Dubbelmarinerad oxfilé

Denna dubbelmarinerade oxfilé blir en garanterad succé på din fest när du serverar den kall tillsammans med marinaden. Oxfilén får bland annat smaker av hoisinsås och soja men sedan även vitvinsvinäger, vitlök och persilja.
Ett recept från:
Buffé nr 12, 2003

Ingredienser
6 portioner
800 g oxfilé (putsad)
1 msk smör till stekning
1 msk olja till stekning
Marinad 1
2 msk sojasås
1 msk hoisinsås (asiatiska hyllan)
1/2 tsk salt
2 msk olja
1 tsk socker
Marinad 2
1/2 dl vitvinsvinäger
2 msk vatten
1 dl olivolja
1 tsk salt
1 tsk socker
1/2 tsk grovmalen svartpeppar
1 - 1 1/2 finhackade vitlöksklyftor
1 kruka finhackad persilja
1/2 dl hackad kapris
För alla
Läs noga ingrediensförteckningen på hoisinsåsen. I övrigt är rätten fri från gluten och ägg.
Gör mjölkfri: uteslut smöret och använd enbart olja till stekningen av köttet.
Klimatanpassa
Med flera goda tillbehör kan man minska mängden kött per portion, t.ex. passar en krämig potatisgratäng och krispiga haricortverts perfekt till denna rätt!
Gör så här
Tips
Vegetariska alternativ
Quornfilé är ett bra vegetariskt alternativ till oxfilé. Den kan smaksättas på samma sätt.
Marinerad quornfilé
Dagen före festen: Beräkna 12 quornfiléer till 6 personer. Stek filéerna enligt anvisning på paketet. Skär i cm-tjocka skivor, lägg på ett fat. Blanda ingredienserna till oxfilémarinad 2 och skeda över. Täck med plastfolie och ställ i kylen.
Quornfilé är ett bra vegetariskt alternativ till oxfilé. Den kan smaksättas på samma sätt.
Marinerad quornfilé
Dagen före festen: Beräkna 12 quornfiléer till 6 personer. Stek filéerna enligt anvisning på paketet. Skär i cm-tjocka skivor, lägg på ett fat. Blanda ingredienserna till oxfilémarinad 2 och skeda över. Täck med plastfolie och ställ i kylen.
Nyårsafton. Ta fram ca 1 timme före servering så att quornfiléerna blir rumsvarma.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2184 KJ / 522 kCal
Fett44 g
Salt4.2 g
Kolhydrater4 g
Protein30 g
Kommentarer
Mycket god marinad. Vi brukar endast göra marinad 1 oftast för den blir så god.
Therese
2023-08-09Tänkte prova med quornfilé, rekommenderar ni att man bara har marinad 2 enligt beskriningen eller bör man köra bägge?
Göran
2023-05-02Har ätit denna med veganska quornfiléer och det var helt fantastiskt gott!
Amanda
2023-04-09