Enkla tips!

Nyttig midsommarmat

Här hittar du enkla tips på sådant du kan byta ut om du vill äta lite nyttigare midsommarmat. Gott, somrigt och fräscht, det blir en perfekt start på sommaren!
Tips: Här hittar du alla recept för en nyttigare midsommar!

Vad är nyttigt på midsommarbordet?

Bland den klassiska midsommarmaten finns en hel del som redan är nyttigt. Det är bara att njuta av sill och lax, skaldjur som färska räkor, krispiga grönsaker, kokt färskpotatis, fräscha örter och goda bär.

Tips för nyttigare midsommarmat

Låt sommarsmakerna skina

Nu är svenska bär och grönsaker som godast, vad vi har längtat! Servera den perfekt kokta färskpotatisen precis som den är, istället för i en potatissallad. Lägg färska grönsaker i en enkel marinad och låt de få fin yta på grillen. De svenska jordgubbarna smakar nästan ännu bättre solvarma i en stor skål istället för i en moussetårta. Låt råvarorna skina, det blir både enklare, fräschare och nyttigare!

Gör lite nyttigare röror

Gör röror som gubbröra eller laxröra lite nyttigare genom att minska på crème fraiche och majonnäs och lägg istället till mer grönsaker. I en laxröra så är det till exempel gott med pyttesmå tärningar av äpple eller gurka och mängden "sås" kan då minskas eller helt uteslutas.

Istället för skagenröra

Byt ut skagenröran mot antingen bara en skål med goda räkor eller kanske en salsa med räkor, mango, tomat och lök. Kanske inte lika traditionellt men fräscht och gott!

Prova Fransk potatissallad

Vill du ändå göra en potatissallad? Gör den lite nyttigare med vinägrett istället för en krämig dressing. Fransk potatissallad är en av våra absolut mest omtyckta potatissallader, prova!

Välj din favoritröra!

Ett tips är att inte göra röror av allt, utan att välja sin favoritröra. Gör du en sillröra kanske du skippar skagenröran. Och gör du skagenröra så kan du servera sillen som den är. 

Byt ut köttet på grillen

Byt gärna ut köttbiten på grillen mot kyckling, fisk eller grönsaker. Grilla många olika sortera grönsaker, för en lyxig känsla! Eller servera torskpaket, det är gott efter all lax och sill som man kanske ätit till lunch. Recepttips nedan!

Ät en väl vald ost

Det är lätt att det blir flera rätter med ost på midsommar. Till exempel ost på spett med melon, västerbottensost till sillen eller i paj, fetaost i potatissallad och så vidare. Ost är fett och bidrar med mycket energi så vill man göra hela måltiden hälsosammare - välj bara ost till en av rätterna.

Bjud på nyttigare snacks till kvällen

Gillar du nötter och popcorn? Vem gör inte det! Satsa på skålar med nötter och popcorn till snacks vid grillen, det är nyttigare än chips. Popcorn blir mindre energirikt än chips och nötterna innehåller hälsosammare fetter men även olika mineraler.

Blanda alkoholfria sommardrinkar

Att dra ned på alkoholen gör midsommar nyttigare, njut istället av någon läskande och fräsch alkoholfri sommardrink. Slurp!

Till efterrätt

Gör en nyttigare midsommartårta, eller servera jordgubbarna som de är med en skål vaniljkvarg. Somrigt och gott!

Tillsist!

Tillsist vill vi bara säga att klassisk midsommarmat innehåller mycket bra och näringsrik mat, och det är ju bara midsommar en gång om året. Så unna dig med gott samvete och gör bara maten lite nyttigare om du verkligen vill. Glad sommar!

Recept för en nyttigare midsommar

  1. Nyttigare midsommartårta

    1. Nyttigare midsommartårta

    Betyg 3.2 av 5.
    9 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer.

    Fräscht och somrigt recept på gräddtårta som är lite nyttigare än den klassiska. Byt ut en del av vetemjölet mot mandelmjöl och en del av grädden mot yoghurt. Fyll med bananer, jordgubbar och grädde blandad med lite lemon curd. Toppa med färska jordgubbar. Jättegott!

    Nyttigare midsommartårta
  2. Ceviche med avokado och mango

    2. Ceviche med avokado och mango

    Betyg 4.5 av 5.
    154 personer har röstat
    Receptet har 14 kommentarer.

    Ljuvlig ceviche med söt mango, krämig avokado, het chilipeppar och färska räkor. Blanda alla ingredienser och pressa limesaft över. Garnera med aromatiska korianderblad och servera som en frisk förrätt.

    Ceviche med avokado och mango
  3. Fransk potatissallad

    3. Fransk potatissallad

    Betyg 4.4 av 5.
    530 personer har röstat
    Receptet har 98 kommentarer.

