Avokado

Oväntade grejer du kan göra med avokado

Visst, du kan skiva avokado och ha den i en sallad och så är det bra med det. Men du kan också göra en massa andra oväntade saker med den.
Här hittar du alla recept med avokado.

Det här kan du göra med avokado

Du kan mosa ner avokado i bakverk, göra en hummus av den eller bestämma dig för att avokadon funkar lika bra som smör på mackan.  Men det är inte nog där! Vi listar också några grejer du inte bör göra med din avokado. 

 1. 1. Avokado i bakverk

  Givetvis kan du använda avokado i bakverk. Den här bärmoussetårtan till exempel innehåller en massa märkliga ingredienser som man kanske inte hade förväntat sig i just en tårta. Här hittar du alla recept där man tjoffat ner avokado i sötsaker. 

 2. 2. Avokado som smör

  Jaharå! Visst går det att byta ut smöret mot avokadomos. Nej det kommer inte smaka som smör, men vi är ganska så säkra på att du kommer känna typ exakt så här "wow, det här var ju gott men smakar inte som smör men det struntar jag i."

 3. 3. Pastasås på avokado

  Om du trodde att avokado inte passar i en sås så kan vi meddela att det gör den visst! Avokado är till och med utmärkt som pastasås och sen kan alla avokadoskeptiker där ute säga vad de vill. Den här avokadopastan är ett gott exempel på allt det vi precis sa. 

 4. 4. Avokado-fries

  Hej och hå där tuppade våra smaklökar av på grund av för gott. Har du inte testat att fritera avokado så vill vi nästan tvinga dig att göra det nu. Och för allt du är värd: välj detta recept på crispy avokado.

 5. 5. Avokado som hummus

  Nej nu har vi gått för långt eller? Nä det har vi då rakt inte för avokadohummus är jättegott och vi vill verkligen att ni testar denna fabulösa röra. Testa den här avokadohummusen med laxtaco och återkom snarast med betyg. 

Det här ska du inte göra med avokado

Okej, nu har vi gått igenom några grejer du kan testa med din avokado. Låt oss gå vidare till det vi helst bör undvika när det kommer till avokado.

 1. 1. Ta inte bort avokadons hatt!

  Hatt? Ja ni vet den där lilla ploppen högst upp på avokadon. Det kan vara frestande att ta bort den för att se om avokadon är mogen eller övermogen. Men grejen är att när väl hatten är av finns det ingen återvändo för den stackars avokadon, hur skulle du känna om någon tog av din hatt utan att fråga? 

 2. 2. Banka inte ut kärnan med kniven

  Vi avråder starkt från att försöka gröpa ur kärnan eller banka ur den med en sabelliknande kniv (läs kökskniv). Risken är överhängande att du gör illa dig. Här kommer istället ett otroligt tips som innebär noll procent skada på vare sig dig eller avokadon: Dela avokadon på mitten som vanligt. Sätt långfingret och pekfingret på var sin sida om kärnan samtidigt som du sätter tummen på utsidan av avokadon, precis i mitten på kärnan ska du vara. Tryck försiktigt med tummen och så ploppar kärnan ut.

 3. 3. Stoppa inte avokado i kylen

  Nej, avokado trivs bäst i rumstemperatur så låt den ligga i frukstkålen istället. Lägger man den i kylen kan den lätt få frostskador vilket visar sig genom att avokadon blir brunfärgad i köttet. 

Våra 7 mest populära recept med avokado

Poké bowl
Betyg 4.5 av 5.
206 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Guacamole
Betyg 4.1 av 5.
271 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Fisktacos med fetaost och mango
Betyg 4.6 av 5.
161 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Laxpaj
Betyg 4.1 av 5.
163 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Avokadopizza med chili
Betyg 4.3 av 5.
46 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Vietnamesiska vårrullar
Betyg 4.1 av 5.
42 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Ceviche med avokado och mango
Betyg 4.5 av 5.
155 personer har röstat
Under 30 min att tillaga

Artiklar (1431)

Frågor och svar

Det nyttiga fettet

Fett är livsviktigt. Men det gäller att välja rätt typ av fett. Vi guidar dig!

Hej då brun avokado!

Hejdå brun avokado!

Nu kan du äntligen slippa brun avokado och bruna bananer med hjälp av våra smarta tips!

Matskola

Rulla en avokadoros

Vi visar steg för steg hur du gör en vacker avokadoros av en perfekt mogen avokado!

Mums!

Efterrätter med avokado

Avokado funkar utmärkt som efterrätt! Här kan du frossa i smarriga desserter med avokado.

Fantastiska recept!

Goda rätter med avokado

Här är våra bästa och mest varierande sätt att äta avokado - från mat till efterrätter.