Bild laddas
Matskola

Dela hummer, så gör du!

Bli en mästare på att dela en hummer. I vår film och steg för steg beskrivning visar vi hur du gör, var alla godbitarna finns och vilka delar som kan rensas bort. Dessutom tips på läckra och enkla recept.
Sugen på hummer? Se alla våra recept med hummer.

Så här delar du en hummer

Se vår film och steg för steg beskrivning som visar hur du delar en hummer på bästa sätt, så att du hittar alla godbitar på denna delikatess.

 • 1. Bort med klorna

  Ta bort benen med klorna från kroppen.

 • 2. Dela hummern

  Tryck in knivspetsen i huvudet på hummern och tryck till ordentligt med kniven, bak mot stjärten på hummern Vänd på hummern och dela den med kniven från huvudet och framåt.

 • 3. Rensa

  Rensa bort innehållet i magen och den svarta strängen.

 • 4. Ta ur köttet

  Använd en tesked för att lyfta ut köttet ur skalet.

 • 5. Öppna klon

  Hummerklon tar du loss genom att först bryta loss klon från benet. Sedan bryter du loss den lösa klodelen. Gör ett vänligt men bestämt hack med kniven mot ena sidan av klon, så att det blir en spricka i skalet. Dela på skalet och ta försiktigt ut köttet ur klon. Ta även ur köttet ur den lilla klodelen.

 • 6. Glöm inte benen

  Klipp upp skalet i benen med en sax och pilla försiktigt ut köttet.

 • 7. Klart!

  Nu är hummerköttet klart att tillaga på det sätt du önskar.

Goda och lyxiga recept med hummer

 • Hummersallad

  3
  0
  Letar du efter en lyxig förrätt till nyår? Servera hummersallad! Här med färsk hummer, späda salladsblad, citronmarinerade morotsstrimlor och en smakrik hummermajonnäs.
  Hummersallad med marinerad morot
 • Hummer med citronsmetana

  21
  2
  Bjud på en lyxig förrätt med hummer till nyår! Här serveras kall hummer tillsammans med smetana, lök, rom, dill och krasse. En förrätt som är enkel att förbereda i förskott och laga till många. Perfekt förrätt till nyårsafton.
  Hummer med citronsmetana, forellrom och krasse
 • Hummer med blomkålscrème

  22
  1
  Hummer är alltid rätt att inleda nyårsmiddagen med! Här får den lyxiga hummer sällskap av krispig lufttorkad skinka, luftig blomkålscrème, örtig äppelsalsa och rostat pankosmul. Många komponenter – men allt kan förberedas enkelt i god tid.
  Hummer, blomkålscrème och sauce vierge
 • Gratinerad hummer med Västerbottensost

  96
  23
  En gratinerad hummer med Västerbottensost sätter guldkant på vilken nyårsmiddag som helst. Med några enkla knep tar du ut det delikata hummerköttet och fyller sedan skalen med hummer, gräslök och ostsås gjord på den smakrika Västerbottensosten.
  Gratinerad hummer med Västerbottensost
 • Hummersliders

  8
  0
  Sliders är små miniburgare, här i lyxig tappning med hummer, krispig selleri, saltgurka och krämig majonnäs. Istället för slidersbröd kan man servera i halverade eller kvartade hamburgerbröd. En perfekt förrätt till nyårsfesten.
  Hummersliders
 • Dillråraka med skaldjur

  59
  3
  Skaldjur till förrätt är ett säkert kort – i den här lite mer avancerade smårätten passar hummer och räkor lika bra, så välj efter smak! Skaldjuren serveras på en dillsmakande råraka som toppas med sallad och tomatmajonnäs. Låt gästerna väl smaka!
  Dillråraka med skaldjur och tomatmajonnäs

Du kanske också tycker om...