ÖVER 60 MIN | Medel

Bärmoussetårta med bovetecrisp

En vegansk tårta med len mousse på frysta bär, avokado och banan. Bottnen görs på rostat bovete. Bärmoussetårtan passar perfekt som födelsedagstårta, för den som tröttnat på söt prinsess.

Detta är ett recept från Buffé nr 9, 2017
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 10-12 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Botten: Lägg bovetet i en finmaskig sil och skölj med ca 2 liter kokande vatten (för 10-12 bitar). Låt rinna av.
  2. Rosta bovetet i en torr panna tills det är gyllene, låt svalna. Mixa bovetet till ett mjöl i en matberedare.
  3. Tillsätt dadlar, kakao, vatten och salt och mixa till en jämn smet. Tryck ut i en form med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter (för 10-12 bitar).
  4. Blåbärsmousse: Mixa frysta blåbär, avokado och banan slätt i en matberedare. Bred blåbärsmoussen över bottnen. Ställ i frysen ca 30 minuter.
  5. Jordgubbsmousse: Mixa frysta jordgubbar, avokado och banan slätt. Bred jordgubbsmoussen över blåbärsmoussen i formen. Täck med plastfolie. Ställ i frysen i minst 3 timmar.
  6. Står tårtan längre än så i frysen så ta fram den minst 20 minuter före servering.
  7. Till garnering: Garnera med färska bär och mynta.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Ingredienser

Portioner: 10-12 bitar
Botten
  • 300 g helt bovete
  • 24 färska, urkärnade dadlar (24 st motsvarar ca 300 g)
  • 1 1/2 dl kakao
  • 2 msk vatten
  • 1/2 tsk salt
Blåbärsmousse
  • 250 g frysta blåbär
  • 1 mogen, urkärnad avokado
  • 1 grön (omogen) banan
Jordgubbsmousse
  • 250 g frysta jordgubbar
  • 1 mogen, urkärnad avokado
  • 1 grön (omogen) banan
Till garnering
  • färska bär
  • mynta

Näringsvärde
Per portion

Energi 1044 kJ / 249 kCal