Det nyttiga fettet
Fett är livsviktigt. Men det gäller att välja rätt typ av fett. Vi guidar dig!
Vegetarisk LCHF, vad är det? Det vanliga är att man är vegetarian och börjar äta enligt LCHF, eller att man äter enligt LCHF och blir vegetarian.
Katarina Wikholm och Pauline Demetriades som tillsammans har skrivit kokboken LCHF för vegetarianer delar här med sig av matnyttig information och tips. Och självklart bjuds det även på recept.
LCHF (Low Carb High Fat) är en kosthållning som innebär att man äter lite kolhydrater och mycket naturligt fett.
– Är du vegetarian i dag, då handlar vegetarisk LCHF om att ta bort spannmål och dra ner på mängden bönor och linser. Kompensera genom att äta mer fett och mer protein i form av ägg och mejeriprodukter, säger Katarina Wikholm.
Katarina Wikholm menar att den andra vägen, det vill säga att utgå från LCHF och bli vegetarian, är svårare.
– De som i dag äter enligt LCHF är inte vana vid att jaga proteiner. Att få i sig tillräckligt med proteiner när man tar bort kött, fisk och fågel kräver lite kunskap och eftertanke, säger Katarina Wikholm.
Vill man äta vegetarisk LCHF är ägg det livsmedel som bör toppa inköpslistan.
– Ägg, ost, smör och andra feta mejeriprodukter är nödvändiga för ett tillräckligt stort och komplett proteinintag, eftersom mängden baljväxter bör begränsas och spannmålen utgår.
När det gäller vegetabiliska livsmedel rekommenderar Katarina Wikholm storpack med frysta grönsaker.
– Jag köper fryst broccoli, mixgrönsaker och brysselkål, det gäller att hålla kostnaden nere. Avokado är också väldigt bra, om än ganska dyrt. Andra bra livsmedel är kokosfett, olivolja, rapsolja, svamp, oliver och gröna bönor som skärbönor och haricots verts, säger Katarina Wikholm.
Med sin höga proteinhalt är sojabönan en stapelvara i mångas vegetariska kost. Katarina Wikholm rekommenderar jäst eller fermenterad soja, exempelvis tofu och tempeh, framför soja som är obehandlad eller enbart upphettad eller kokad, exempelvis sojamjölk och kokta sojabönor.
– Jäsningen motverkar ämnen som försvårar nedbrytningen av protein, vilket gör det lättare för kroppen att tillgodogöra sig de 20-30 procenten protein som sojabönor faktiskt innehåller, säger Katarina Wikholm.
Är det då möjligt att vara LCHF-vegan?
– Nej, det skulle jag inte förorda. Utan ägg och mjölkprodukter är det oerhört svårt att få i sig all den näring du behöver. Det kanske går att skippa antingen ägg eller mjölkprodukter, men definitivt inte båda.
Tofu passar perfekt på grillen! Här tillsammans med pak-choi, röd peppar, zucchini och färsk lök. Den krämiga jordnötssåsen blir pricken över i! Servera ihop med mungböngroddar och isbergssallad.
Med två ägg i kylen svänger du snabbt ihop en schyst omelett. Med riven ost, en klick pesto och några oliver blir det ett perfekt mellanmål. Toppa med färsk basilika för en lyxig känsla.
Fett är livsviktigt. Men det gäller att välja rätt typ av fett. Vi guidar dig!
Här listar vi frukostrecept rika på protein - till hela veckan.
Att äta veganskt behöver inte vara tråkigt eller ensidigt. Se våra bästa recept här!
Det du hittills trott varit grönsaker, är egentligen frukter. Här listar vi vilka!
Hur klimatsmart är soja, vad har lägre klimatavtryck, svensk mjölk eller importerad växtdryck och är avokado dåligt för miljön? Vi reder ut era frågor om växtbaserat kost.
Får man dålig hy av choklad? Är mörk choklad är nyttigare? Nu slår hål på chokladmyterna.
Varför är fisk så nyttig och vilken fisk ska du välja? Här har vi samlat tips och recept!
Kan man drabbas av proteinbrist om man slutar äta kött?
Våra rosa recept innehåller flera av årets rosa varor. God mat för en god sak!