite pilligt är det, men så värt mödan. Vi visar hur du lyckas med denna festliga rätt.
Matskola
När köttet ska stå i centrum. Vi visar hur du gör, steg för steg.
Matskola
Se hit och bli en mästare på att dela denna delikatess.
Glassigt!
Skapa er egen glasstårta med bär och choklad! Perfekt till jul- och nyårsbordet.
För tjusig för att äta
Med sex enkla steg fixar du dessa tjusiga rosor.
Karamell som kronan på verket!
Gör din dessert både vacker och god med denna karamelltopping. Så gör du!
Duka elegant!
Bli en mästare på att vika diamanter med vår enkla steg för steg beskrivning.
Till besticken
Bli en mästare på att vika servetter med vår enkla steg för steg beskrivning.
Duka vackert!
Bli en mästare på att vika med vår enkla steg för steg beskrivning.