Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Dubbelmarinerad oxfilé

(9)
1-4 TIM | Avancerad
Kommentarer
Spara
Börja laga

Denna dubbelmarinerade oxfilé blir en garanterad succé på din fest när du serverar den kall tillsammans med marinaden. Oxfilén får bland annat smaker av hoisinsås och soja men sedan även vitvinsvinäger, vitlök och persilja.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2003
Till Buffé

Ingredienser

Portioner: 6
  • 800 g oxfiléer (putsad)
  • 1 msk smör till stekning
  • 1 msk olja till stekning
Marinad 1
  • 2 msk sojasås
  • 1 msk hoisinsås (asiatiska hyllan)
  • 1/2 tsk salt
  • 2 msk olja
  • 1 tsk socker
Marinad 2
  • 1 dl vitvinsvinäger
  • 1/2 dl vatten
  • 2 dl olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 1/2 tsk grovmalen svartpeppar
  • 1 1/2 finhackade vitlöksklyftor
  • 1 kruka finhackad persilja
  • 1/2 dl hackad kapris
Lägg till i inköpslistan

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Två dagar före festen: Blanda ingredienserna till marinad 1. Lägg filén i dubbla plastpåsar. Häll över marinaden. Knyt påsarna. Låt stå i kylen över natten.
  2. Dagen före festen: Sätt ugnen på 150°C.
  3. Ta ut oxfilén och torka av den. Bryn filén hastigt runt om i en het stekpanna.
  4. Lägg över på en ugnsplåt. Stick in en stektermometer i mitten av köttet. Ugnsstek tills innertemperaturen är 55°C, ca 30 minuter. Linda in filén i aluminiumfolie. Ställ in i kylen.
  5. Blanda samman marinad 2.
  6. Skär filén i cm-tunna skivor. Lägg dem i en skål. Häll över marinaden, täck med plastfolie och låt stå kallt till strax före servering.
  7. Nyårsafton/festdagen: Ta fram köttet innan gästerna kommit. Lägg över oxfiléskivorna på ett vackert fat. Skeda över marinaden.

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på hoisinsåsen. I övrigt är rätten fri från gluten och ägg.  
Gör mjölkfri: uteslut smöret och använd enbart olja till stekningen av köttet.

Tips

Vegetariska alternativ
Quornfilé är ett bra vegetariskt alternativ till oxfilé. Den kan smaksättas på samma sätt.

Marinerad quornfilé
Dagen före festen: Beräkna 12 quornfiléer till 6 personer. Stek filéerna enligt anvisning på paketet. Skär i cm-tjocka skivor, lägg på ett fat. Blanda ingredienserna till oxfilémarinad 2 och skeda över. Täck med plastfolie och ställ i kylen.

Nyårsafton. Ta fram ca 1 timme före servering så att quornfiléerna blir rumsvarma.

ICA återkallar ICA salladsmix Läs mer