Dubbelmarinerad oxfilé
Denna dubbelmarinerade oxfilé blir en garanterad succé på din fest när du serverar den kall tillsammans med marinaden. Oxfilén får bland annat smaker av hoisinsås och soja men sedan även vitvinsvinäger, vitlök och persilja.
Ett recept från:
Buffé nr 12, 2003
Ingredienser
6 portioner
800 g oxfilé
1 msk olja
1 msk smör
salt
peppar
Marinad 1
2 msk kinesisk soja
2 msk hoisinsås (kan uteslutas)
1/2 tsk salt
2 msk olja
1 tsk socker
Marinad 2
1/2 dl vitvinsvinäger
2 msk vatten
1 dl olivolja
1 tsk salt
1 tsk strösocker
1/2 tsk grovmalen svartpeppar
1 - 1 1/2 finhackade vitlöksklyftor
1 kruka finhackad persilja
1/2 dl hackad kapris
För alla
Läs noga ingrediensförteckningen på hoisinsåsen. I övrigt är rätten fri från gluten och ägg.
Gör mjölkproteinfri: uteslut smöret och använd enbart olja till stekningen av köttet.
Receptet uppdaterat mars 2024.
Klimatanpassa
Med flera goda tillbehör kan man minska mängden kött per portion, t.ex. passar en krämig potatisgratäng och krispiga haricortverts perfekt till denna rätt!
Gör så här
Tips
Vegetariska alternativ
Quornfilé är ett bra vegetariskt alternativ till oxfilé. Den kan smaksättas på samma sätt.
Marinerad quornfilé
Dagen före festen: Beräkna 12 quornfiléer till 6 personer. Stek filéerna enligt anvisning på paketet. Skär i cm-tjocka skivor, lägg på ett fat. Blanda ingredienserna till oxfilémarinad 2 och skeda över. Täck med plastfolie och ställ i kylen.
Festdagen. Ta fram ca 1 timme före servering så att quornfiléerna blir rumsvarma.
Quornfilé är ett bra vegetariskt alternativ till oxfilé. Den kan smaksättas på samma sätt.
Marinerad quornfilé
Dagen före festen: Beräkna 12 quornfiléer till 6 personer. Stek filéerna enligt anvisning på paketet. Skär i cm-tjocka skivor, lägg på ett fat. Blanda ingredienserna till oxfilémarinad 2 och skeda över. Täck med plastfolie och ställ i kylen.
Festdagen. Ta fram ca 1 timme före servering så att quornfiléerna blir rumsvarma.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2184 KJ / 522 kCal
Fett44 g
Salt4.2 g
Kolhydrater4 g
Protein30 g
Kommentarer
En riktigt favorit hos familj och vänner:D Smakrik men tar inte bort smaken köttet, denna gör jag så ofta jag har möjlighet
Felicia
2024-07-12Ni borde ange om använder japansk eller kinesisk soja :)
Anton
2023-12-30Mycket god marinad. Vi brukar endast göra marinad 1 oftast för den blir så god.
Therese
2023-08-09