Godis, marsipan och choklad – påsken är sötsakernas högtid! Men varför inte dra ner lite på sockret och göra eget godis i stället för att gå loss på färgsprakande geléråttor? Här är 10 recept på nyttigare påskgodis.
Tips: fler nyttiga påskrecept!
En påsk helt utan sött, ack så trist! Recepten nedan är lika goda och bättre för kroppen än traditionella sötsaker så passa på att fylla påskäggen till bredden i år!
Jättegoda gelébitar av mango- och äppeljuice med syrligt överdrag av arrowrot och citronsyra. Nyttigare godis utan tillsatt socker som du kan bjuda på nästan när som helst.
Sura godisar av fruktjuiceJättegoda pinnar av torkade aprikoser, solroskärnor och kokosflingor. Lätta upp med en touch av lime och så på med mörk choklad. Ett lite nyttigare godis som gör sig lika bra i påsktider som en lördag, eller varför inte lyxa till det en vardag?
Aprikosstänger med chokladSötsura godisremmar är populärt, men gör dem själv i stället. Betydligt nyttigare, men med samma goda smak. Här gör vi remmar av röda äpplen och röda vinbär som även får god smak av hallon och fruktig sötma från honung. Naturligt godis helt enkelt!
Seggoda fruktremmarSugen på ett nyttigare godis? Då ska du prova dessa mumsiga ”klubbor” med banan, jordnötssmör, choklad och salta jordnötter! Enkelt, snabbt och framförallt himla gott. Gör dem till födelsedagskalaset och ställ i snygga glas, alla kommer att älska dem!
Banan- och jordnötsklubborPåskens är godisets främsta högtid. Ibland blir det för mycket av det goda, så varför inte satsa på nyttigare godisägg i stället? De här godisäggen gör du av torkad frukt, sötmandel, baobabpulver, citron, kokosolja och vanilj. Söta, men ett lite hälsosammare alternativ.
Nyttigare godisäggVanliga godisremmar innehåller inte särskilt många nyttigheter. Så vad sägs om att göra egna? Allt du behöver till dessa sega godingar är lingon och honung. Du kokar, mixar och låter sedan lingonsmeten torka i ett tunt lager i ugnen. Vips har du ett supergott godis!
Sötsura lingonremmarNyttigare påskgodis. Små, knapriga biskvier med fyllning av banan, aprikos och chiafrön. Lätta att baka med bananchips i botten och en mössa av mörk choklad. Kul inslag på påskbordet.
Bananbiskvier med chiafrönSmå fina påskägg som går att dekorera efter sin egen fantasi, använd olika sorters choklad och doppa i kokos, hackade nötter eller frystorkade hallon. Detta blir lätt en ny plockfavorit oavsett om du är vegan eller inte.
Veganska påskägg med chokladSaftiga bärbollar med nötter, bär, frön och fiberberikade havregryn. Perfekta när sötsuget sätter in, som mellanmål eller som snabb påfyllnad efter träning. Mixa ingredienserna och rulla bärbollarna i kokosflingor.
Bärbollar med nötter och solrosfrönKokostokig? Då är kanske chokladgodiset bounty en favorit. Ett godis som du gör själv hur lätt som helst. Allt du behöver är en burk kokosmjölk, riven kokos, agavesirap och mörk choklad. Sedan är det bara att följa det här receptet, låt stelna och njut!
DIY bounty barsKolla in våra tre olika dukningar och få idéer för hur du kan få till stilen på ett enkelt sätt.
Lisa Lemke guidar dig i hur du tillagar perfekta lammsteken och ger de bästa tipsen.
Med några enkla knep kan vem som helst lyckas med den perfekt rinniga gulan, vi visar hur.
Supergoda och perfekta att plocka fram när sötsuget dundrar in.
Äntligen påsk! Denna påskmeny består av klassiska råvaror med asiatiska smaker som för tankarna till ostliga breddgrader. Det blir syrligt, salt, milt och starkt. Och så något sött till efterrätt förstås!
Gröt är gott, nyttigt och mättande. Och så lätt att variera. Rör ner ett ägg för extra protein, toppa med nötter för crunch eller byt ut kokvattnet mot äppeljuice för sötma. Här tipsar vi om hur du kan komponera din nya favoritgröt.