Laxpaj

Betyg 4.1 av 5.
160 personer har röstat
38
Laxpaj

Denna vackra och smakrika laxpaj kommer bli en succé på bordet! Lägg lax, dill och purjolök i pajskalet och häll på den krämiga äggstanningen. Grädda laxpajen gyllene och dekorera med avokado och dill innan servering. Himmelskt gott!

Ett recept från:
Buffé nr 6, 2002

Laxpaj

Ingredienser

4 portioner
3 dl  vetemjöl
150 g  smör eller margarin
1 msk  kallt vatten

Fyllning

250 g  strimlad, rökt eller gravad lax
ca 10 cm  purjolök
1/2 dl  finhackad dill

Äggstanning

5   ägg
3 dl  mjölk (1,5 %)
2 dl  grädde
1 1/2 dl  riven ost
1/2 tsk  salt
1 krm  svartpeppar

Till servering

2   avokador
1/2   citron
dillkvistar

För alla

Innehåller gluten, mjölkprotein och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av mjölk och grädde.

Vill du göra mer Klimaträtt välj mervärdesmärkt fisk. Välj margarin istället för smör. Detta leder till en tredjedels minskning av klimatpåverkan från maträtten.

Näringsvärdet är beräknat per portion inkl avokado och citron.

Receptet har uppdaterats februari 2023.

Gör så här

Tips

Vill du ha mer fisk- och skaldjurskänsla så tillsätt lite skalade räkor eller kräftstjärtar.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 4.1 av 5.
160 personer har röstat

Kommentarer

Hej, varför har ni ändrat receptet på denna paj? Har gjort den massa gånger men då hade man avokadon i pajen inte som tillbehör! Är den samma för övrigt?

Helen

2023-12-27

Hej Helen! Det är rätt att receptet är uppdaterat. Här kan du se ändringarna som gjorts: 2 msk kallt vatten i pajdegen , 3 ägg , 2 dl mjölk 1 ½ % , 1 dl grädde , 1 tsk salt, 2 avokador och ½ citron (ny ingrediens) Pajformen storlek är ändrad fån 24 cm till 27 cm. Vi har också lagt till att ugnen ska sänkas efter förgräddning till 200 gr. Tidigare skivades avokadon och lades med i fyllningen i ugnen, nu toppar man pajen med avokado och citron. Hoppas du gillar den nya versionen, eller kan återskapa din gamla favorit. Hälsningar Harriet

Redaktionen

2024-01-04

Äta kall eller varm ?

Elisabeth

2023-10-31

Hej Elisabeth! Den är godast varm eller ljummen men går att äta kall. Hoppas det ska smaka. Hälsningar Ulrika

Redaktionen

2023-11-01

Jättegod som jag absolut ska laga igen, men då med lite mindre salt och räkor som många tipsat om.

Linda

2023-02-13

Näringsvärde per portion

Energi4270 KJ / 1020 kCal
Fett79 g
Salt3.7 g
Kolhydrater43 g
Protein34 g

Klimatguide

0,5 - 1,40 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Testa liknande recept

Gubbröra
Betyg 2.2 av 5.
95 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Ciabatta med färskost och kallrökt lax
Betyg 5 av 5.
1 personer har röstat
Under 15 min att tillaga
Små smörgåstårtor
Betyg 0 av 5.
0 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Crostini med lenrimmad laxros och dillyoghurt
Betyg 3.2 av 5.
93 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Blåbärspaj
Betyg 3.8 av 5.
763 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Löjromspotatis
Betyg 0 av 5.
0 personer har röstat
Under 45 min att tillaga