För tjusig för att äta

Hur gör man en potatisros?

Imponera på gästerna med en vacker och minst lika god potatisros. Baka in potatisskivor i smördeg tillsammans med färskost och rulla till en tjusig ros. Vi visar hur du gör steg för steg, lycka till!

Potatisros, så gör du!

Med sex enkla steg fixar du dessa tjusiga och helt ljuvliga rosor.

Tips! Här hittar du receptet på frasiga potatisrosor.

  1. En kniv som skär itu en utkavlad smördeg.

    1. Kavla och skär

    Använd dig av frysta smördegsplattor som du har tinat. Kavla ut varje platta till ca 30 cm. Skär den i 2 remsor, ca 5 cm breda.

  2. En hand som med en kniv brer ut färskost på utkavlad smördeg.

    2. Bred på färskost

    Bred på färskost och sedan eventuell smaksättning. Smulad getost av chèvretyp, blåmögelost, strimlade soltorkade tomater, skivade oliver eller pesto passar fint ihop med potatisen.

  3. Tunnt skurna potatisskivor läggs ovanpå smördeg med färskost.

    3. Skiva och lägg på potatisen

    Välj potatis som är medelstor eller stor. Skär i skivor, inte för tjocka då blir det svårt att rulla ihop. Fördela skivorna omlott med ca 1 cm mellanrum så att de ligger utanför smördegen på ena sidan. Avsluta med en kant på ca 1 cm. Krydda med salt och peppar.

  4. Smördeg med färskost och potatisskivor rullas försiktigt ihop.

    4. Rulla ihop

    Rulla försiktigt från änden med potatis ända ut. Nyp ihop degen på slutet.

  5. En potatisros i en oljad muffinsplåt, redo att gräddas i ugn.

    5. Tillaga i ugnen

    Ställ potatisrosen i en oljad muffinsplåt. Grädda i ugnen.

  6. gyllenbruna potatisrosor på en träbricka tillsammans med en kronärtskockskräm och charkuterier.

    6. Voilà – en färdig ros!

    Servera med till exempel en kronärtskockskräm, charkuterier som fårfiol, lufttorkad skinka och salami, samt en sallad.

  • Vi firar potatisen!

    Vi firar potatisen!

    Den 26 oktober firar vi denna älskade knöl! Här hittar du recept, inspiration och fakta om du vill haka på i firandet.

Artiklar (1547)

Små munsbitar!

Läckra kanapéer

Perfekt som plockmat på minglet, aptitretare på buffébordet eller som förrätt.  

Gott grönt år!

Grönt nytt år!

Mingla in det nya året med våra läckra och fräscha veganska snittar och tilltugg.

Sagolikt sött

Sött på rekordtid!

Sugen på dessert men har ont om tid? Ingen panik. Här listar vi snabbfixade desserter.

Matskola

Dela en hummer!

Se hit och bli en mästare på att dela denna delikatess.