    Denna fantastiskt goda, franska potatissallad passar utmärkt med det mesta. Sin karaktäristiska, mumsiga smak får potatissalladen när den blandas ihop med den lena senaps- och vinägersåsen. Strö över lite kapris och servera ihop med kyckling eller fisk.

    Fransk potatissallad
  4. Grillad kycklingfilé med marinad

    4. Grillad kycklingfilé med marinad

    Betyg 4 av 5.
    29 personer har röstat
    Receptet har 4 kommentarer.

    Grillade marinerade kycklingfiléer passar perfekt på kvällens grillkväll. Marinad med smak av färsk rosmarin, citron, spiskummin och tabasco ger kycklingen härligt sting! Servera gärna med en fräsch sallad och kanske grillade grönsaker.

    Grillad kycklingfilé med marinad
  5. Torsk i folie med tomat, pesto och purjolök

    5. Torsk i folie med tomat, pesto och purjolök

    Betyg 3.6 av 5.
    17 personer har röstat
    Receptet har 6 kommentarer.

    Gör en smakresa till Italien där torsk och pesto möts. Börja med att dela och strimla tomater och purjolök. Lägg torskbitarna i folieark och fördela grönsakerna och peston över bitarna. Därefter är det bara att grilla paketen. En härlig middag som är färdig på under 30 min.

    Torsk i folie med tomat, pesto och purjolök
  6. Torskrygg i paket med potatis- och ärtsallad

    6. Torskrygg i paket med potatis- och ärtsallad

    Betyg 4.7 av 5.
    6 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer.

    Härlig variant på potatissallad med färskpotatis, sockerärtor, gröna ärtor samt både färsk dill och gräslök. Toppa din potatissallad med smakrik Västerbottensost för extra god smak. Servera till torskryggfiléer som grillas i paket på grillen.

    Torskrygg i paket med potatis- och ärtsallad
  7. Grillad vitkål

    7. Grillad vitkål

    Betyg 4.2 av 5.
    6 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer.

    När vitkålen grillas kommer den mjuka fina kålsmaken verkligen fram. Toppa kålen med rostade pumpakärnor och rostad lök och servera gärna grillkålen till andra grillade rätter.

    Grillad vitkål
  8. Grillad grön sparris med ägg- och örtvinägrett

    8. Grillad grön sparris med ägg- och örtvinägrett

    Betyg 4.5 av 5.
    2 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Grillad sparris är lika med smaken av sommar! Grilla eller stek sparrisen på hög värme så den får fin färg och servera med en magiskt god vinägrett med kokt ägg och örter som persilja, gräslök och dill.

    Grillad grön sparris med ägg- och örtvinägrett
  9. Grillad spetskål med kaprisdressing

    9. Grillad spetskål med kaprisdressing

    Betyg 3.8 av 5.
    21 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer.

    Grillad spetskål är perfekt som en del i en grillad vegomåltid eller som tillbehör till grillat kött eller kyckling. Spetskålen grillas mjuk i grillen och under tiden gör du en god och smakrik kaprisdressing som kryddas med basilika och dijonsenap. Ringla kaprisdressingen över den grillade spetskålen och kålen är klar att serveras.

    Grillad spetskål med kaprisdressing
  10. Grillad zucchini med persilja och citron

    10. Grillad zucchini med persilja och citron

    Betyg 3.6 av 5.
    46 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Den grillade zucchinin är god som den är och ett mycket välsmakande alternativ för de dagar som man vill ersätta potatisen som tillbehör. Den är även ett välkommet tillskott på buffébordet eller om man vill tillsätta mer grönsaker vid middagsbordet.

    Grillad zucchini med persilja och citron
  11. Grillad aubergine med vitlökssmak

    11. Grillad aubergine med vitlökssmak

    Betyg 3.2 av 5.
    42 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Här följer ett recept på grillad aubergine och ihop med en smakrik dressing bestående av vitlök, citron och körvel blir denna rätt en dans för smaklökarna. Servera direkt efter grillning tillsammans med en saftig köttbit eller ställ fram i en stor skål till grillbuffén.

    Grillad aubergine med vitlökssmak
  12. Vinägrett

    12. Vinägrett

    Betyg 4.2 av 5.
    43 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer.

    Lättlagad vinägrett som passar till alla sorters sallader. Blanda olivolja, rödvinsvinäger, socker, salt, peppar och persilja. Klassisk och enkel vinägrett som sätter fart på din sallad.

    Vinägrett

Artiklar (1570)

Grilla grönt!

Fräscha grilltips

Det finns en mängd tips och en drös recept som underlättar för en hälsosam grill. Här har vi samlat våra bästa!

Hälsosamt nyår!

Nyttig nyårsmeny

Imponera på gästerna med denna nyttiga och lyxiga nyårsmeny!